Τα φάουλ του Ιερώνυμου

Gazzetta team
Τα φάουλ του Ιερώνυμου
Η επίθεση κατά του Φίλη και η νομιμοποίηση των ακραίων θέσεων του Αμβρόσιου.
Μια σειρά από μεγάλα φάουλ έκανε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην προχθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ αποδομώντας πλήρως το προφίλ του ψύχραιμου εκκλησιαστικού παράγοντα. Προφανώς πιεσμένος από την έξαλλη πλευρά των μητροπολιτών, πέρασε στην αντίπερα όχθη προχωρώντας σε μια σειρά από «αγριότητες».
Η προσωπική επίθεση εναντίον του Νίκου Φίλη, με την απαράδεκτη για ιεράρχη έκφραση ότι «πρόκειται για προβληματικό άνθρωπο», τον καθιστά αυτομάτως πολιτικό παράγοντα που νομιμοποιεί με τη στάση του ανοίκειες επιθέσεις στην προσωπικότητα του θιγόμενου.
Θα περίμενε κανείς ένας κορυφαίος παράγοντας της Εκκλησίας να είναι πιο νηφάλιος στις τοποθετήσεις του και ιδιαίτερα προσεκτικός όταν αναφέρεται στην προσωπικότητα και την ψυχοσύνθεση κάθε ατόμου το οποίο κατονομάζει.
Με τη στάση του νομιμοποιεί ακραίες τοποθετήσεις και καλύπτει απόλυτα αχαρακτήριστες εκφράσεις που έχει κατά καιρούς εκστομίσει ο Αμβρόσιος. Δεν είναι, προφανώς, τυχαίο το ότι αρνήθηκε πως υπάρχουν ακραίοι στην Ιεραρχία, ενώ για τον ίδιο τον Αμβρόσιο δήλωσε επακριβώς τα εξής: «Αυτά που επισημαίνει δεν είναι λάθη, είναι ο τρόπος με τον οποίο τα λέει». Και για τη Χρυσή Αυγή, μακαριότατε;
Αντιθέτως, για τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ο Ιερώνυμος δεν ήταν τόσο... επιεικής: «Δυστυχώς, και ζητώ συγγνώμη γι’ αυτή τη φράση, ο κ. Φίλης είναι ένας προβληματικός άνθρωπος» είπε επί λέξει ο εκκλησιαστικός ηγέτης.
Ο υπουργός Παιδείας σε ανακοίνωσή του πριν από τη μετάδοση της συνέντευξης απάντησε στον αρχιεπίσκοπο λέγοντας: «Την 28η Οκτωβρίου άκουσα τον αρχιεπίσκοπο στον Άη Στράτη να λέει ότι “δεν είναι καιρός για πείσματα και πράγματα που μας έχουν πληγώσει” και ότι “τα προβλήματα πρέπει να λυθούν χωρίς πάθος”. Σήμερα μαθαίνω ότι σε μια συνέντευξή του, που θα μεταδοθεί το βράδυ, δεν αποφεύγει τον πειρασμό... Δεν σκοπεύω να ακολουθήσω. Δηλώνω υποστηρικτής των όσων είπε στον Άη Στράτη. Άλλωστε η διαφωνία που έχει προκύψει είναι πολιτική και θεσμική και όχι προσωπική».
Το σημείο αυτό έχει σημασία, καθώς στον Άη Στράτη, έναν τόπο μαρτυρίου για τους εξόριστους αριστερούς, ο αρχιεπίσκοπος βρέθηκε μαζί με τον πρωθυπουργό, σε ένα συναπάντημα ιδιαίτερα συμβολικό, που μεταξύ άλλων δήλωνε και τη διάθεση του Τσίπρα για καταλλαγή.
Ακόμη χειρότερα, αναφέρθηκε και στα... καυτά και πικρά δάκρυα του θεοσεβούμενου Πάνου Καμμένου αποκαλύπτοντας ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛΛ για χατίρι του Ιερώνυμου θα άφηνε το υπουργείο Άμυνας και την κυβέρνηση παραδίδοντας τη χώρα στην ακυβερνησία προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κατήχηση στα σχολεία. Μια ακόμη επικοινωνιακή «μαχαιριά» στον πρωθυπουργό...
Η σφοδρότητα του Ιερώνυμου αιφνιδίασε και όσον αφορά τις αναφορές του για τον κίνδυνο μουσουλμανικής εξάπλωσης στην Ελλάδα. «Ο τόπος μας περνάει από στιγμή σε στιγμή στον αφελληνισμό και τον αποχριστινιασμό» είπε ο αρχιεπίσκοπος. Αναφερόμενος στο ζήτημα του τζαμιού ενεπλάκη σε μια παράθεση επιχειρημάτων που ουδόλως τον αφορά, αφού η ανέγερση ενός λατρευτικού οίκου άλλης θρησκείας αφορά μια απόφαση της πολιτείας για την ικανοποίηση ενός αιτήματος μιας μικρής – έστω – κοινωνικής ομάδας που επιθυμεί ένα τέμενος για να προσεύχεται.
Προφανώς ως Έλληνας πολίτης έχει ακώλυτο δικαίωμα να έχει άποψη και να την εκφράζει, αλλά ως εκκλησιαστικός ηγέτης θα μπορούσε να αποφύγει να υπεισέλθει σε ζητήματα που αφορούν την πολιτεία. Η προσέγγισή του δείχνει μια τάση που υπάρχει σε πολλά ζητήματα, ότι η Εκκλησία συνδιοικεί τον τόπο και μπορεί «να ανεβάζει και να κατεβάζει» κυβερνήσεις.
Και διηγώντας τα να κλαις…

Πηγή: topontiki.gr