Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Κυπριακό

Gazzetta team
Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Κυπριακό
Κρίνονται όλα για εδαφικό και πολυμερή - Συνεχίζονται οι συνομιλίες Αναστασιάδη-Ακιντζί στο Μον Πελεράν - Στα σκαριά συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στο Κυπριακό, τη στιγμή που ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί συναντώνται στο Μον Πελεράν για το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων, στον οποίο θα επιδιώξουν να δώσουν λύση στον δύσκολο γρίφο του εδαφικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται από κυπριακά ΜΜΕ, η συζήτηση κατά την πρωινή συνάντηση των ηγετών ήταν πολύ ουσιαστική επί των βασικών κριτηρίων του εδαφικού. Υπάρχουν ενδείξεις για πρόοδο, ωστόσο όλα θα κριθούν το απόγευμα. Η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη, με δημοσιογραφικές πληροφορίες να αναφέρουν ότι εάν υπάρξει κατάληξη σε συγκεκριμένο χάρτη, αυτός δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί.

N. Aναστασιάδης, Μ. Ακιντζί και Μπαν Κι Μουν

Στα σκαριά συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα. Ως γνωστόν, εφόσον υπάρξει συμφωνία Αναστιάδη-Ακιντζί, το επόμενο ζήτημα που θα τεθεί θα είναι εκείνο των εγγυήσεων και της ασφάλειας, στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν τόσο η Αθήνα όσο και Άγκυρα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε την Παρασκευή με τον τούρκο πρόεδρο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε συνάντηση από τον κ. Ερντογάν, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί πιθανότητα στα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Καθημερινή Κύπρου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε στον τούρκο πρόεδρο τη διάσταση απόψεων που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων και εξέφρασε την άποψη ότι, μία πολυμερής διάσκεψη, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα αποτύχει. «Έχουμε μεγάλες διαφορές μεταξύ μας για το θέμα του Κυπριακού, θα πρέπει όμως να συναντηθούμε πριν από την πολυμερή προκειμένου να δώσουμε λύση στο θέμα των εγγυήσεων» φέρεται να είπε ο έλληνας πρωθυπουργός στον κ. Ερντογάν.

Παράλληλα, δεν αποκλείσθηκε το ενδεχόμενο οι δύο άνδρες να έχουν νέα τηλεφωνική επικοινωνία εντός της εβδομάδας, εφόσον η διαπραγμάτευση στην Ελβετία προχωρήσει.

Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν

Συνεχής η επικοινωνία Τσίπρα-Αναστασιάδη

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρόεδρο Αναστασιάδη αναφορικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Κυριακής, συμφωνήθηκε να δοθεί ημερομηνία για την πολυμερή (εφόσον προχωρήσει το εδαφικό), υπό την αίρεση να πραγματοποιηθεί νωρίτερα διμερής ανάμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό και τον τούρκο Προέδρο, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις επιτυχίας της πολυμερούς.

Η ημερομηνία της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν παραμένει ωστόσο ακόμη ανοιχτή.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή το βράδυ ο πρόεδρος Αναστασιάδης συνομίλησε δύο φορές με τον έλληνα πρωθυπουργό, ενώ οι δύο ηγέτες αναμένεται έχουν περαιτέρω επικοινωνίες και την Δευτέρα.

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης από παλαιότερη συνάντησή τους

Ουσιαστική η πρωινή συνάντηση στο Μον Πελεράν

Πολύ ουσιαστική συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού έγινε το πρωί, στο πλαίσιο των συνομιλιών του Αναστασιάδη-Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν.

Όπως εκτιμάται, το ενδεχόμενο να υπάρξει σήμερα επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών, που στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας επί των κριτηρίων για το εδαφικό, στην αποτύπωσή τους σε χάρτη και σε καθορισμό ημερομηνίας για πολυμερή διάσκεψη, αναμένεται να είναι δύσκολο μεν, ρεαλιστικό δε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά τη σημερινή πρωινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί έγινε πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού. Τα κριτήρια αυτά αφορούν το ποσοστό εδάφους της κάθε συνιστώσας πολιτείας, τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και το ποσοστό της ακτογραμμής που θα έχει η κάθε πλευρά.

Όπως συναφώς σημειώνεται, κατά τη σημερινή συζήτηση έγινε παράθεση θέσεων που δεν είχαν εκφραστεί την προηγούμενη εβδομάδα κατά τις συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν, και οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στο να υπάρξει αποτέλεσμα. Ωστόσο, δεν έγινε αναφορά σε περιοχές.

Το ενδεχόμενο παράτασης της δεύτερης αυτής φάσης των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν δεν έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής, όπως αναφέρεται, ενώ είναι προγραμματισμένο ο κ. Αναστασιάδης να αναχωρήσει αύριο στις 9 το πρωί.

Νίκος Αναστασιάδης, Μουσταφά Ακιντζί, Μπαν Κι Μουν και Έσπεν Μπαρθ Αιντα στο Μοντ Πελεράν

Τα δημοσιεύματα του τ/κ Τύπου

Νωρίτερα πάντως δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο ανέφεραν ότι στη χθεσινή συνάντηση στο Μον Πελεράν, η συζήτηση δεν αναλώθηκε επί των κριτηρίων για το εδαφικό αλλά κυρίως στη δήλωση της Αθήνας ότι θα συμμετάσχει σε μια πολυμερή διάσκεψη για την Ασφάλεια, μόνο για την κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων.

Σύμφωνα μάλιστα με τον τουρκικό και τ/κ τύπο η δήλωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί να υπεισέλθει σε συζητήσεις για τροποποίηση του συστήματος εγγυήσεων, προκάλεσε κρίση με την Ελλάδα.

Πηγές της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας διαβεβαίωναν ωστόσο ότι δεν υπάρχει διάσταση μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. H θέση της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία συμφωνεί η κυπριακή, είναι ότι στην πολυμερή θα πρέπει να γίνει συζήτηση αποκλειστικά και μόνο για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ θα πρέπει επίσης να υπάρξει και μια προεργασία που θα αφορά σε ένα κοινό και αποδεκτό από όλους πλαίσιο πριν την πολυμερή.

Πηγή: thetoc.gr