Πότε θα καταβληθεί η «13η σύνταξη»

Gazzetta team
Πότε θα καταβληθεί η «13η σύνταξη»
Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να πληρωθούν 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι το ποσό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του, προκαλώντας συζητήσεις για εκλογές.

Συγκεκριμένα οι πληροφορίες λένε ότι σχεδιάζεται στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου, να πιστωθούν στους δικαιούχους τα ποσά από την «κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη διανομή 617 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, με σύνταξη κάτω των 850 ευρώ. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, οι δικαιούχοι με τις μικρότερες συντάξεις θα λάβουν μεγαλύτερη ενίσχυση και εκείνοι που έχουν υψηλότερες συντάξεις θα λάβουν μικρότερη. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό δεν θα είναι μικρότερο των 300 ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο αριθμός των δικαιούχων συνταξιούχων ανέρχεται σε 1,6 εκατ. σε σύνολο 2,7 εκατ. συνταξιούχων. Το ποσοστό των δικαιούχων είναι 60,32% στο σύνολο των συνταξιούχων.

Αναλυτικά:

  • Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι).
  • Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι).
  • 300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι).

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το ποσό που θα διανεμηθεί είναι 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ποσό του ΕΚΑΣ που περικόπηκε το 2016.

«Εν μέσω της συζήτησης του Προϋπολογισμού, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πλέον ως απερχόμενος και πανικόβλητος πρωθυπουργός. Φοβισμένος από την κοινωνική κατακραυγή προσπαθεί να κοροϊδέψει πάλι, αυτήν τη φορά τους συνταξιούχους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Σεβόμαστε απόλυτα την ανάγκη αυτών που χρειάζονται τα κατά μέσο όρο 380 ευρώ έστω και για μια φορά, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι «εμείς δεν θα πράξουμε ότι ο κ. Τσίπρας, που λοιδορούσε το κοινωνικό μέρισμα που με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ δόθηκε το 2014». Και προσθέτει: «Οι πολίτες (και οι χαμηλοσυνταξιούχοι ), πλήρωσαν σε πρόσθετα μέτρα 7,2 δισ. ευρώ λόγω του μνημονίου Τσίπρα την διετία 2015/2016.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν το ΕΚΑΣ (οι μισοί το 2016 και οι άλλοι το 2017).

Το 2017 οι πολίτες (και οι χαμηλοσυνταξιούχοι) θα πληρώσουν 2,4 δισ. περισσότερα σε φόρους και οι συνταξιούχοι θα χάσουν ακόμη 750 εκατ. ευρώ περίπου.

Με τους χειρισμούς του κ Τσίπρα έρχονται μέτρα 4,5 δισ. ευρώ ακόμη».

Η επιτυχία της απεργίας ανάγκασε τον πρωθυπουργό να προβεί σε ένα διάγγελμα κοροϊδίας κατά το ΚΚΕ. «Την ώρα που η κυβέρνηση ψηφίζει στη Βουλή έναν ακόμη προϋπολογισμό με νέους φόρους και περικοπές για το λαό κι ετοιμάζει νέο χτύπημα στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, ελέω δεύτερης αξιολόγησης και απόφασης Eurogroup, μόνο ως προκλητική κοροϊδία μπορούν να εκληφθούν τα κυβερνητικά διαγγέλματα που διανέμουν ψίχουλα, από τα ματωμένα πλεονάσματα, στους πιο εξαθλιωμένους, που η ίδια πολιτική τους δημιουργεί και πολλαπλασιάζει.
Ακόμη χειρότερα έχουν στόχο να πείσουν το λαό να ξεχάσει κάθε έννοια δικαιώματος και να συμβιβαστεί με τα ελάχιστα και τις εφάπαξ παροχές – ψίχουλα. Την απάντηση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του δώσανε σήμερα οι εργαζόμενοι με τις μαζικές κινητοποιήσεις τους, στο πλαίσιο της πανελλαδικής, πανεργατικής απεργίας, η μεγάλη επιτυχία της οποίας ανάγκασε τον πρωθυπουργό να καταφύγει σε αυτό το νυχτερινό διάγγελμα» αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Με το ένα χέρι μοιράζει, λίγους από τους νέους φόρους που βάζει», σχολίασε το Ποτάμι, υποστηρίζοντας: «Λίγο πριν η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίσει ένα νέο πακέτο εισπρακτικών μέτρων ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος σε συνταξιούχους. Θα είχε αξία αν τα λεφτά αυτά προερχόντουσαν από τη μείωση της κρατικής σπατάλης και του κομματικού κράτους. Έτσι θα μπορούσαν να έχουν και μόνιμο χαρακτήρα».

Η Ένωση Κεντρώων με ανακοίνωση της ζητά οικουμενική ή εκλογές: «Ο κ. Τσίπρας, αφού επί διετία, όπως άλλωστε ο Γ. Παπανδρέου και ο Α. Σαμαράς, ξεζούμισε τον απλό κόσμο, εμφανίστηκε τώρα να μοιράζει το περίσσευμα της λιτότητας. Πρόκειται προφανώς για το κύκνειο άσμα του καταρρέοντος που προσπαθεί να σώσει την υστεροφημία του. Για εμάς, στην Ένωση Κεντρώων, μπροστά είναι οικουμενική ή εκλογές. Ουδέν έτερον».

Πηγή: newsbeast.gr