Η κορυφαία ομάδα που είδε η Γαλλία

Η κορυφαία ομάδα που είδε η Γαλλία

Η κορυφαία ομάδα που είδε η Γαλλία

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για την Παρί Σεν Ζερμέν που κατέκτησε το πρωτάθλημα πιο γρήγορα από κάθε άλλη στις κορυφαίες λίγκες της Ευρώπης.

Πέρυσι χρειάστηκε να περιμένει μέχρι την 30η αγωνιστική για να βρεθεί στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Δώδεκα μήνες μετά, η ομάδα της πρωτεύουσας, στην ίδια αγωνιστική κατέκτησε και μαθηματικά τον τίτλο, πιο γρήγορα από κάθε άλλη ομάδα από τότε που το πρωτάθλημα έχει 38 παιχνίδια. Ούσα απόλυτη κυρίαρχος στην Γαλλία, η ομάδα του Λοράν Μπλαν έχει κάνει τυπική διαδικασία την κατάκτηση των εγχώριων τίτλων, κάθε χρόνο προσθέτει ένα αστέρι παγκόσμιας κλάσης στο ρόστερ της και στόχο έχει να αρχίζει να μοιάζει πιο όμορφη μπροστά και στον καθρεύτη του Champions League…

Την προηγούμενη σεζόν, ύστερα από ένα Mundial που έβαλε έξτρα κούραση σε κάποια από τα αστέρια της, η Παρί προς έκπληξη πολλών κονταρίστηκε με την Λιόν μέχρι το τέλος. Παρά το γεγονός αυτό, έκανε φινάλε κατακτώντας πέρα από το Championnat, όλες τις υπόλοιπες εγχώριες κούπες, το Κύπελλο, το League Cup και το Super Cup. Μονακό, Μαρσέιγ, Σεντ Ετιέν υποκλίθηκαν στους Παριζιάνους στο πρώτο κομμάτι του πρωταθλήματος, με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς να σκαρφαλώνει γρήγορα στις πρώτες θέσεις των σκόρερ και τον Ανχελ Ντι Μαρία να δίνει έξτρα ποιότητα στη μεσοεπιθετική γραμμή.

Μετά τη μεταγραφή του από την Μάντσεστερ Γιουνάιντετ αντί 63 εκατ. ευρώ, ο Αργεντινός ήταν ένας από τους λόγους της τόσο άνετης πορείας και μέχρι στιγμής μετρά 9 γκολ και 11 ασίστ. Εχοντας χτίσει γερά θεμέλια με τους Τιάγκο Σίλβα, Νταβίντ Λουίζ, Τιάγκο Μότα, Μάρκο Βεράτι, Μπλεζ Ματουιντί, ο Λοράν Μπλαν προσπάθησε να βάλει στο παιχνίδι και τους Αντριέν Ραμπιό, Λαβίν Κουρζάβα και Σερζ Οριέ, με τον τελευταίο πάντως να τίθεται εκτός ομάδας μετά τις δηλώσεις σε βάρος του προπονητή του. Ο Γάλλος τεχνικός επέλεξε φέτος τον Κέβιν Τραπ αντί του Σαλβατόρε Σιρίγκου για το Νο1 και είδε την ομάδα του να πηγαίνει στη διακοπή έχοντας 19 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο και μέσα στον Ιανουάριο έκανε μόνο νίκες στα 8 ματς που έδωσε. Ο πρώτος γύρος, ήταν ο καλύτερος ever, αφού υπήρξαν μόλις 3 ισοπαλίες.

Η Παρί θα μπορούσε να τελειώσει το πρωτάθλημα χωρίς ήττα, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της Ligue1, όμως την 28η αγωνιστική η Λιόν πήρε εκδίκηση για την απώλεια του περσινού τίτλου. Οι Λιονέ ανάγκασαν την Παρί να χάσει 2-1 σπάζοντας έτσι αήττητο σερί που κρατούσε για 36 αγώνες. Την ήττα από την Λιόν ακολούθησε η εντός έδρας λευκή ισοπαλία με την Μονπελιέ, σε ένα ματς στο οποίο ο Μπλαν κατέβασε εναλλακτική 11άδα αφού ακολουθούσε η ρεβάνς με την Τσέλσι για τους «16» του Champions League. Εκεί οι Παριζιάνοι έδωσαν μια καταπληκτική παράσταση στο Stamford Bridge και αφού πέτυχαν δεύτερη νίκη κόντρα στους Μπλε, έγιναν η πρώτη γαλλική ομάδα ever που πηγαίνει για 4 σερί χρόνια στα προημιτελικά της κορυφαίας διοργάνωσης.

