Ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό!

Gazzetta team
Ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό!
Κοντά στη συμφωνία του Mont Pelerin για το μέλλον της Κύπρου.

Εξαιρετικά σημαντική είναι η σημερινή ημέρα για το Κυπριακό αφού στις συνομιλίες που διεξάγονται από τη Δευτέρα στο μικρό ελβετικό θέρετρο Mont Pelerin, επί του ενοποιημένου εγγράφου που περιέχει τις θέσεις των πλευρών για τα κριτήρια του εδαφικού, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν αποκλείεται να καταλήξουν σε συμφωνία που θα ανοίγει το δρόμο για τη διεξαγωγή Διεθνούς Διάσκεψης, με τις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Μ. Βρετανία) με αντικείμενο την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που θεωρούνται και είναι εκ των πραγμάτων το τελικό στάδιο μιας μακράς και επίπονης διαδικασίας για την οριστική επίλυση ενός θέματος-προβλήματος που διαρκεί εδώ και 50 χρόνια.

Μια συνάντηση που σύμφωνα με το Politico θα γίνει, αν γίνει, στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν, πιθανότατα το πρώτο δίμηνο του 2017, τα δημοψηφίσματα στις δύο κοινότητες.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ακιντζί άφηνε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί μία ακόμη ημέρα παράταση στην όλη διαδικασία στην Ελβετία κάτι που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Mont Pelerin δεν επιβεβαιώνουν αφού θέλουν να τελειώνει σήμερα το όλο θέμα με συμφωνία σε κριτήρια και χάρτη και καθορισμός πολυμερούς διάσκεψης.

Ωστόσο, έστω και με μικρότερες πιθανότητες παραμένει στο τραπέζι η [πιθανότητα μιας ανακοίνωσης προόδου σε όλα τα κεφάλαια και συνέχιση συνομιλιών στην Λευκωσία και ανακοίνωση πολυμερούς όχι σήμερα αλλά τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Πάντως, στο Ελβετικό θέρετρο, που έδωσε το όνομά του στη Mont Pelerin Society (MPS), έναν διεθνή οργανισμό που αποτελείται από οικονομολόγους (συμπεριλαμβανομένων οκτώ βραβευμένων με Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών), φιλόσοφους, ιστορικούς, διανοούμενους, ηγέτες της αγοράς, και άλλους αφοσιωμένους στην κατανόηση της προσωπικής και πολιτικής ελευθερίας, οι πληροφορίες θέλουν τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μ. Ακιντζί να βρίσκονται ένα βήμα από τη σχετική ανακοίνωση.

Το πόσο σημαντική είναι η σημερινή τελευταία ημέρα των συνομιλιών στην Ελβετία φαίνεται και από τη δήλωση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Αϊντα μετά το χθεσινοβραδινό δείπνο στο Μοντρέ, σύμφωνα με την οποία σήμερα είναι «Μία από τις σημαντικότερες της όλης διαδικασίας».

Ο κ. Άιντα σημείωσε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος, αφού οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συζητούν ανοικτά και χωρίς ταμπού και για πρώτη φορά διαπραγματεύονται απευθείας για συγκεκριμένα θέματα. Βέβαια ο κ. Άιντα δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά θέματα.

Ν. Αναστασιάδης: Τα πάντα θα εξαρτηθούν στη σημερινή συνάντηση

Στο χθεσινό δείπνο ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως μια από τις πιο κρίσιμες ενώ ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε περαιτέρω πρόοδος σε μια σειρά από εκκρεμεί θέματα.
Παράλληλα, ο κύπριος Πρόεδρος υποστήριξε όταν αν και υπάρχει δημιουργική προσπάθεια και από τις δύο πλευρές αλλά και καλό κλίμα, αυτά δεν είναι από μόνα τους αρκετά για να υπάρξει αποτέλεσμα.

«Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον διάλογο που θα ακολουθήσει σήμερα» είπε ο Κύπριος πρόεδρος, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο βήμα, με πρώτη τη συμφωνία στα κριτήρια αλλά και την κατάθεση συγκεκριμένων χαρτών. Καταλήγοντας, πάντως σημείωσε, ότι εάν δεν γίνει κατορθωτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Ελβετία δεν θα είναι το τέλος της διαδικασίας αλλά η συζήτηση θα συνεχισθεί στην Κύπρο.

Μ. Ακιντζί: Σημαντική η σημερινή ημέρα

Ιδιαιτέρως σημαντική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. ¨οπως είπε ο κ. Ακιντζί, αν οι δύο πλευρές καταφέρουν να ολοκληρώσουν τη διαβούλευση στο εδαφικό θα περάσουν στο επόμενο στάδιο, την διεθνή διάσκεψη. Συνέστησε πάντως υπομονή και επανέλαβε ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο για πενήντα χρόνια με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να επιλύσουν ένα πολύχρονο και πολυσύνθετο πρόβλημα. Τέλος, ενημέρωσε ότι ανεξαρτήτως του σημερινού αποτελέσματος, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων στο Μον Πελεράν θα υπάρξει δήλωση.

