Ανακάμπτουν ευρώ και μετοχές

Gazzetta team
Ανακάμπτουν ευρώ και μετοχές
Μπορεί το αρχικό σοκ να οδήγησε σε πτώση, όμως οι ιταλοί και όχι μόνο επενδυτές φαίνεται προς στιγμήν να αντιδρούν ψύχραιμα και έτσι η μετοχή της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena αντέστρεψε τις αρχικές της απώλειες και γύρισε σε θετικό έδαφος. Το ίδιο και το ευρώ το οποίο μετά τη νυχτερινή βουτιά στα χαμηλότερα 20μηνου τώρα ανακάμπτει.

Έτσι, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αγνόησαν την πτώση των μετοχών των ιταλικών τραπεζών, σημειώνοντας άνοδο μεγαλύτερη από 1%, με τη βοήθεια των μετοχών του κλάδου υγείας και των μεταλλευτικών εταιρειών.
Το ευρώ περιόρισε κατά πολύ τις απώλειες που σημείωνε μετά τις πρώτες ειδήσεις για το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος και η ισοτιμία του διαμορφώνεται στα 1,0638 δολάρια από 1,0505 που είχε φθάσει νωρίτερα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 1,2%, ανακάμπτοντας γρήγορα μετά τη μικρή υποχώρησή του κατά το άνοιγμα της αγοράς. Ο δείκτης των μεταλλευτικών εταιρειών αυξάνεται 2,3%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των κλαδικών δεικτών, εν μέσω ανόδου της τιμής του χαλκού, ενώ οι μετοχές του κλάδου υγείας αυξήθηκαν 1,4%.

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών υποχώρησαν 4,2%, με τις απώλειές τους από την αρχή του έτους να φθάνουν στο 50%. Η μετοχή της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, της Monte dei Paschi di Siena, μειώθηκε έως και 7%, ενώ της Unicredit υποχώρησε 4,8%. Το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος προκάλεσε αμφιβολίες για τον αν η Monte dei Paschi θα προχωρήσει σε μια ζωτικής σημασίας άντληση κεφαλαίων. Η Morgan Stanley ανέφερε σε σημερινό σημείωμά της ότι η κρατική βοήθεια φαίνεται όλο πιθανότερη για την ιταλική τράπεζα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, οι τραπεζικές αρχές της γειτονικής χώρας έχουν ήδη υποβάλλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το ενδεχόμενο παροχής κρατικής βοήθειας. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, καθώς η Monte dei Paschi καλείται έως το τέλος του έτους να καλύψει την τρύπα των 5 δισ. ευρώ.


Πηγή: newsit.gr