Έχουμε ΕΣΡ!

Gazzetta team
Έχουμε ΕΣΡ!
Η Διάσκεψη των Προέδρων μετά τη δήλωση Παππά και την νέα ισχυρή διαβεβαίωση Βούτση για τον αριθμό των αδειών υπερψήφισε για τη σύσταση του νέου ΕΣΡ.

Εχουμε ΕΣΡ! η Διάσκεψη των Προέδρων μετά τη δήλωση Παππά και την νέα ισχυρή διαβεβαίωση Βούτση για τον αριθμό των αδειών υπερψήφισε για τη σύσταση του νέου ΕΣΡ. Στην ψηφοφορία που έγινε υπήρξαν 20 θετικοί ψήφοι και 4 παρών.

Ο πρόεδρος της Βουλής μετά από ολιγόωρη διακοπή έβγαλε από τον κατάλογο των μελών τον Βασίλη Κουφόπουλο και επανέφερε τον κ. Γ. Πλειό.

Πρόεδρος Αθ.Κουτρουμάνος

αντιπρόεδρος,Ρ. Μορώνης

μέλη Διαμαντάκου, Καραποστόλης, Κιάος, Πλειός, Μήτρου, Παπαδοπούλου,Σαριδάκης

Τι προηγήθηκε

Οι διαβεβαιώσεις του ΠτΒ και η αποδοχή τους από τη ΝΔ

Ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης στην εισήγησή του συνόψισε τα όσα προηγήθηκαν στις Διασκέψεις διάβασε την δήλωση του κ. Παππά και παρέθεσε την νέα πρόταση για τα μέλη του ΕΣΡ.

" Είμαστε απολύτως ώριμοι να περάσουμε στην διαδικασία του ΕΣΡ" παρατήρησε ο κ. Βούτσης και πρότεινε για πρόεδρο τον Αθ. Κουτρομάνο και αντιπρόεδρο τον Ρ. Μορώνη.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Ν.Δένδιας καλωσόρισε την δήλωση του κ. Παππά την οποία η ΝΔ αξιολόγησε ως προσχώρηση σε μια πιο λογική θέση και υποχώρηση από τις 4 άδειες.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε να υπάρξει δέσμευση του προέδρου της Βουλής ότι δεν θα υπάρξει περιορισμός από την κυβέρνηση του αριθμού των αδειών σημειώνοντας χαρακτηριστικά «για μας κ. Πρόεδρε η δική σας διαβεβαίωση είναι "λυδία λίθος"».

Ο κ. Βούτσης ερμήνευσε και πάλι την «ουσία» της δήλωσης του κ. Παππά. Αλλά ο κ. Δένδιας επανήλθε και ζήτησε μια πιο καθαρή διαβεβαίωση.

« Τον δικό σας λόγο τον δεχόμαστε ως ισχυρότερο από το νόμο που ψήφισε και δεν κατήργησε ο κ. υπουργός» επέμεινε ο κ. Δένδιας.

Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι η θέση για τις 4 άδειες δεν ήταν προσωπική επιλογή του κ. Παππά ωστόσο έδωσε την διαβεβαίωση που ζητούσε η ΝΔ

«Είναι προφανές πως το ΕΣΡ θα προχωρήσει σε μια διερεύνηση με ανοικτό ορίζοντα και ανοικτό αριθμό...Ζητάτε να ξεφύγουμε από τον περιοριστικό αυτό αριθμό ,αυτό είναι θεμιτό » ανέφερε κ. Βούτσης.

« Εκλαμβάνω την δήλωση ως επαρκή» ανταπάντησε ο κ. Δένδιας που εκτίμησε ότι ανοίγει ο δρόμος συνεννόησης.

Ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής υπερασπίστηκε τον Βύρωνα Πολύδωρα που «κόπηκε» μιλώντας για αποκλεισμό! Ξεκαθάρισε πως θα ψηφίσουν «παρών».

Λοβέρδος: Συμφωνούμε για τον κ. Κουτρομάνο

Ο Αν. Λοβέρδος δήλωσε σύμφωνος με την πρόταση για τον κ.Κουτρομάνο αν και νωρίτερα άφησε αιχμές και για την στάση της ΝΔ μέχρι σήμερα. Ο εκπρόσωπος της Δημ. Συμπαράταξης εξήρε την υποψηφιότητα του κ. Κουτρομάνου λέγοντας «λυπάμαι που δεν τον σκεφτήκαμε εμείς» και επέμεινε πως η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης «δικαιώθηκε στην πράξη». Ο κ.Λοβέρδος ζήτησε αφού καταλήξει σε ένα καλό επίπεδο η συζήτηση να υπάρξει μια μικρή διακοπή για να υπάρξει εσωτερική συνεννόηση στο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Ενα αίτημα που προφανώς συνδέεται με την σκληρή κριτική που είχε ασκήσει ο Ευ. Βενιζέλος για έλλειψη εσωτερικής διαβούλευσης όταν το ΠΑΣΟΚ συναίνεσε στην προηγούμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης στην πρόταση της κυβέρνησης.

Λυκούδης: Θέλουμε συνεννόηση και αποτέλεσμα

Ο κ.Λυκούδης παρατήρησε πως το θέμα του ΕΣΡ είναι σοβαρό αλλά ο κόσμος φωνάζει «μας πνίγουν τα προβλήματα» και επέμεινε πως ο στόχος της στάσης του Ποταμιού είναι ένα καθαρό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και υπηρέτηση των θεσμικών υποχρεώσεων.

« Δεχθήκαμε πολλές κριτικές ακόμη και φίλια πυρά ότι ήμασταν αρκετά συναινετικοί , σαν να ήμασταν χθεσινοί και θα πέφταμε σε παγίδες» είπε ο κ. Λυκούδης σε μια αποστροφή με αποδέκτες εντός του κόμματός του.

Ο κ. Λυκούδης εξήρε την στάση της ΝΔ λέγοντας ότι διαμορφώνει τη θεσμική βάση συνεννόησης και κατανόησε ως θεμιτή την απαίτηση να λάβει τη διαβεβαίωση του προέδρου της Βουλής ως προς τον αριθμό των αδειών.Και επανακατέθεσε όχι έως ένσταση αλλά ως «ενισχυτική» την πρόταση του Ποταμιού να είναι επικεφαλής του ΕΣΡ ο κ. Μιχάλης Σταθόπουλο.

Μεϊμαράκης: Να στείλουμε ισχυρό μήνυμα ότι θα ρυθμιστεί το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

«Εμένα να δείτε τα φίλια πυρά που δέχθηκα» παραπονέθηκε ο κ. Μεϊμαράκης για τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν όταν εκφράστηκε θετικά για τον Ρ.Μορώνη.

'Οπως είπε κάποιοι - όχι στελέχη της ΝΔ διευκρίνισε - τον κατηγόρησαν ακόμη και για «παράγκα μέσα στο κόμμα».

Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι το σημαντικό είναι να μην δώσει η Διάσκεψη εικόνα «συναλλαγής» αλλά συνεννόησης. Ο ίδιος φρόντισε να υπομνήσει πως δεν μετέχει στη ζύμωση εντός ΝΔ για τα ονόματα. Και επανέλαβε για πολλοστή φορά πως ούτε ως πρόεδρος ούτε ως πρόεδρος της ΝΔ είχε συμφωνήσει στη σύσταση του ΕΣΡ επισημαίνοντας προς τον κ. Βούτση «σας είχα πει ότι για οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να υπάρξει έγκριση της Κ.Ο». «Δεν πρέπει να φύγουμε από εδώ χωρίς τη νέα σύνθεση του ΕΣΡ» σημείωσε ο κ. Τραγάκης.

Τι είχε προηγηθεί μέχρι τη Διάσκεψη των Προέδρων

'Ο κ. Παππάς πριν από τη Διάσκεψη ξεκαθάρισε με δήλωσή του πως «Το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες» και διαβεβαίωσε πως «ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής» .

Ο Ν. Δένδιας χαρακτήρισε θετική την δήλωση του κ. Παππά και σημείωσε «Θα βρούμε άκρη. Δεν θέλουμε να εξευτελίσουμε κανέναν, μας αρκεί δήλωση του προέδρου της Βουλής ότι καταργείται η πρόβλεψη για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες».

Ηδη το πρωί της Πέμπτης πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος από χθες είχε παρασκηνιακές συναντήσεις και διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα, έκανε γνωστό πως αποδέχεται την πρόταση της ΝΔ να τεθεί επικεφαλής ο κ. Θανάσης Κουτρομάνος.

Μάλιστα κύκλοι του προέδρου της Βουλής μετέφεραν μήνυμα του ιδίου ότι η σημερινή Διάσκεψη θα είναι και η τελευταία.

Το «παζλ» γύρω από τη συγκρότηση του ΕΣΡ που εκκρεμεί από τον Οκτώβριο του 2015 συμπληρώνουν τόσο οι πληροφορίες για διαφωνία του Ευάγγ. Μεϊμαράκη, με τη σκληρή γραμμή της ηγεσίας της ΝΔ -ο κ. Μεϊμαράκης συμμετέχει στη Διάσκεψη των Προέδρων- και οι διαφωνίες του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ τις οποίες εξέφρασε μετά την τελευταία συνεδρίαση ο Α. Λοβέρδος.

