Τι χωρίζει Κυβέρνηση - Τρόικα για να κλείσει η αξιολόγηση

Gazzetta team
Τι χωρίζει Κυβέρνηση - Τρόικα για να κλείσει η αξιολόγηση
Στις 14 Νοεμβρίου επιστρέφουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών για να ανοίξει η β΄αξιολόγηση που περιλαμβάνει 17 «καυτούς» φακέλους

Στις 14 Νοεμβρίου επιστρέφουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών για να ανοίξει η β΄αξιολόγηση που περιλαμβάνει 17 «καυτούς» φακέλους και μια διάσταση...απόψεων για δημοσιονομικό κενό 1 δισ. στον προϋπολογισμό του 2017. Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ζήτησε να κλείσει τάχιστα η β' αξιολόγηση ως αφετηρία για τον «οδικό χάρτη» που περιλαμβάνει χρέος και ποσοτική χαλάρωση.

Το δικό του οδικό χάρτη για την β΄αξιολόγηση θα θέσει αύριο Δευτέρα το Eurogroup.

Οι 17 φάκελοι και το κενό του 1 δισ.

Ανάμεσά στους 17 φακέλους που πρέπει να κλείσουν περιλαμβάνονται: τα εργασιακά ( ομαδικές απολύσεις) η κατάργηση του ΕΚΑΣ και για την υπόλοιπη φουρνιά συνταξιούχων, η εξεύρεση πόρων για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλλυλεγγύης, η ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια ( ΕΣΥ, δικαστικών, ενστόλων) , η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, η επιλογή της ομάδας των νέων ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο υπερταμείο και η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου για το 2017.

Κενό 1 δισ στον προϋπολογισμό του 2017 βλέπουν οι θεσμοί.

Η κυβέρνηση ελπίζει να αποκρούσει τις εκτιμήσεις των θεσμών ότι υπάρχει μια τρύπα 1 δισ στον προύπολογισμό του 2017 με όπλο την καλή πορεία των εσόδων τα οποία στο δεκάμηνο ξεπέρασαν στον στόχο του προύπολογισμού κατά 2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο η επίδοση αυτή αμφισβητείται από τους δανειστές καθώς περιλαμβάνει και μη φορολογικά έσοδα όπως τα «τέλη» του Eurocontrol για την χρήση του ελληνικού εναερίου χώρου. Ενώ και πρόβλεψη για εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ από τους κωδικούς του Υπ. Αμυνας δεν έχει επιτευχθεί.

Έλλειμμα 400 εκατ. ευρώ και στη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης συνολικού κόστους 760 εκατ. ευρώ διαπιστώνουν οι Θεσμοί. Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως το έλλειμμα για το ΚΕΑ θα είναι πολύ μικρότερο.

Επίσης οι Θεσμοί περιμένουν επίπτωση στο δημοσιονομικό κενό του 2017 και από την αναθεώρηση προς τα κάτω του πλεονάσματος από την ΕΛΣΤΑΤ.

Οι δανειστές εμφανίζονται ιδιαίτερα απαιτητικοί ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων αλλαγών στα εργασιακά ,την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι παρά τις δυσκολίες η β αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα υπάρξει συμφωνία για τα επόμενα βήματα.

Στις Βρυξέλλες δεν θεωρούν απίθανη την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης « εντός του 2016» όμως όπως σημείωνε την Παρασκευή κοινοτικός αξιωματούχος «δεν θα είναι εύκολο καθώς για μια σειρά θέματα χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις».

Και σ αυτές με βάση τον ανοικτό κατάλογο των 17 δράσεων υπονοούνται ψαλίδι σε διάφορα επιδόματα και στον προϋπολογισμό του υπ. Αμυνας για να καλυφθούν τα κενά για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Πηγή: thetoc.gr