Εμβολιασμένα στο σύνολό τους τα προσφυγόπουλα

Gazzetta team
Εμβολιασμένα στο σύνολό τους τα προσφυγόπουλα
Αδικαιολόγητη η ανησυχία μερίδας γονέων.

Ακραία στοιχεία εκμεταλλεύονται την ανησυχία μερίδας γονέων και πυροδοτούν ξενοφοβικές αντιδράσεις απέναντι στα προσφυγόπουλα που πρόκειται να εγγραφούν σε δημόσια σχολεία.

Σύμφωνα με το Έθνος, η πραγματικότητα δεν δικαιολογεί τις αντιδράσεις αυτές, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως οι πρόσφυγες -και ειδικά τα παιδιά- έχουν εμβολιαστεί σχεδόν στο 100%.

Μάλιστα, το ποσοστό εμβολιασμού των προσφύγων είναι συχνά υψηλότερα από το αντίστοιχο του γενικού πληθυσμού, καθώς διενεργείται υποχρεωτικά.

Επιπλέον, τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δείχνουν ότι τα ποσοστά νοσηρότητας στον πληθυσμό των προσφύγων δεν δικαιολογούν καμία ανησυχία.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο εμβολιάζονται άμεσα για ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα (παιδιά και ενήλικοι), διφθερίτιδα, τέτανο, κοκίτη, πολιομυελίτιδα (παιδιά, έφηβοι, ενήλικοι) και φυματίωση (νεογνά).

Σε περίπτωση που η επιδημιολογική επιτήρηση δείξει συρροή κρουσμάτων, γίνεται εμβολιασμός για μηνιγγιτιδόκοκκο και γρίπη. Εφόσον η παραμονή στη χώρα παρατείνεται, οι εμβολιασμοί συμπληρώνονται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, που εφαρμόζεται στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού.

Για την εγγραφή των προσφύγων στο σχολείο ισχύει ό,τι και για τα παιδιά Ελλήνων. Μεταξύ των προϋποθέσεων είναι η τήρηση Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ) ως δικαιολογητικού εγγραφής των παιδιών στο νηπιαγωγείο και στην πρώτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου. Το ΑΔΥΜ είναι και ιατρικό πιστοποιητικό παρακολούθησης της υγείας των μαθητών.


Πηγή: tovima.gr