Αν πάντως και η σημερινή προσπάθεια καταλήξει σε αποτυχία ο κ. Παππάς θα φέρει στη Βουλή τη ρύθμιση γέφυρα για το τηλεοπτικό τοπίο μέχρι να συγκροτηθεί σε σώμα το ΕΣΡ. Ρύθμιση που αναμένεται να προσκρούσει εκ νέου στο ΣτΕ διαιωνίζοντας το αδιέξοδο με το καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Οι όροι της ΝΔ

Το άτυπο Συντονιστικό Όργανο Κοινοβουλευτικού Έργου της Νέας Δημοκρατίας το οποίο συνεδρίασε νωρίτερα, υπό την προεδρία τουΚυρ. Μητσοτάκη, κατέληξε πως «η ΝΔ τάσσεται σταθερά υπέρ της συγκρότησης του Ε.Σ.Ρ. Απαιτείται γι’ αυτό όλα τα μέλη του να ανταποκρίνονται στην ανάγκη για αντικειμενική, αμερόληπτη, ανεξάρτητη λειτουργία, χωρίς κανενός είδους κομματικά "καπελώματα" και πλειοψηφίες».

Παράλληλα, ζήτησε η Κυβέρνηση «να εγκαταλείψει την εμμονή της σε 4 κανάλια και να επιτρέψει να λειτουργήσει ελεύθερα η αγορά με όσα κανάλια επιτρέπει το ψηφιακό φάσμα. Επίσης, να αφήσει στο χθες το διαγωνισμό που έχει ήδη ακυρωθεί. Να καθιερωθεί ένα στάνταρ τίμημα για όλα τα κανάλια που λειτουργούν και θα αποκτήσουν άδεια».

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κ.Τσιάρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Δένδιας κάλεσαν τους δημοσιογράφους στη Βουλή και δήλωσαν ότι το κόμμα είναι έτοιμο «ακόμη και στο παρά 5' μιας διαφαινόμενης αποτυχημένης διάσκεψης» να συμβάλλει και να περισώσει το κύρος της και ζήτησαν από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον πρωθυπουργό να καταργήσει το νόμο Παππά, να αποσύρει τον αριθμό «4» από τις τηλεοπτικές άδειες και να συμβάλλει στο ΕΣΡ με προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους.

Ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε πως «Ο κ. Παππάς προσπαθεί να ελέγξει και να δημιουργήσει ένα δικό του ΕΣΡ και στη συνέχεια να επαναφέρει από την πίσω πόρτα τον συγκεκριμένο νόμο. Εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτό».

ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων: Αν τα βρουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούμε κι εμείς

Ενδεικτική του αδιεξόδου είναι και η στάση του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Και τα τρία κόμματα με ελαφρές διαφοροποιήσεις «κρύβονται» πίσω από την απαραίτητη, λόγω της αυξημένης πλειοψηφίας, συναίνεσης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για «Μακρύ δρόμο μέχρι το βράδυ» λέγοντας πως «Στόχος είναι να υπάρξει συναίνεση με τη ΝΔ και να συγκροτηθεί το ΕΣΡ».

Στο Ποτάμι, συνεδρίασε νωρίτερα η Κ.Ο., σύμφωνα με την οποία το κόμμα, παρά το γεγονός ότι έχει προτείνει τον κ. Μ. Σταθόπουλο, θα μπορούσε να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση στη βάση της συναίνεσης σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, δεν αποδέχεται τη θέση του κ. Παππά και δεν συμφωνεί σε ΕΣΡ «κομματικών υπαλλήλων».

Από την πλευρά τους στην Ένωση Κεντρώων καλούν την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νόμο Παππά και να έρθει σε συμφωνία με τη ΝΔ για την νέα σύνθεση του ΕΣΡ. Το ΚΚΕ αναμένεται να ψηφίσει εκ νέου «Παρών» ενώ ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής στην προηγούμενη συνεδρίαση απουσίαζε.

Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα, μετά την απόσυρση της πρότασης για τον Βύρωνα Πολύδωρα, τέθηκε σε ψηφοφορία η πρόταση για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Ροδόλφο Μορώνη, αντιπρόεδρο τον Νίκο Κιάο και μέλος τον Βασίλη Μουλόπουλο. Η πρόταση αυτή συγκέντρωσε 16 «Ναι», 1 «Όχι», 6 «Παρών» και 1 «Απών».

Συγκεκριμένα ψήφισαν «ναι», οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και των ΑΝΕΛ, έξι βουλευτές δήλωσαν «παρών», δηλαδή, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΚΕ, ένας βουλευτής δήλωσε «όχι», δηλαδή ο Μάριος Γεωργιάδης της Ένωσης Κεντρώων, και ένας βουλευτής απουσίαζε, ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής.

Πηγή: thetoc.gr