Κόντρα Σπίρτζη - Λυκούδη στη Βουλή για τα αστικά λεωφορεία

Gazzetta team
Κόντρα Σπίρτζη - Λυκούδη στη Βουλή για τα αστικά λεωφορεία
«Εγώ δεν θέλω να αθωώσω όλους τους συνδικαλιστές αλλά δεν φταίνε για όλα οι εργαζόμενοι» απάντησε ο κ. Λυκούδης.

Σύγχρονα συστήματα τηλεματικής για τον ηλεκτρονικό έλεγχο εισιτηρίων κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ σαπίζουν πάνω σε σαράβαλα λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών.

Το κατήγγειλε στη Βουλή ο Σπύρος Λυκούδης κατά την διάρκεια επίκαιρης ερώτησης του προς τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Ποταμιού εξέφρασε την απορία του για ποιο λόγο τα συστήματα αυτά δεν αποθηκεύτηκαν ώστε να μπουν σε λεωφορεία που θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Αθήνας.

Το κυβερνητικό στέλεχος υποστήριξε ότι επειδή επρόκειτο για πρόγραμμα του ΕΣΠΑ η σύμβαση δεν περιελάμβανε αποθήκευση των μηχανημάτων αυτών, αλλά έπρεπε να τοποθετηθούν όλα. Ο κ. Σπίρτζης στην αρχική του τοποθέτηση επέμεινε ότι τα λεωφορεία μπορούν αφού επιδιορθωθούν να βγουν στην κυκλοφορία.

Λίγα λεπτά όμως αργότερα και αφού ο κ. Λυκούδης επανήλθε ρωτώντας τον για ποιο λόγο δεν αλλάζουν οι όροι της σύμβασης, ο κ. Σπίρτζης έδωσε μια νέα εκδοχή λέγοντας ότι τα μηχανήματα τηλεματικής δεν τοποθετήθηκαν σε 300 λεωφορεία που είναι προς απόσυρση.

Κατά τα λοιπά ο υπουργός Μεταφορών απέδωσε την κακή εικόνα που επικρατεί στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών στην μεγάλη καθυστέρηση που επικρατεί ως προς την εκτέλεση των διαγωνισμών αλλά και στους συνδικαλιστές.

Ανέφερε μάλιστα με νόημα ότι για την κατάσταση έχουν μεγάλη ευθύνη οι προηγούμενες διοικήσεις αλλά και κάποιοι συνδικαλιστές που «είχαν συγκεκριμένες δραστηριότητες».

«Εγώ δεν θέλω να αθωώσω όλους τους συνδικαλιστές αλλά δεν φταίνε για όλα οι εργαζόμενοι» απάντησε ο κ. Λυκούδης και χαρακτήρισε βόμβες τις καταγγελίες των εργαζομένων περί αποθηκών ανταλλακτικών που είναι άδειες, αλλά και για το ότι σαπίζουν στις αποθήκες τα δυόροφα λεωφορεία που είχαν δοθεί κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για να υπάρξουν τουριστικά λεωφορεία του δημοσίου. Γνωστοποίησε επίσης ότι πρόκειται να προσληφθούν άμεσα 800 υπάλληλοι στην πλειοψηφία τους οδηγοί και τεχνικοί. Επίσης ότι έχουν βρεθεί τα κονδύλια για την προμήθεια 500 λεωφορείων. Τέλος τον ερχόμενο Ιανουάριο θα τοποθετηθούν σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου στα λεωφορεία και το αργότερο τον προσεχή Ιούνιο στα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πηγή: thetoc.gr