«Αντισυνταγματική» η αύξηση ορίων συνταξιοδότησης στους ανώτατους δικαστές

Gazzetta team
«Αντισυνταγματική» η αύξηση ορίων συνταξιοδότησης στους ανώτατους δικαστές
Αντισυνταγματική θεωρεί η συντονιστική επιτροπή δικηγόρων την σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου από την Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με θέμα την αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών.

Οπως τονίζουν, είναι «εκτός συνταγματικών ορίων» η εν λόγω πρωτοβουλία. Υπενθυμίζουν το άρθρο 88 παρ. 5 του Συντάγματος που ορίζει ότι «Οι δικαστικοί λειτουργοί, έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους».

Όπως σημειώνει η συντονιστική επιτροπή δικηγόρων «συνεπώς, η πρωτοβουλία για σύγκληση της διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου από την Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κυρία Βασιλική Θάνου, με θέμα την αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών, βρίσκεται σαφώς εκτός των ορίων της ως άνω συνταγματικής διάταξης» για να καταλήξουν: «Η συνταγματική αυτή απαγόρευση δεν μπορεί να παρερμηνευθεί ούτε να παρακαμφθεί από οποιεσδήποτε ανάγκες, προσωπικές σκοπιμότητες ή στοχεύσεις».

Πηγή: iefimerida.gr