Δραχμή «βλέπει» ο Σημίτης

Gazzetta team
Δραχμή «βλέπει» ο Σημίτης
Αποσπάσματα από το νέο βιβλίο του Κώστα Σημίτη υπό τον τίτλο «Υπάρχει λύση;», προδημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα ΒΗΜΑ της Κυριακής.

Αποσπάσματα από το νέο βιβλίο του Κώστα Σημίτη υπό τον τίτλο «Υπάρχει λύση;», προδημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα ΒΗΜΑ της Κυριακής.

Η ανάλυση και οι θέσεις και προβλέψεις του πρώην Πρωθυπουργού γίνονται υπό μορφή συζήτησης με τον Γιάννη Πρετεντέρη και ο κ. Σημίτης εμφανίζεται μάλλον απαισιόδοξος για το μέλλον, καθώς λέει: «Η αποφυγή του ναυαγίου δεν σημαίνει ότι φτάσαμε στο λιμάνι. Είμαστε στην ανοιχτή θάλασσα. Δεν ξέρουμε που ακριβώς. Έρχονται νέες θύελλες. Και είναι ακόμη άγνωστο αν το πλήρωμα και οι επιβάτες θα αντέξουν, στο σύνολό τους τις περιπέτειες». Ο πρώην Πρωθυπουργός που πριν την είσοδο στην ΟΝΕ υποστήριζε ότι πρόκειται για «απάνεμο λιμάνι» τονίζει επίσης ότι «η Ελλάδα ανήκει σε μια νέα κατηγορία μελών και δεν πρόκειται να επανέλθει σε συγκεκριμένο και προβλέψιμο χρόνο στην κανονικότητα της ευρωζώνης».

Σημειώνει ακόμη είναι παραπλανητικός ο ισχυρισμός Τσίπρα ότι το 2018 θα έχουμε βγει από το μνημόνιο, αφού «αυτό έχει αντικατασταθεί από μια μόνιμη ρύθμιση», ενώ θεωρεί απίθανο ένα 4ο μνημόνιο, καθώς, όπως λέει, τα κράτη της Ε.Ε, δεν θα συμφωνήσουν σε νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας. Εκτιμά επίσης ότι λύση στο χρέος δεν θα υπάρχει αυτή τη στιγμή και ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το 2018, όπως συμφωνήθηκε.

Μάλιστα ο πρώην Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι αν δεν βρεθούν χρήματα, είτε με νέο δάνειο, είτε με επιστροφή στις αγορές, τότε θα επακολουθήσει η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και πιθανότατα, η πτώχευση.

Πηγή: lifo.gr