«Μην τους κοιτάτε στα μάτια»: Η κάμερα του BBC μπήκε στην κολασμένη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ (vid)

«Μην τους κοιτάτε στα μάτια»: Η κάμερα του BBC μπήκε στην κολασμένη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ (vid)
Οι φρικτές συνθήκες που επικρατούν σε μια τεράστια φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ έχουν προκαλέσει την κατακραυγή των ΜΚΟ.

Με πρόσωπα καλυμμένα με τατουάζ και φορώντας όλοι λευκά πουκάμισα και βερμούδες, τα μέλη πανίσχυρων συμμοριών που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης του Ελ Σαλβαδόρ γεμίζουν σταδιακά τη νέα φυλακή της χώρας.

Η φυλακή, που ετοιμάστηκε πριν μερικούς μήνες βρίσκεται σε απόσταση 72 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας και κρατά σήμερα χιλιάδες μέλη συμμοριών.

Το «Καταφύγιο της Τρομοκρατίας» (CECOT) στην Τεκολούκα έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερα κακή φήμη από τότε που κατασκευάστηκε από τον συντηρητικό προέδρο Ναγίμπ Μπουκέλε. Με μέγεθος όσο επτά γήπεδα ποδοσφαίρου, το συγκρότημα χτίστηκε με την ελπίδα να παρέχει τόσο άθλιες συνθήκες ώστε οι γκάνγκστερ να αποθαρρύνονται να διαπράξουν κάποιο έγκλημα.

EL SALVADOR

Ορισμένοι κρατούμενοι, που σύμφωνα με την Daily Star είναι περίπου το 20% των φυλακών, κοιμούνται χωρίς κρεβάτι, ενώ άλλοι φυλακισμένοι έχουν προειδοποιηθεί από τους «ανθρωποφύλακες» ότι «δεν θα βγουν ποτέ έξω από την φυλακή».

Με χωρητικότητα έως και 40.000 ατόμων, κατασκευάστηκε για να κρατήσει τα «υψηλόβαθμα» μέλη των μεγαλύτερων συμμοριών της χώρας μακριά από τον τόπο δράσης τους. Ωστόσο, οι επικριτές του προέδρου και ΜΚΟ που ασχολούνται με τα δικαιώματα των κρατουμένων έχουν αποκαλέσει το οίκημα ως μια «μαύρη τρύπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

1

Ο Miguel Sarre, πρώην μέλος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων, το περιέγραψε ως ένα μέσο «για την εξόντωση ανθρώπων χωρίς την εφαρμογή της θανατικής ποινής».

Το BBC επισκέφθηκε πρόσφατα το κολαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ και είδε από κοντά χιλιάδες στοιβαγμένους σε ανθρώπους, ντυμένους στα λευκά, με ξυρισμένα κεφάλια και τατουάζ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο διευθυντής του κέντρου, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε: «Εδώ είναι οι ψυχοπαθείς, οι τρομοκράτες, οι δολοφόνοι που έκαναν τη χώρα μας να θρηνήσει», προσθέτοντας: «Μην τους κοιτάτε στα μάτια».

Οι δημοσιογράφοι του βρετανικού Μέσου παρατήρησαν ότι οι προβολείς ακτινοβολούν έντονα καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν τους 35C. Όταν έρχεται η ώρα του γεύματος, οι κρατούμενοι χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να φάνε ρύζι, φασόλια, βραστά αυγά ή ζυμαρικά, επειδή «κάθε σκεύος μπορεί να [μετατραπεί] σε θανατηφόρο όπλο».

1

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image