Οταν ήρθε η ώρα της στέψης, η Παρί φρόντισε να γράψει ξανά ιστορία. Παίζοντας με την τελευταία της βαθμολογίας και προ πολλού υποβιβασμένη, Τρουά, την διέλυσε με 0-9, νίκη που είναι η μεγαλύτερη εκτός έδρας στο γαλλικό πρωτάθλημα και μεγαλύτερη στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα μαζί με το 0-9 της Ντούισμπουργκ σε βάρος της Τασμάνια τον Μάρτιο του 1966. Ηταν η 13η νίκη μακριά από το Parc des Princes, επίδοση που επίσης αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του πρωταθλήματος.

Τα ρεκόρ όμως δεν σταματούν. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έβαλε τέσσερα γκολ στην επανάληψη του ματς με την Τρουά, έφτασε τα 102 με την Παρί σε 115 εμφανίσεις στην Ligue1 και έγινε ο πρώτος του κλαμπ με καρέ γκολ από το 2000 όταν το είχε κάνει ο Κριστιάν με αντίπαλο το Στρασβούργο. Ολα αυτά ενώ η Παρί έγινε η πιο γρήγορη ever που κατακτά τον τίτλο σε Γαλλία και Ευρώπη. Παίρνοντας την κούπα 8 αγωνιστικές πριν το τέλος έσπασε το ρεκόρ της Λιόν που το 2006-07 το είχε κάνει 5 πριν το πέσιμο της καρό σημαίας και της Μπάγερν Μονάχου του Πεπ Γκουαρδιόλα που το 2013-14 είχε φτάσει στον τίτλο 7 ματς πριν τελειώσει η Bundesliga.

Αυτό ήταν το 6ο πρωτάθλημα για την Παρί Σεν Ζερμέν, επίδοση που την βάζει στην 6η θέση των ομάδων που έχουν κατακτήσει περισσότερες φορές τον τίτλο. Και το έχει κάνει 4 σερί, κάτι που στο παρελθόν είχαν καταφέρει μόνο οι Μαρσέιγ, Σεντ Ετιέν, Λιόν. Οσον αφορά τον αρχιτέκτονα της επιτυχίας, Λοράν Μπλαν, πανηγύρισε την τρίτη διαδοχική κούπα του στην Ligue1, κάτι που έχουν κάνει μόνο Αλμπέρτ, Μπατό, Ρομπέρτ Ερμπέν, Πολ Λε Γκουέν.

Η Παρί έχει ακόμα να παίξει τον τελικό του League Cup (με Λιλ 23 Απριλίου) και τον ημιτελικό του Κυπέλλου (με Λοριάν 19 Απριλίου) ενώ πάντα υπάρχει το Champions League. Οι αντίπαλοι μπορεί να «μην μας αντιμετωπίζουν σωστά» όπως είπε ο Μπλαν, όμως στην κορυφαία διοργάνωση όλα είναι διαφορετικά. Η Παρί έσπασε τα κοντέρ στην Ligue1 και πλέον θέλει να κάνει τη διαφορά και στην κορυφαία διοργάνωση, που αποτελεί ζυγαριά ακριβείας για το ειδικό βάρος κάθε συλλόγου. Με τέσσερα ματς να απομένουν μέχρι τον τελικό, το κλαμπ της πρωτεύουσας θέλει να κάνει τουλάχιστον το βήμα παραπάνω και να χτίσει σε αυτό.

«Η Παρί είναι μαγεία, ο Ιμπρα είναι μαγεία. Θέλουμε να μείνει, θα μιλήσουμε μαζί του» είπε ο ιδιοκτήτης, Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, όμως την τελευταία ατάκα δεν γινόταν να μην την έχει ο Ζλάταν. «Αν αντικαταστήσουν τον πύργο του Eiffel με το άγαλμά μου, θα μείνω…».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης