Έκτακτη εισφορά θα πληρώσουν οι δικαστές!

Gazzetta team
Έκτακτη εισφορά θα πληρώσουν οι δικαστές!
Ένα μήνα μετά την απόφαση να επιστραφεί το 25% του φόρου εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας στους δικαστικούς όλων των βαθμίδων και στους συνταξιούχους δικαστικούς όλα αλλάζουν - Το υπουργείο Οικονομικών με νέα εγκύκλιο επιβάλλει την πληρωμή έκτακτης εισφοράς στους δικαστικούς - Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος

Ήταν 12 Οκτωβρίου 2016 όταν με μια εγκύκλιο η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων προέβλεπε επιστροφή του 25% του φόρου εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας στους δικαστικούς όλων των βαθμίδων και στους συνταξιούχους δικαστικούς.

Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1147/2016, το υπουργείο Οικονομικών θα προέβαινε σε νέα εκκαθάριση, υπολογίζοντας τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος μετά την αφαίρεση ποσοστού 25% από τις ακαθάριστες αποδοχές τους. Η απόφαση είχε ληφθεί στo πλαίσιo της ίσης φορολογικής μεταχείρισης των μισθών των δικαστικών με αυτούς των βουλευτών που τυγχάνουν έκπτωσης 25% στον φόρο εισοδήματος τους.

Όμως, σήμερα, 02/11/2016 σχεδόν ένα μήνα μετά από την αρχική εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, έρχεται μια νέα εγκύκλιος που τα ανατρέπει όλα.

Σύμφωνα με αυτή, οι δικαστικοί θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση και μάλιστα όχι μέσω Ίντερνετ, αλλά στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. χειρόγραφα. Η νέα απόφαση ορίζει ότι κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος από την αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία, αφαιρείται ποσό ίσο με το 25% του ακαθάριστου ποσού. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι δεν προβλέπεται η έκπτωση της δαπάνης αυτής από το ακαθάριστο εισόδημα, και συνεπώς επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης και επί του προαναφερόμενου ποσοστού 25%.

Στην ουσία οι δικαστικοί γλιτώνουν φόρο εισοδήματος αλλά όχι την έκτακτη εισφορά.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις των δικαστικών λειτουργών, θα πρέπει να υποβληθούν στις Δ.Ο.Υ. χωρίς κυρώσεις μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.

Πηγή: Euro2day.gr / newsit.gr