Σε θολά νερά πλέον το Obamacare

Gazzetta team
Σε θολά νερά πλέον το Obamacare
Τα τελευταία χρόνια, οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο επανέρχονταν σχεδόν κάθε μήνα με διαφορετικό νομοσχέδιο για την κατάργηση του Obamacare, της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που καθιέρωσε ο απερχόμενος πρόεδρος Ομπάμα. Πάντα αποτύγχαναν – ίσως όμως όχι για πολύ ακόμη.

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του ελέγχου της Βουλής και της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικανούς, καθιστά τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση της οκταετίας Ομπάμα πιο ευάλωτη από ποτέ. «Θα καταργήσουμε και θα αντικαταστήσουμε άμεσα το Obamacare», είπε ο Τραμπ σε μία από τις τελευταίες προεκλογικές ομιλίες του, ενώ κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο υποστήριξαν ότι το θέμα του νόμου «θα τακτοποιηθεί πολύ σύντομα». Αλλά η υπόθεση δεν είναι τόσο απλή.

H ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Ομπάμα βοήθησε να μειωθεί το ποσοστό των ανασφάλιστων στις ΗΠΑ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθιστώντας την αγορά ιδιωτικής ασφάλισης υποχρεωτική και περιορίζοντας τις αυθαίρετες χρεώσεις και τους στοχευμένους αποκλεισμούς ασθενών από ασφαλιστικές που επέλεγαν ποιους θα ασφαλίσουν. Παρατηρητές διερωτώνται αν οι Ρεπουμπλικανοί θα επιμείνουν στην κατάργηση του νόμου τώρα που γνωρίζουν ότι η ψήφος τους δεν θα είναι απλώς μια πολιτική δήλωση, αλλά θα έχει ουσιαστικές επιπτώσεις για ανθρώπους στην εκλογική τους περιφέρεια.

Το Obamacare έχει σημαντικά προβλήματα, κυριότερο εκ των οποίων ότι δεν έχει κατορθώσει να συγκρατήσει την αύξηση των ασφαλίστρων. Εξάλλου, σε θεωρητικό επίπεδο, υπάρχει πληθώρα Αμερικανών που θεωρούν ανάθεμα την έννοια της υποχρεωτικής ασφάλισης. Ομως, η κατάργηση του Obamacare από τη μια ημέρα στην άλλη, όπως ευαγγελίζονται οι Ρεπουμπλικανοί, κινδυνεύει να αφήσει 20 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ασφάλιση.

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ντέιβιντ Αξελροντ, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την υλοποίηση των ρεπουμπλικανικών προεκλογικών υποσχέσεων «Θα δούμε πώς ακριβώς θα γίνει αυτό», είπε. «Είναι άλλο να λες θα καταργήσω το Obamacare και άλλο να συνειδητοποιείς ότι σήμερα το σύστημα αυτό ασφαλίζει 20 εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι άλλο να συνειδητοποιείς ότι αυτός ο νόμος υποχρεώνει τις ασφαλιστικές εταιρείες να ασφαλίζουν και ανθρώπους στους οποίους παλαιότερα έκλειναν την πόρτα. Και υπάρχουν πολλά άλλα χαρακτηριστικά του νόμου που είναι πάρα πολύ δημοφιλή. Δεν νομίζω ότι μια νέα διακυβέρνηση θα επιθυμούσε να ξεκινήσει τη θητεία της αφαιρώντας από τον αμερικανικό λαό κάτι που έχει μεγάλη αξία γι’ αυτόν», υποστήριξε.

Με τις παρούσες ισορροπίες στο Κογκρέσο, οι Ρεπουμπλικανοί δεν μπορούν να καταργήσουν τελείως τον νόμο (θα χρειάζονταν πάνω από 60 γερουσιαστές, ενώ έχουν ισχνή πλειοψηφία 51 γερουσιαστών), μπορούν όμως να καταργήσουν τμήματα αυτού, καθιστώντας τον δυσλειτουργικό.

Ενώ στο ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης οι αντιθέσεις μεταξύ των δύο στρατοπέδων είναι μεγάλες, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν εξέθεσε χθες τους τομείς της πολιτικής στους οποίους πολλοί Δημοκρατικοί θα συνεργάζονταν ευχαρίστως με τον Τραμπ. «Μπορείτε να με υπολογίζετε», είπε η Γουόρεν, αν ο Τραμπ υλοποιήσει υποσχέσεις για έλεγχο της Γουόλ Στριτ, αναθεωρήσεις εμπορικών συνθηκών, ανοικοδόμηση των υποδομών και βοήθεια προς φοιτητές και νέους γονείς.


Πηγή: kathimerini.gr