Ο Τραμπ βάζει «ταφόπλακα» στην ΤΡΡ

Gazzetta team
Ο Τραμπ βάζει «ταφόπλακα» στην ΤΡΡ
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογράψει σήμερα ένα διάταγμα που θα σημάνει το τέλος της συμμετοχής των ΗΠΑ στη Σύμπραξη των Χωρών του Ειρηνικού (TPP), την οποία είχε διαπραγματευθεί επί σειράν ετών η κυβέρνηση Ομπάμα και θεωρείται αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ.


Η πρωτοβουλία αυτή θα είναι η πρώτη απόφαση του Ρεπουμπλικανού προέδρου, που είχε καταγγείλει με σφοδρότητα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αυτή τη «φοβερή» συμφωνία η οποία παραβιάζει, όπως είπε, τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζομένων.

Το κείμενο αυτό, που είχε προωθηθεί από την Ουάσινγκτον και φιλοδοξούσε να διαμορφώσει τους κανόνες για τη διεξαγωγή του διεθνούς εμπορίου τον 21ο αιώνα, υπογράφτηκε το 2015 αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.

Η συνθήκη υπογράφτηκε από 12 χώρες (Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη, Ηνωμένες Πολιτείες και Βιετνάμ) που αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ένθερμος υπέρμαχος της συμφωνίας, είχε πει πως η TPP χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα είχε νόημα».

Πηγή: topontiki.gr