Ούτε ο Βίτσας αποκλείει τις εκλογές σε περίπτωση αδιεξόδου

Gazzetta team
Ούτε ο Βίτσας αποκλείει τις εκλογές σε περίπτωση αδιεξόδου
«Το Ταμείο απαιτεί μέτρα που η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να πάρει για μετά το 2018», είπε ο αν. υπουργός Άμυνας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και αναφερόμενος στη β΄ αξιολόγηση είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει γρήγορα και να μην υπάρχουν επιπλέον μέτρα πέραν των συμφωνηθέντων.

Υποστήριξε ακόμη ότι τα τρία ανοιχτά ζητήματα (τα ενεργειακά, τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά) θα μπορούσαν να είχαν κλείσει και απέδωσε τις καθυστερήσεις στις διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στους θεσμούς της Ε.Ε και του ΔΝΤ.

Ειδικότερα, ο υπουργός τόνισε πως τα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση είναι υπερ-αρκετά για να κλείσει η αξιολόγηση και πρόσθεσε πως «το Ταμείο απαιτεί μέτρα που η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να πάρει για μετά το 2018».

Πολύ γρήγορα και με δικές μας πρωτοβουλίες πρέπει από τη μια οι Ευρωπαίοι, από την άλλη το ΔΝΤ να τα βρουν μεταξύ τους, ούτε για παράδειγμα την Ολλανδία, που έχει εκλογές εν όψει, επισήμανε ο κύριος Βίτσας, ο οποίος πάντως δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο, ούτε και των πρόωρων εκλογών, εφόσον προκύψει αδιέξοδο. «Όποιος πάει στη μάχη για να πεθάνει δεν κάνει για πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά για να τονίσει πάντως πως εφόσον αλλάξουν τα δεδομένα, αλλάζουν όλα.

Ο Σόιμπλε λέει ότι πια η Ευρώπη έχει μηχανισμό και ότι στο βαθμό που θα αποφασίσει το ΔΝΤ να μείνει ή να φύγει, τότε θα πρέπει να επανδιαπραγματευτούμε το ήδη υπάρχον τρίτο μνημόνιο, εκτίμησε ο υπουργός και πρόσθεσε πως δεν βλέπει κανένα συμφέρον για την Γερμανία να μπει σε έναν τέτοιο αγώνα να ρίξει την κυβέρνηση, και καθώς οι Γερμανοί πολιτικοί είναι πραγματιστές, «νομίζω τελικά θα συνταχθούν σε αυτό που είναι "λογικό"», επισήμανε.

Τι είπε για Τουρκία - Κυπριακό

«Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι δεδομένα, δεν μπαίνουν στο τραπέζι», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δ. Βίτσας, σχετικά με την πρόσφτατη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που αναφερόταν σε «αμφισβητούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς» στο Αιγαίο.

Όπως είπε ο κ. Βίτσας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας «κατοχυρώνονται από τις διεθνείς συνθήκες» και «δεν ανεχόμαστε παρεμβάσεις έξωθεν στον τρόπο που ασκούμε την εσωτερική μας κυριαρχία».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Δημήτρης Βίτσας τόνισε πως οι θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας ταυτίζονται και παρείχε πλήρη κάλυψη στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, δηλώνοντας πως κάνε με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά του. Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με την κυβέρνηση της Κύπρου, είπε και πρόσθεσε πως η θέση της Ελλάδας ενοχλεί, το να λυθεί στα διεθνή πλαίσια το Κυπριακό. Αν δούμε τις δηλώσεις Ελλάδας ακι Τουρκίας θα δούμε πιο είναι σκληρός, είπε ακόμα και αναρωτήθηκε «τι θα πει σκληρός, θα πρέπει να επιμείνεις στις θέσεις σου».


Πηγή: thetoc.gr