Αναλυτικά ό,τι θα πληρώσουμε το 2017

Gazzetta team
Αναλυτικά ό,τι θα πληρώσουμε το 2017
Η "χρονιά του δράκου" το 2017 με φόρους, χαράτσια και εισφορές - Στο κέντρο μιας φοροκαταιγίδας διαρκείας βρίσκονται ήδη εκατομμύρια Έλληνες μέσα στους 8 πρώτους μήνες της χρονιάς.

Στο κέντρο μιας φοροκαταιγίδας διαρκείας βρίσκονται ήδη εκατομμύρια Έλληνες καθώς από την 1η Ιανουαρίου έχουν αρχίσει να ισχύουν νέοι έμμεσοι φόροι σε βασικά ήδη κατανάλωσης και νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με την συνέχεια να είναι το ίδιο οδυνηρή καθώς θα έρθουν νέες επιβαρύνσεις με αλλαγές στον φόρο εισοδήματος την άνοιξη και στον ΕΝΦΙΑ το καλοκαίρι.

Τι ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες

Με το νέο σύστημα φορολόγησης και καθορισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, ευνοημένοι να είναι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα καθώς το νέο σύστημα προβλέπει ότι οι υποχρεώσεις υπολογίζονται ανάλγοα με το εισόδημα, όμως ακόμη και αυτοί θα κληθούν να καταβάλλουν στο κράτος πάνω από το 55% του ετήσιου εισοδήματός τους.

Για παράδειγμα ένας ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρές αποδοχές 10.000 ευρώ, θα υποχρεωθεί να δώσει μέσα στο 2017 περίπου 5545 ευρώ για εισφορές και φόρο και θα του μείνουν 4455 ευρώ για να επιβιώσει.

Πιο αναλυτικά:

1. Ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, θα δώσουν μέσα στο 2017 από το 53,08% έως και το 68,09% του καθαρού εισοδήματός τους στο δημόσιο

2.Σε εταίρους ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων επιχειρήσεων, οι επιβαρύνσεις θα κυμανθούν από το 48% έως και το 53%

3.Στους μισθωτούς με εισοδήματα από μπλοκάκι, η φορολογική επιβάρυνση για το «μπλοκ» μπορεί να φτάσει από το 60% έως και το 85% επί του εισοδήματος από μπλοκ, ανάλογα με το ποιες είναι οι αποδοχές.

Στις εφορίες ήδη επικρατεί αυξημένη κίνηση από επαγγελματίες που διακόπτουν οριστικά την άσκηση του επιτηδεύματος. Στο τέλος Ιανουαρίου, ο αριθμός των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ αναμένεται να περιοριστεί περίπου στις 650.000 επαγγελματίες έναντι περίπου 730.000 στο τέλος του 2015.

Οι νέοι φόροι σε καφέ, καύσιμα, τηλεφωνία

Ηδη ισχύουν οι νέες τιμές σε βασικά είδη της καθημερινότητας λόγω της επιβολής ειδικών τελών στον καφέ, τα τσιγάρα – ηλεκτρονικά και μη- τους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και τα καύσιμα, εμ την κυβέρνηση αν υπολογίζει στην είσπραξη συνολικά τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι αυξήσεις είναι ήδη ορατές στα καύσιμα με την απλή αμόλυβδη βενζίνη να ανατιμάται κατά 6-8 λεπτά ανά λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης να «τσιμπάει» 10-12 λεπτά το λίτρο. Στα σούπερμαρκετ η τιμή του καφέ αναμένεται να ανέβει από 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό και συνεπως στις συσκευασίες των 200 γραμμαρίων η αύξηση θα κυμαίνεται από μισό έως 1 ευρώ ανάλογα με το είδος του καφέ.

Από την Πρωτοχρονιά, επιβλήθηκε και ο φόρος στα τσιγάρα, κανονικά και ηλεκτρονικά. Η επιβάρυνση υπολογίζεται περίπου στα 40-50 λεπτό ανά πακέτο.και θα φανεί όταν τελειώσουν τα «αποθέματα» στην αγορά με τα πακέτα που έχουν τιμολογηθεί βάσει του προηγούμενου καθεστώτος.

Το νέο ειδικό τέλος 5% στους λογαριασμούς του σταθερού τηλεφώνου θα εμφανιστεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Τον Απρίλιο οι νέες δηλώσεις εισοδήματος

Με βάση τη φορολογική νομοθεσία, μέχρι το τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από περίπου έξι εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα. Βέβαια, είναι πιθανό και το 2017, η προθεσμία να παραταθεί καθώς ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι σχετικές προετοιμασίες στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2017 θα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

1. Θα αυξηθεί ο αριθμός των χρεωστικών εκκαθαριστικών με αντίστοιχη μείωση των πιστωτικών και των μηδενικών εκκαθαριστικών.

2. Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν σημαντική αύξηση στον φόρο που θα βεβαιωθεί λόγω αύξησης των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από ενοίκια, στον συντελεστή φορολόγησης των κερδών ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, αλλά και στην ενεργοποίηση της νέας φορολογικής κλίμακας μισθωτών συνταξιούχων και αγροτών. Μεγάλη αλλαγή θα είναι η πρόσθεση του εισοδήματος από ελεύθερα επαγγέλματα στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη φορολόγηση του αθροίσματος.

3. Θα ενεργοποιηθεί η καινούργια κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης με συντελεστές που ξεκινούν από το 2,2% και φτάνουν στο 10%. Η συγκεκριμένη αλλαγή θα πλήξει όλα τα φυσικά πρόσωπα με ατομικό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.

Ο Ιούλιος θα είναι ο πρώτος μήνας πληρωμής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ενώ για την μια από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις θα απαιτηθεί η καταβολή τουλάχιστον 1,3 δις. ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ με εμπορικές αξίες ακινήτων

Τον Ιούλιο, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ενεργοποιήσει τον καινούργιο μηχανισμό υπολογισμού των αξιών των ακινήτων. Βάσει της απαίτησης για εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, οι σημερινές τιμές της εφορίας θα πρέπει να υποχωρήσουν κατά τουλάχιστον 20-25% κάτι που σημαίνει ότι θα υποχωρήσουν και οι φόροι που εισπράττει το δημόσιο από τα ακίνητα (γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ του 2018). Το υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεωθεί να αυξήσει συντελεστές για να μην δημιουργήσει νέες «τρύπες» στα έσοδα ειδικά του 2018.

Αν επαναληφθεί η εμπειρία του 2015 και του 2016, μέσα στον Αύγουστο θα ανέβουν στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2017. Είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων στα αγροτεμάχια.

Πηγή: thetoc.gr