Ιράν – Ισραήλ: Η σύγκριση των στρατιωτικών δυνάμεων

Κώστας Μιχαήλ
Ιράν – Ισραήλ: Η σύγκριση των στρατιωτικών δυνάμεων
Η σύγκριση των στρατιωτικών δυνάμεων Ιράν και Ισραήλ σε ξηρά και αέρα και η πραγματική δύναμη της Τεχεράνης

Ο πολυετής «σκιώδης πόλεμος» μεταξύ Ισραήλ και Ιράν απειλεί περισσότερο από ποτέ να εξελιχθεί σε ανοιχτή σύγκρουση. Η Τεχεράνη πραγματοποίησε τα πρώτα της άμεσα πλήγματα κατά του Ισραήλ, στέλνοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε αντίποινα για ένα θανατηφόρο χτύπημα στο προξενείο της στη Συρία.

Έκτοτε το Ιράν προσπάθησε εξωτερικά να αποκλιμακώσει την κατάσταση, επιμένοντας δυνατά ότι "ολοκλήρωσε τους στόχους του", παρά το γεγονός ότι το 99% των 300 εναέριων όπλων του αναχαιτίστηκαν.

Στα χαρτιά, το Ισραήλ έχει μια σειρά από βασικά πλεονεκτήματα όσον αφορά τη συμβατική δύναμη πυρός που μπορεί να εξηγήσουν γιατί ο εχθρός του φαίνεται να θέλει να αποφύγει τον ολοκληρωτικό πόλεμο.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι το πιο σημαντικό κομμάτι της στρατιωτικής δύναμης του Ιράν βρίσκεται στις "τρίτες" δυνάμεις του: το δίκτυο των πολιτοφυλακών και των ανταρτών του.

Ιράν εναντίον Ισραήλ: Μέγεθος στρατού και αριθμός αρμάτων

Όσον αφορά τον αριθμό των στρατευμάτων, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι οι μεγαλύτερες στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, μετρούν 587.000 ενεργό προσωπικό και 200.000 εφέδρους, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια αξιολόγηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) με έδρα το Λονδίνο.

Από την άλλη, το Ισραήλ διαθέτει 169.500 στρατιώτες και 465.000 εφέδρους, εκ των οποίων περίπου τα δύο τρίτα σταθμεύουν κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Όσον αφορά τα τεθωρακισμένα οχήματα, το Ιράν διαθέτει επίσης μεγαλύτερη δύναμη, σύμφωνα με τις στρατιωτικές εκτιμήσεις της Globalfirepower για το 2023.

Μάλιστα, η Τεχεράνη διαθέτει 4.071 άρματα μάχης και 8.500 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APC), σε σύγκριση με τα 2.200 άρματα μάχης και τα 7.000 APC του Ισραήλ.

Ωστόσο, το ισχυρό όπλο του Ισραήλ πιστεύεται ότι είναι η ποιότητα του οπλοστασίου του. Για παράδειγμα, ανανεώνει τακτικά τον στόλο των αρμάτων μάχης Merkava – που θεωρείται ευρέως ως μερικά από τα καλύτερα στον κόσμο.

Από την άλλη, ο κύριος όγκος των τανκς του Ιράν είναι μοντέλα της σοβιετικής εποχής που αγοράστηκαν τη δεκαετία του 1990 μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Ρωσίας.

israel

Ιράν εναντίον Ισραήλ: Η σύγκριση της αεροπορικής δύναμης

Η αεροπορία του Ιράν θεωρείται ευρέως ως η πιο αδύναμη πτέρυγα του στρατού του.

Η IISS λέει ότι διαθέτει περίπου 334 μαχητικά αεροσκάφη, παρά το προσωπικό που ξεπερνά τα 25.000.

Μεταξύ 40% και 60% αυτών πιστεύεται ότι δεν μπορούν να πετάξουν σε επιχειρήσεις συνεχούς μάχης και σχεδόν τα δύο τρίτα από αυτά αγοράστηκαν πριν από το 1979. Αντίθετα, το Ισραήλ διαθέτει 339 πολεμικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 309 μαχητικών αεροσκαφών και 142 ελικοπτέρων.

Ο κύριος όγκος των τζετ είναι σύγχρονα αμερικανικά F-16, αλλά τα κοσμήματά του είναι 30 υπερσύγχρονα αεροσκάφη μάχης F-35 stealth.

Η «πραγματική δύναμη» του Ιράν

Ενώ το Ισραήλ φαίνεται να έχει το πάνω χέρι όσον αφορά τη συμβατική δύναμη πυρός, δεν μπορεί να απαντήσει στο δίκτυο των καλά εξοπλισμένων και σίγουρα πολύ καλά χρηματοδοτούμενων στρατών του Ιράν.

Έχοντας στο πλευρό του τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα, τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και τους σιίτες στρατιώτες στο Ιράκ, το Ιραν υποστηρίζεται από τουλάχιστον 200.000 μαχητές.