Ίσως δεν γνώριζες ότι υπάρχει και Tρίτος Πόλος στη Γη (pics & vid)

Gazzetta team
Ίσως δεν γνώριζες ότι υπάρχει και Tρίτος Πόλος στη Γη (pics & vid)
Όταν σκεφτόμαστε πολικές περιοχές του κόσμου, μόνο δύο συνήθως έρχονται στο μυαλό μας: ο Βόρειος και ο Νότιος Πόλος! Ωστόσο, υπάρχει μια περιοχή ανάμεσα στο νότιο τμήμα της Κίνας και το βόρειο τμήμα της Ινδίας, που είναι γνωστή ως ο... «Τρίτος Πόλος».

Αυτό συμβαίνει γιατί είναι η τρίτη μεγαλύτερη έκταση παγωμένου νερού στον πλανήτη. Αν και πολύ μικρότερη σε έκταση από τον βόρειο και τον νότιο πόλο, είναι εξαιρετικά μεγάλη αφού καλύπτει περίπου 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει πάνω 46.000 παγετώνες.

Οι επιστήμονες ερευνούν διεξοδικά την περιοχή και μάλιστα έχουν προειδοποιήσει πως αν συνεχιστεί το φαινόμενο φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη που έχει ως συνέπεια να λιώνουν οι πάγοι, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις ζωές περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων!

Η σημασία του Τρίτου Πόλου

Οτιδήποτε συμβαίνει με τον πάγο στις πολικές περιοχές, λαμβάνεται ως σαφής ένδειξη της αλλαγής του κλίματος. Όταν για παράδειγμα ο πάγος λιώνει, τότε γνωρίζουμε ότι ο πλανήτης θερμαίνεται.

Τα βόρεια και νότια άκρα της Γης είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση του κλίματος και την ίδια στιγμή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο Τρίτος Πόλος, επειδή είναι ψηλά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι επίσης ευαίσθητος στις αλλαγές της θερμοκρασίας.

Εκτιμάται ότι το νερό που ρέει από τον Τρίτο Πόλο υποστηρίζει 120 εκατομμύρια ανθρώπους απ 'ευθείας μέσω των συστημάτων άρδευσης, και συνολικά 1,3 δισ. έμμεσα μέσω ποταμών στην Κίνα, την Ινδία, το Νεπάλ, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Αφγανιστάν.

Αυτό είναι σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η απομακρυσμένη αυτή έκταση περιλαμβάνει περιοχές των Ιμαλαΐων, το οροπέδιο του Θιβέτ, αλλά και 10 από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ασίας, συμπεριλαμβανομένου του Κίτρινου ποταμού, του ποταμού Γιανγκτσέ στην Κίνα, ποτάμια στη Μιανμάρ, τον Γάγγη κ.ά.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Το ABC της Αυστραλίας κλήθηκε πρόσφατα να επισκεφθεί έναν από τους απομακρυσμένους ερευνητικούς σταθμούς στον Τρίτο Πόλο, με επικεφαλής ερευνητή τον καθηγητή Τσιν Xiang. Οι επιστήμονες συλλέγουν δεδομένα από αυτή την απομακρυσμένη περιοχή για πάνω από 50 χρόνια και τα πρόσφατα ευρήματα είναι κάπως ανησυχητικά. Κάτι που έκανε του επιστήμονες να προβληματιστούν είναι το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, το οποίο και είναι περισσότερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου!

Από το 2005, ο ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι του Τρίτου Πόλου έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι περισσότεροι από 500 μικροί παγετώνες έχουν εξαφανιστεί εντελώς ενώ άλλοι συρρικνώνονται με γρήγορους ρυθμούς.

Αλλά η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι ο μόνος λόγος που η ομάδα αυτή των επιστημών ανησυχεί. Η σκόνη και η ρύπανση από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και από τους καυστήρες άνθρακα, προκαλεί καθίζηση στους πάγους, με αποτέλεσμα εκείνοι με τη σειρά τους να απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου, αντί να τις αντανακλούν που θα ήταν το φυσιολογικό.

Οι έρευνες σε αυτήν την περιοχή είναι δύσκολες καθώς οι επιστήμονες παρεμποδίζονται από τις σκληρές καιρικές συνθήκες αλλά και από την πολιτική αστάθεια στα κράτη αυτά.

Οι επιπτώσεις σιγά σιγά θα γίνουν αισθητές πολύ πέρα από την περιοχή αυτή και δυστυχώς το συνεχές λιώσιμο των πάγων θα είναι καταστροφικό για τους 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους που εξαρτώνται από τον Τρίτο Πόλο.