Σεισμός στην Ιαπωνία: Τρόμος από τους μετασεισμούς, εγκλωβισμένοι και μεγάλες καταστροφές (vids)

Επιμέλεια: Newsroom
Σεισμός στην Ιαπωνία: Τρόμος από τους μετασεισμούς, εγκλωβισμένοι και μεγάλες καταστροφές (vids)
Μεγάλες φαίνεται πως είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Ιαπωνία.

Μεγάλος σεισμός εκτιμώμενου μεγέθους 7,6 βαθμών έπληξε την κεντρική Ιαπωνία σήμερα, προκαλώντας την έκδοση προειδοποίησης για τσουνάμι και συστάσεων στους κατοίκους να εκκενώσουν και να ετοιμαστούν για πιθανές μετασεισμικές δονήσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο AFP, ισχυρές σεισμικές δονήσεις έπληξαν σήμερα την κεντρική Ιαπωνία, με τον πιο σημαντικό να σημειώνεται στις 16:10 (09:10 ώρα Ελλάδας) στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου, και το μέγεθός του να καταγράφεται αρχικά στους 7,4 βαθμούς προτού αναθεωρηθεί προς τα πάνω, στους 7,5 βαθμούς, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS), και στους 7,6 βαθμούς σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν λίγο πριν ή αμέσως μετά στην ίδια περιοχή: ένας πρώτος μεγέθους 5,7 βαθμών στις 09:06 στο εσωτερικό, ένας άλλος μεγέθους 6,1 βαθμών στις 09:18, στη συνέχεια τρεις ακόμη μεγέθους 4,5 έως 4,8 βαθμών έως τις 09:16.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιμάσα Χαγιάσι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα πυρηνικά εργοστάσια στην περιοχή δεν είχαν αναφέρει κανένα πρόβλημα. Είπε όμως ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους στις παράκτιες περιοχές να απομακρυνθούν από το επερχόμενο τσουνάμι. «Κάθε λεπτό μετράει. Παρακαλείστε να απομακρυνθείτε αμέσως σε ασφαλή περιοχή», είπε.

Στο μεταξύ, ποτάμια «φούσκωσαν» και κύματα ύψους από 50 εκατοστά ως 1,2 μέτρα περίπου εμφανίστηκαν σε τμήματα της δυτικής ακτής κατά μήκος τις Θάλασσας της Ιαπωνίας με ένα μεγαλύτερο κύμα να αναμένεται, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK.

Παράλληλα, δρόμοι άνοιξαν, με συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία σε πολλά τμήματα της χώρας, ενώ στύλοι ρεύματος καταστράφηκαν, με συνέπεια να προκληθούν πυρκαγιές και περισσότερα από 36.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις νομαρχίες Ισικάουα και Τογιάμα, ανέφερε η πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Hokuriku Electric Power.