Ο Ρέντσι παραιτήθηκε! Ξανά...

Gazzetta team
Ο Ρέντσι παραιτήθηκε! Ξανά...
Ο ιταλός πρωθυπουργός υπέβαλε ξανά την παραίτησή του. Ομως παραμένει στη θέση του αρχίζοντας διαβουλεύσεις με τα άλλα κόμματα.

Την παραίτησή του υπέβαλε εκ νέου ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού του κράτους για το 2017, καθώς εκπληρώθηκε ο όρος που του είχε θέσει ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα για την παραμονή του στην εξουσία.

Ο πρόεδρος Ματαρέλα ζήτησε από τον Ρέντσι να παραμείνει στην εξουσία ως προσωρινός πρωθυπουργός, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία διαβουλεύσεων με τα υπόλοιπα κόμματα για τα επόμενα βήματα.

Οι διαβουλεύσεις του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας θα αρχίσουν την Πέμπτη το βράδυ στις 20.00 και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί αργά το βράδυ του Σαββάτου, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Σέρτζι Ματαρέλα.

Το πρακτορείο Reuters εκτιμά ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο πρόεδρος θα ζητήσει από κάποιον υπουργό, ή στλεέχος του Δημοκρατικού Κόμματος του Ρέντσι να επιχειρήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης καθώς η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει το φλέγον ζήτημα των τραπεζών και κυρίως της Monte dei Paschi. Μάλιστα πληροφορίες του πρακτορείου αναφέρουν ότι το κυβερνητικό επιτελείο του Ρέντσι έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο αγοράς βραχυπρόθεσμων ομολόγων της συγκεκριμένης τράπεζας διαθέτοντας το ποσό των 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο MNI το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα προσανατολίζεται τώρα στην δημιουργία το συντομότερο δυνατό μιας κυβέρνησης “εθνικής ανάγκης”.

Παράλληλα αυξάνεται το κλίμα συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων προκειμένου η χώρα να εγκρίνει ένα νέο εκλογικό νόμο και να οδηγηθεί σε εκλογές το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο. Στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες συμφωνούν και το Κίνημα των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο αλλά και η Λέγκα του Βορρά, καθώς θέλουν να αποφύγουν να αναλάβει τα ινία της χώρας μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Πηγή: thetoc.gr