Πολυτεχνείο 1973-2023: Μεγαλειώδης η πορεία και χιλιάδες στους δρόμους για την 50η επέτειο (pics & vid)

Πολυτεχνείο 1973-2023: Μεγαλειώδης η πορεία και χιλιάδες στους δρόμους για την 50η επέτειο (pics & vid)
Μεγαλειώδης και μαζική μια ακόμη χρονιά η φετινή πορεία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Μεγαλειώδης ήταν και η φετινή πορεία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η πορεία πέρασε από τη Βουλή και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την αμερικανική και την ισραηλινή πρεσβεία. Στην φετινή πορεία έδωσαν το παρών περισσότεροι από 25.000 διαδηλωτές.

Ενδεικτικό του όγκου της πορείας, είναι ότι λίγο πριν τις 17:00 η «ουρά» βρισκόταν στα Χαυτεία, ενώ η «κεφαλή» στάσιμη στο Σύνταγμα.

Τα συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης και κατά του Ισραήλ κυριάρχησαν μαζί με αυτά για την μεγαλειώδη εξέγερση του 1973. «Νίκη στην Ιντιφάντα» και «Λευτεριά, Λευτεριά στην Παλαιστίνη» φωνάζουν μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές, ενώ πολλές είναι οι σημαίες και μαντίλια της Παλαιστίνης.

Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25, κόμματα κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου «πλημμύρησαν» τους δρόμους της πρωτεύουσας

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου..

1

1

2

Σημειώνεται ότι ένα ένα μέρος της πορείας κατευθύνεται αυτή την ώρα στην πρεσβεία του Ισραήλ.

Θεσσαλονίκη: Με συνθήματα για την Παλαιστίνη οι πορείες για το Πολυτεχνείο

Μέλη του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών, μέλη φοιτητικών συλλογών, εργατικών σωματείων, μέλη της ΕΕΔΥΕ, (Ελληνική Επιτροπή για Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη), Παλαιστίνιοι, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικοτήτων του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου συμμετέχουν στη μαζική κινητοποίηση με αφετηρία την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Στην φετινή πορεία προς τιμήν των αγωνιστών του φοιτητικού ξεσηκωμού που μετατράπηκε σε λαϊκή εξέγερση κατά της Χούντας των συνταγματαταρχών κυριάρχησαν συνθήματα κατά του ιμπεριαλισμού και υπέρ της Παλαιστίνης.

Πάτρα: Mεγάλη πορεία του Εργατικού Κέντρου

Με αρκετό κόσμο και έντονο αντιπολεμικό άρωμα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής μεγάλη πορεία στο κέντρο της Πάτρας για την Επέτειο του Πολυτεχνείου.

Με πολλαπλά μηνύματα συμμετείχαν στη σημερινή Επέτειο του Πολυτεχνείου Παρασκευή 17/11/2023, κόμματα, οργανώσεις, σύλλογοι.

Με αφορμή την σημερινή επέτειο, η δημοτική αρχή έκανε γνωστό ότι θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα οι διαδικασίες, προκειμένου να δοθεί σε χώρο το όνομα του Γιώργου Σαμούρη (22χρονου φοιτητή Παντείου από την Πάτρα) που έχασε τη ζωή του από πυρά της Αστυνομίας, στο Πολυτεχνείο, στις 16 Νοέμβρη 1973.

Κουτσούμπας: «Το Πολυτεχνείο 50 χρόνια μετά είναι πηγή έμπνευσης»

«Το Πολυτεχνείο, 50 χρόνια μετά, είναι πηγή έμπνευσης, είναι στήριγμα για τους σημερινούς και μελλοντικούς αγώνες. Τα μηνύματα του είναι επίκαιρα, είναι διαχρονικά. Σήμερα συναντιέται το σύνθημα "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία" με τους αγώνες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών εμπόρων, των επιστημόνων, της νεολαίας, ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική υπερφορολόγησης των αδυνάτων, στον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, για σύγχρονη Παιδεία, για Υγεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Ταυτόχρονα, το σύνθημα "Έξω οι ΗΠΑ" που φώναξαν οι φοιτητές και ο λαός τον Νοέμβρη του '73, "Έξω το ΝΑΤΟ, Έξω οι βάσεις", είναι επίκαιρα και δίνουν το μήνυμα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη συμμετοχή της χώρας μας στους πολέμους. Όπως γίνεται, σήμερα, στον αγώνα, στην αλληλεγγύη που εκφράζει ο ελληνικός λαός και η νεολαία στον παλαιστινιακό λαό, ενάντια στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, σε αυτόν τον κατακτητή των παλαιστινιακών εδαφών, τον δολοφόνο των αμάχων, τον οποίο στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, δίνει "γην και ύδωρ" σε όλους αυτούς τους δολοφόνους των λαών» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην πορεία για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

«Αυτά τα μηνύματα τα συναντάμε σήμερα, τα φωνάζουμε στους δρόμους του αγώνα, θα τα φωνάζουμε για πάντα» τόνισε, καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο Δ. Κουτσούμπας.

Παρών (για λίγο) και ο Κασσελάκης

Στην πορεία για το Πολυτεχνείο έδωσε το «παρών» τελικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

1

Ο κ. Κασσελάκης, όπως φάνηκε και από τις εικόνες που μετέφερε το Mega, έφτασε στην πορεία περί τις 17:30 και έγινε δεκτός από επιδοκιμασίες, με ομάδα ατόμων να του φωνάζουν «Μπράβο» - προφανώς για το ότι δίνει το «παρών». Ο κ. Κασσελάκης συνομίλησε με πολύ κόσμο, φωτογραφήθηκε με όσους το θέλησαν και περπάτησε στο πλευρό της βουλευτού του κόμματος, Ρένας Δούρου. Ακολούθησε την πορεία για περίπου 500 μέτρα και στη συνέχεια αποχώρησε.