Πού μπλοκάρει η απονομή των νέων συντάξεων

Gazzetta team
Πού μπλοκάρει η απονομή των νέων συντάξεων
Οκτώ μήνες μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, οριστικές συντάξεις με το νέο σύστημα και τον τρόπο υπολογισμού Εθνικής – Ανταποδοτικής δεν μπορούν να εκδοθούν ακόμη.

Όπως αναφέρει το insider.gr, παρότι δημοσιεύθηκαν μέσα στις γιορτές οι απαραίτητες εγκύκλιοι από το υπουργείο Εργασίας, ακόμη αναμένεται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. ο συντελεστής αναπροσαρμογής των μισθών από το 2002 και μετά, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο ύψος των νέων συντάξεων.

Με βάση τον συντελεστή αυτόν, που προστατεύει τις συντάξεις από περαιτέρω μείωση, θα υπολογιστούν οι νέες και θα επανυπολογιστούν οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις (εφόσον η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακαλύψει τον μαθηματικό τύπο).

Εν αναμονή της απόφασης της ΕΛ.ΣΤΑΤ, το υπουργείο προχωρά στην εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος του ΕΦΚΑ, δρομολογώντας την πληρωμή 95.000 κύριων συντάξεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από το 2013 και έπειτα.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ο ΕΦΚΑ στοχεύει να πληρώνει τουλάχιστον 9.000 «παγωμένες» συντάξεις το μήνα, προκειμένου να απορροφά τα 100 εκατ. ευρώ που έχει πάρει επιδότηση από τον κρατικό προυπολογισμό και οφείλει να τα επιστρέψει αν δεν τα αξιοποιήσει.

Επικουρικές - Εφάπαξ

Κανένα πλάνο δεν υπάρχει για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, οι οποίες αγγίζουν τις 129.531, με συνολικό κόστος μαζί με τα αναδρομικά στα 419,8 εκατομμύρια ευρώ. Παρότι οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί πριν 11 έως και 30 μήνες, ο προϋπολογισμός του ΕΤΕΑΕΠ για το 2017 δεν δίνει ελπίδες για την... απόψυξη παραπάνω από 40.000 επικουρικών συντάξεων.

Καλύτερους οιωνούς συγκεντρώνει η απόδοση των εκκρεμών εφάπαξ, καθώς υπολογίζεται πως μέχρι τον Ιούνιο του 2017 θα έχει πληρωθεί το σύνολό τους, που υπολογίζεται σε 24.500 κατά προσέγγιση.

Πηγή: koolnews.gr