Υπό τη σκιά της εκλογής Τραμπ

Οι χθεσινές πάντως συνομιλίες στο Ελβετικό θέρετρο επισκιάστηκαν εκ των πραγμάτων από την εκλογή Τραμπ. Οι προτεραιότητες του οποίου, όσον αφορά στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της υπερδύναμης αποτελούν ένα ακόμη αίνιγμα με αποτέλεσμα πολύ «παίκτες» στο διπλωματικό παιχνίδι, όσον αφορά χρονίζοντα περιφερειακά «προβλήματα» όπως το Κυπριακό, να συστήνουν υπομονή προσμένοντας οφέλη από ενδεχόμενη αλλαγή στάσης της υπερδύναμης.

Αυτός είναι ένας ακόμη κίνδυνος για τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ειδικά από τη στιγμή που αρκετοί σύμβουλοι του Τραμπ έχουν κρατήσει μια πιο φιλική, σε επίπεδο λόγων προς ώρας, στάση προς τον Τ. Ερντογάν και την Τουρκία.

Το σίγουρο είναι πως το ενεργειακό παιχνίδι στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η σύρραξη στη Συρία και η παρουσία του αναβαθμισμένου Ρωσικού στόλου στην περιοχή και στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς, φέρνουν το Κυπριακό «επί τον τύπον των ήλων». Αν και αυτήν τη φορά δεν υπάρξει απτή απόδειξη επίλυσης του προβλήματος της κατοχής και της παρουσίας στρατευμάτων τρίτης χώρας στο νησί, για κάποιους η οριστική διαίρεση είναι προ των πυλών.

Politico: Τα τελευταία εμπόδια πριν την επανένωση της Κύπρου

Το αμερικανικό περιοδικό Politico, στην ευρωπαϊκή του έκδοση, φιλοξενεί άρθρο στο οποίο σημειώνεται πως η συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τις τρεις εγγυήτριες χώρες πρέπει να λάβει χώρα περί τα μέσα Δεκεμβρίου, εάν οι δύο ηγέτες θέλουν να στεφθεί με επιτυχία ο στόχος τους για επίτευξη συμφωνίας φέτος.

Και η οποία συμφωνία να τεθεί σε δημοψήφισμα στις αρχές του 2017. Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δηλώσει ότι θα παραιτηθούν από το ρόλο τους αν αυτό είναι που θέλουν οι Κύπριοι. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Τουρκία, αναρωτιέται το περιοδικό.

Ο διδάκτωρ πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου στη Βόρεια Κύπρο, Αχμέτ Sözen, ο οποίος είχε λάβει μέρος στις συνομιλίες επανένωσης το 2008 δηλώνει στο Politico πως «Αυτό θα είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο». «Δεν είμαι 100 τοις εκατό σίγουρος, αλλά ακούγεται σαν να υπήρξαν μια σειρά από σημαντικές συγκλίσεις» καταλήγει.

Σύμφωνα με το άρθρο το ζήτημα της απόσυρσης των 30.000 και πλέον Τούρκων στρατιωτών από τη Βόρεια Κύπρο και η παραίτησή της από το ρόλο της ως εγγυήτρια δύναμη, θα είναι το πιο ακανθώδες όλων των θεμάτων. Ο συμβιβασμός κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μια σταδιακή αποχώρηση αρκετών ετών, καθώς οι δύο πλευρές έχουν συνηθίσει να ζουν μαζί με τα U.N. ανάμεσά τους.

Μια τέτοια συμφωνία, συνεχίζει, θα μπορούσε να είναι «δύσπεπτη» για τους ελληνοκύπριους, δηλώνει ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αρμόδιος για την περιοχή Matthew Bryza.

«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος η τουρκοκυπριακή πλευρά να συμφωνήσει με την πλήρη αποχώρηση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας και την πλήρη εξάλειψη των εγγυήσεων», λέει ο Μπράιζα. «Αλλά οι Τουρκοκύπριοι εξακολουθούν να ανησυχούν για την ασφάλειά τους. Ακόμα κι αν φαίνεται εξωφρενικό, είναι ακόμα ένα ζήτημα».

Αλλά ακόμη και αν η Άγκυρα έδινε την ευλογία της για τον τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρος, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι πολίτες θα ψήφιζαν «ναι» στο δημοψήφισμα. προς επίρρωση αυτού το περιοδικό αναφέρει το φετινό δημοψήφισμα για το Brexit, την απόρριψη της ειρηνευτικής συμφωνίας της Κολομβίας με το FARC και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, στις ΗΠΑ που κατά το περιοδικό δείχνουν το απρόβλεπτο της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Πηγή: thetoc.gr