Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα εξαφανίζονται

Gazzetta team
Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα εξαφανίζονται
Οι δομές φιλοξενίας, η γραφειοκρατία, οι κενές θέσεις και τα παιδιά που φεύγουν
Ενώ 1.490 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα παραμένουν εκτός κατάλληλων δομών στην Ελλάδα, οι νέοι ξενώνες φιλοξενίας ανηλίκων που εγκαινιάζει η κυβέρνηση εμφανίζουν αδικαιολόγητα πολλές κενές θέσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι, παρά τις καλές προθέσεις των εμπλεκόμενων υπουργών, η μεταφορά των ανηλίκων καθυστερεί λόγω γραφειοκρατίας. Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), που έχει την ευθύνη της μεταφοράς των ανηλίκων, απαντά ότι από τις 1.190 θέσεις που υπάρχουν στους ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων, κενές παραμένουν γύρω στις 200.
Τόσο οι μη κυβερνητικές οργανώσεις όσο και το ΕΚΚΑ κάνουν λόγο για ανήλικους πρόσφυγες που «εξαφανίζονται» και παραδέχονται ότι αυτό αποτελεί μια από τις αιτίες για τις κενές θέσεις.
«Οι Γιατροί του Κόσμου φτιάξαμε έναν ξενώνα φιλοξενίας 100 ασυνόδευτων ανηλίκων στην Παιανία (σ.σ.: «Το Βήμα παρέστη στα εγκαίνια στις 11 Οκτωβρίου). Σήμερα φιλοξενούνται εκεί μόνο 28 ανήλικοι. Οι υπόλοιπες θέσεις παραμένουν κενές» δήλωσε την Παρασκευή ο Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου. «Γιατί δεν έχει γεμίσει ένας χώρος σαν αυτόν ενώ παραμένουν ασυνόδευτα παιδιά στα hotspots και στα αστυνομικά τμήματα; Υπάρχει γραφειοκρατία που δυσκολεύει τα πράγματα. Η ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει τη βούληση αλλά πολλές φορές υπάρχει απόσταση ανάμεσα στη βούληση και στην εφαρμογή».
Πολλές φορές το ΕΚΚΑ ειδοποιεί έναν ξενώνα ότι θα μεταφέρει κάποιον ανήλικο, αλλά όταν πηγαίνει να τον αναζητήσει στην ακατάλληλη δομή όπου διαμένει προσωρινά, αυτός έχει εξαφανιστεί.
«Οι κενές θέσεις μπορεί να εμφανίζονται κενές, αλλά στην πραγματικότητα είναι πιασμένες γιατί έχουν εκδοθεί έντυπα τοποθέτησης ασυνόδευτων ανηλίκων. Υπάρχουν ανήλικοι που εντοπίζονται αλλά δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να φιλοξενηθούν στον ξενώνα γιατί συνοδεύονται από κάποιον συγγενή - όχι τους γονείς τους - και τότε πρέπει να επιληφθεί η εισαγγελία ανηλίκων για να αποφασίσει για το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Αυτό προκαλεί καθυστέρηση. Υπάρχουν και ανήλικοι που καταγράφηκαν αλλά δεν εντοπίστηκαν ποτέ όταν ήρθε η ώρα της μεταφοράς τους» λέει στο «Βήμα» ο Χρήστος Χομπάς, διευθυντής Κοινωνικών Παρεμβάσεων του ΕΚΚΑ.
«Από τις περίπου 200 κενές θέσεις, πολλές αφορούν νέους ξενώνες ασυνόδευτων. Οι περισσότερες είναι "πιασμένες" αναμένοντας την τοποθέτηση ενός ανηλίκου, ενώ κρατάμε και λίγες για την περίπτωση που παραστεί ανάγκη άμεσης μεταφοράς κάποιου» συνεχίζει ο κ. Χομπάς.
Εξηγεί ότι τα ασυνόδευτα παιδιά και έφηβοι πρέπει να περάσουν από εξετάσεις σε νοσοκομεία, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν χρονοβόρες ανάλογα με την περιοχή, και στη συνέχεια η εισαγγελία ανηλίκων να επικυρώσει τη μεταφορά. Ως αποτέλεσμα ένα παιδί μπορεί να κάνει και δύο εβδομάδες μέχρι να φθάσει στον ξενώνα.
Ειδικότερα για τον ξενώνα της Παιανίας (που στεγάζεται σε ένα κτίριο-κομψοτέχνημα του Τομπάζη, είναι πλήρως στελεχωμένος και λειτουργεί με έξοδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ευθύνη των Γιατρών του Κόσμου και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης), ο κ. Χομπάς λέει στο «Βήμα» ότι «αναμφίβολα έχουν εκδοθεί πολλά έντυπα και αναμένεται η μεταφορά των ανηλίκων». Προσθέτει ότι αν όλα γίνουν εσπευσμένα και ο ξενώνας δεν λειτουργήσει καλά από την αρχή, «θα έχουμε πολύ περισσότερες άτυπες φυγές» - φαινόμενο συνηθισμένο καθώς πολλοί ασυνόδευτοι είτε εξαφανίζονται για πάντα είτε συλλαμβάνονται εκ νέου από την αστυνομία και κλείνονται σε προστατευτική κράτηση στα αστυνομικά τμήματα.
«Το Βήμα» εντοπίζει μια διαφορά φιλοσοφίας ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος δηλώνει ότι είναι προτιμότερο να γίνουν τα πράγματα πιο βιαστικά προκειμένου «να βγάλουμε τα ασυνόδευτα από το τοξικό περιβάλλον της ανάμειξής τους στις δομές προσφύγων και στα hotspots» και στην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου, στην οποία υπάγεται το ΕΚΚΑ, που δηλώνει ότι δεν πρέπει να γίνει καμία έκπτωση στις προδιαγραφές.
Εν τω μεταξύ, το ποσοστό των εξαφανίσεων ανηλίκων είναι υψηλό. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του ΕΚΚΑ αφορούν το 2015 (όταν τα σύνορα προς πΓΔΜ ήταν ανοιχτά) και δείχνουν ότι το 33% των ανηλίκων αποχώρησε το πρώτο 24ωρο από τον ξενώνα και το 42% το πρώτο 10ήμερο.
Οι δηλώσεις για τις κενές θέσεις στους ξενώνες ασυνόδευτων του κ. Κανάκη έγιναν σε συνέντευξη Τύπου για τη συνεργασία των Γιατρών του Κόσμου με την αγγλική ΜΚΟ Muslim Charity. Η μουσουλμανική αυτή φιλανθρωπική οργάνωση συνεργάζεται με τους ΓτΚ από τον Σεπτέμβριο του 2015 και αυτές τις μέρες βρίσκεται πάλι στην Ελλάδα για να μοιράσει είδη πρώτης ανάγκες στις δομές των προσφύγων καθώς και να παραδώσει δωρεά 50.000 ευρώ στους ΓτΚ.

Πηγή: tovima.gr