Ο ΙHV έφτασε στα χαμηλά επίπεδα του 2010

Gazzetta team
Ο ΙHV έφτασε στα χαμηλά επίπεδα του 2010
Ο αριθμός των περιστατικών του 2016 είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από το 2010.

Σημαντική μείωση των νέων περιστατικών HIV λοίμωξης στη χώρα μας δείχνουν τα εφετινά διαθέσιμα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2016, διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΟ 453 HIV λοιμώξεις, εκ των οποίων οι 367 (81%) αφορούσαν σε άνδρες και οι 86 (19%) σε γυναίκες.

Ο αριθμός των περιστατικών του 2016 είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από το 2010, επισήμαναν οι ειδικοί στο πλαίσιο εκδήλωσης για τον ιό HIV (ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας) και το σύνδρομο AIDS (πρόληψη, προφύλαξη, θεραπεία) που οργάνωσε χθες το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Συνολικά στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν δηλωθεί 15.795 περιστατικά HIV λοίμωξης (82,7% άνδρες). Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.923 έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 8.600 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.662. Οι επιστήμονες υπογράμμισαν τη σημασία των παρεμβάσεων ορθής ενημέρωσης του πληθυσμού, των παρεμβάσεων πρόληψης σε ΧΕΝ και σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και την προσέγγιση των ευάλωτων πληθυσμών, όπως είναι τα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας. Επίσης, τόνισαν πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η αναβάθμιση του συστήματος επιτήρησης, η ενίσχυση με προσωπικό των Μονάδων Λοιμώξεων και των Εξωτερικών Ιατρείων παρακολούθησης HIV οροθετικών ασθενών.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ. Μ.-Α. Δημόπουλος και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αναπλ. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Θ. Ρόζενμπεργκ. Ο κ. Δημόπουλος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του ΕΚΠΑ για ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, όπως τα ζητήματα Υγείας με αφορμή την επιστημονική εκδήλωση για τον ιό HIV.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Ρόζενμπεργκ αναφέρθηκε στην οικονομική εμπλοκή που έχει ανακύψει με το κόστος των εξετάσεων παρακολούθησης των HIV οροθετικών ασθενών (ιικό φορτίο και γονοτυπική αντοχή) και την αδυναμία της χρηματοδότησης των εργαστηρίων – εξέλιξη η οποία ουσιαστικά αφήνει ακάλυπτους τους ασθενείς. Ο επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοίνωσε τη συμβολική συνεισφορά του Κέντρου στο πλαίσιο του εορτασμού της εφετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του HIV/AIDS, την 1η Δεκεμβρίου: την ειδική φωταγώγηση του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών έως την 1 Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα, έξω από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το ΚΕΕΛΠΝΟ θα… διαφωτίζει τους Αθηναίους για την απειλή της HIV/AIDS λοίμωξης ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα εξέτασης με γρήγορα διαγνωστικά τεστ, για όσους το επιθυμούν.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Π. Σφηκάκης, αναφέρθηκε στη σημασία της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού για θέματα Υγείας και στην ανάγκη ενίσχυσης των δομών Υγείας για την πληρέστερη υγειονομικά αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Αναπλ. Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής Σ. Τσιόδρας, με θέμα «Επιδημιολογικά δεδομένα ΗΙV στην Ελλάδα», η Καθηγήτρια Βιοστατιστικής – Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Π. Τουλούμη, με θέμα «Στάδια φροντίδας (Cascade of care) των HIV οροθετικών ατόμων στην Ελλάδα», ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Δ. Παρασκευής, με θέμα «Μοριακή επιδημιολογία της HIV-λοίμωξης στην Ελλάδα» και η Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας - Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής Ε. Σαμπατάκου, με θέμα «Η HIV λοίμωξη το 2016».

Τα πρώτα περιστατικά της λοίμωξης

Τα πρώτα περιστατικά AIDS καταγράφηκαν στις ΗΠΑ το 1981, ενώ το υπεύθυνο παθογόνο, ο ιός HIV, ταυτοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα. Μέσα στα επόμενα χρόνια ο ιός HIV εξαπλώθηκε σε παγκόσμια κλίμακα λαμβάνοντας διαστάσεις επιδημίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίζεται ότι από την αρχή της επιδημίας HIV/AIDS πάνω από 70 εκατομμύρια άτομα έχουν μολυνθεί και περίπου 36,7 εκατομμύρια ζουν με HIV/AIDS μέχρι το τέλος του 2015.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της HIV/AIDS λοίμωξης και οι συντονισμένες παρεμβάσεις αποτελούν σήμερα τους πυλώνες της αντιμετώπισης της επιδημίας HIV/AIDS.
Η επιδημιολογική επιτήρηση της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα πραγματοποιείται κυρίως μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης των περιστατικών HIV, AIDS και των θανάτων. Η παρακολούθηση της πορείας της επιδημίας αποτελεί έργο του Γραφείου HIV Λοίμωξης και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι στόχοι της εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της επιδημίας HIV/AIDS σε εθνικό επίπεδο συνδέονται άμεσα με τους στόχους που έχει θέσει το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών έως το 2020 για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS (UNAIDS) 90-90-90. Συμφωνα με αυτούς;

• Το 90% των ατόμων που ζουν με το HIV/AIDS πρέπει να γνωρίζουν το προφίλ HIV-οροθετικότητάς τους.

• Το 90% των διαγνωσθέντων με HIV/AIDS πρέπει να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή.

• Το 90% των ατόμων που λαμβάνουν θεραπεία να έχουν επιτύχει καταστολή του ιικού φορτίου.


Πηγή: protothema.gr