Γαλλία: Θα παραταθεί για μήνες η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Gazzetta team
Γαλλία: Θα παραταθεί για μήνες η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Δύσκολα θα τερματιστεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που βρίσκεται η Γαλλία, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός της χώρας.

«Είναι δύσκολο σήμερα να τερματιστεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ακόμη περισσότερο διότι θα αρχίσουμε μια προεκλογική εκστρατεία σε μερικές εβδομάδες, με εκδηλώσεις, με δημόσιες συγκεντρώσεις. Πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή HARDtalk του BBC.

«Εξάλλου, αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μας επιτρέπει να προχωράμε σε συλλήψεις και διοικητικούς ελέγχους που έχουν αποτελέσματα. Έτσι λοιπόν ναι, πρόκειται χωρίς αμφιβολία να ζήσουμε για μερικούς μήνες ακόμη με αυτή την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», συνέχισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιβλήθηκε στη Γαλλία αμέσως μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015, στις οποίος έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί. Το μέτρο παρατάθηκε για έξι μήνες στα τέλη Ιουλίου.

Σημειώνοντας ότι θέλει να παραμείνει «πολύ προσεκτικός» σχετικά με αυτό, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας εκτίμησε εξάλλου ότι ο κίνδυνος μιας οργανωμένης επίθεσης ενόπλων όπως εκείνη που διαπράχθηκε τη 13η Νοεμβρίου 2015 έχει «μειωθεί» σημαντικά.

«Αντίθετα μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με επιθέσεις του είδους αυτής που βιώσαμε στη Νίκαια (τον περασμένο Ιούλιο με 86 νεκρούς). Δηλαδή, ενέργειες από πρόσωπα που ενεργοποιούνται μέσω του Διαδικτύου, μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, από το Ισλαμικό Κράτος χωρίς κατ' ανάγκη να περνούν από τη Συρία ή από το Ιράκ».

Εξάλλου, ερωτηθείς για την πιθανή επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών του Τουκέ, οι οποίες διευθετούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διασυνοριακή συνεργασία στο Καλέ (βόρεια Γαλλία), ο Βαλς απηύθυνε πριν απ' όλα μια έκκληση για «συνεργασία».

«Μπορούμε πάντοτε να εξελίξουμε μια διμερή συνθήκη, αλλά αν αύριο λέγαμε ότι δεν υπάρχει συμφωνία, ότι δεν υπάρχει πλέον σύμβαση, και τα σύνορα είναι ανοικτά, αυτό θα σήμαινε ότι χιλιάδες επί χιλιάδων θα συνέκλιναν προς τη Βρετανία, αυτό θα ήταν ένα δράμα στη Μάγχη και ένα μείζον πρόβλημα για τη Μεγάλη Βρετανία. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι έχουμε ανάγκη μια συνεργασία», τόνισε ο Βαλς.

Οι επικρατέστεροι διεκδικητές του χρίσματος στην προκριματική διαδικασία της δεξιάς ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία (Απρίλιος-Μάιος 2017) τάσσονται υπέρ μιας επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνιών του Τουκέ, οι οποίες είχαν συναφθεί τον Φεβρουάριο του 2003 ανάμεσα στο Λονδίνο και το Παρίσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