Αποκάλυψη BBC για ναυάγιο στην Πύλο: «Το υπερπλήρες αλιευτικό σκάφος δεν κινούνταν για τουλάχιστον επτά ώρες πριν ανατραπεί»

Αποκάλυψη BBC για ναυάγιο στην Πύλο: «Το υπερπλήρες αλιευτικό σκάφος δεν κινούνταν για τουλάχιστον επτά ώρες πριν ανατραπεί»
Με ανάλυση της κίνησης παραπλέοντων πλοίων το BBC φέρνει στο φως νέα στοιχεία.

Τη δική του εκδοχή δίνει το BBC για τον ναυάγιο στην Πύλο καθώς όπως αναφέρει έχει αποδείξεις που αμφισβητούν την εκδοχή του Λιμενικού για την αλληλουχία των γεγονότων.

Η ανάλυση της κίνησης άλλων πλοίων στην περιοχή δείχνει ότι το υπερπλήρες αλιευτικό σκάφος δεν κινούνταν για τουλάχιστον επτά ώρες πριν ανατραπεί. Αυτά τα νέα δεδομένα φέρνει στο φως το BBC, που αν επιβεβαιωθούν ανατρέπουν τα όσα έχουν πει οι λιμενικές Αρχές, καθώς για αυτό το πολύωρο διάστημα και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ακτοφυλακής το πλοίο κινούνταν κανονικά προς Ιταλία και δεν χρειαζόταν διάσωση.

Tο βρετανικό ΜΜΕ στηρίζει αυτή την εκδοχή των γεγονότων από δεδομένου εντοπισμού της Marine Traffic. «Τα δεδομένα δείχνουν δραστηριότητα σε μία πολύ μικρή περιοχή όπου έγινε η βύθιση θέτοντας εν αμφιβόλω την επίσημη εκδοχή ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με τη διακυβέρνηση του σκάφους».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το πλοίο δεν είχε συσκευή εντοπισμού οπότε δεν φαίνεται στο χάρτη ενώ το ίδιο ισχύει για τα σκάφη του Λιμενικού και τα άλλα πολεμικά σκάφη.

Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ του BBC αναφέρει: «Το χρονοδιάγραμμα του επίσημου λογαριασμού της ακτοφυλακής αμφισβητείται. Η Frontex, η συνοριακή δύναμη της ΕΕ, αναφέρει ότι εντόπισε για πρώτη φορά το σκάφος με τους μετανάστες γύρω στις 08:00 ώρα Ελλάδας την Τρίτη και ενημέρωσε άμεσα τις ελληνικές αρχές.

Το Alarm Phone, μια τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για μετανάστες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη θάλασσα, αναφέρει ότι έλαβε μια κλήση στις 12:17 και ανέφερε ότι το σκάφος βρισκόταν σε κίνδυνο.

Έχει προκύψει βίντεο - που φέρεται να έχει τραβηχτεί από το Faithful Warrior - το οποίο ισχυρίζεται ότι δείχνει την παράδοση προμηθειών στο πλοίο των μεταναστών μέσω ενός σχοινιού στο νερό. Δεν φαίνονται άλλα πλοία.

Το BBC Verify το έλεγξε και διαπίστωσε ότι το πλοίο - το οποίο δεν κινείται στο βίντεο - ταιριάζει με το σχήμα του πλοίου μεταναστών που φαίνεται σε φωτογραφίες και οι καιρικές συνθήκες ταιριάζουν με αυτές που αναφέρθηκαν εκείνη την εποχή. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς γυρίστηκε αυτό το βίντεο.

Μεταξύ 19:40 και 22.40, οι Έλληνες αξιωματούχοι αρχικά ισχυρίστηκαν ότι το σκάφος διατηρούσε "σταθερή πορεία και ταχύτητα".

Η αρχική τους δήλωση ισχυρίστηκε ότι παρατηρούσαν από διακριτική απόσταση, αλλά μια κοντινή εικόνα που δημοσίευσαν αργότερα οι ίδιοι - από αυτή τη χρονική περίοδο - δείχνει ότι το σκάφος των μεταναστών δεν πηγαίνει πουθενά».