Ναμπί Κεϊτά: Η μηχανή που θα χτυπήσει... Κόκκινο

Ναμπί Κεϊτά: Η μηχανή που θα χτυπήσει... Κόκκινο

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Ναμπί Κεϊτά, το νέο απόκτημα της Λίβερπουλ, που έμαθε να κάνει κοντρόλ σε ένα κομμάτι πλαστικό και που θα τρέχει μέχρι να λιποθυμήσει.

Τίποτα δεν ήταν εύκολο, όπως μεγάλωνε στην Γουινέα. Ο μικρός ήταν αναγκασμένος να βρίσκει χρήματα για να πηγαίνει στην προπόνηση και αμέσως μετά τρόπο για να γεμίζει το στομάχι του. Ο δρόμος ήταν το καλύτερο σχολείο ποδοσφαίρου για τον μικροσκοπικό πιτσιρικά που δεν είχε την πολυτέλεια να παίζει σε κανονικά γήπεδα. Οι ρόδες των αυτοκινήτων ήταν τα δοκάρια και ένα κομμάτι πλαστικό η μπάλα για τον Κεϊτά, ο οποίος όταν κατάφερε να κάνει trials σε Λοριάν και Λε Μαν, μπορούσε πλέον να κοντρολάρει με μεγάλη άνεση μια κανονική μπάλα. Αν και καμία από τις δύο δεν αντιλήφθηκε το ταλέντο του, ο τότε 18χρονος είχε μάθει πια να βρίσκει τον τρόπο για όλα και για πρώτη φορά στη ζωή του έφυγε από την Γουινέα. Στο χέρι του κρατούσε ένα εισιτήριο το οποίο έγραφε Ιστρ και είχε προορισμό τη δεύτερη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος...

Η μοναδική σεζόν του σε επαγγελματική κατηγορία ήταν αρκετή για να ανοίξει τις πόρτες για ένα σπουδαίο μέλλον. Αν και η Ιστρ υποβιβάστηκε, ο Κεϊτά είχε προλάβει να δείξει τι μπορεί να κάνει και η Ζάλτσμπουργκ ήταν εκείνη που τον απέκτησε. Στην Αυστρία κατέκτησε δύο σερί νταμπλ, τη σεζόν 2015-16 ψηφίστηκε κορυφαίος παίκτης του πρωταθλήματος και ήταν πλέον σαφές ότι η λίγκα δεν τον χωρούσε άλλο. Η έτερη ομάδα της Red Bull, Λειψία, ήταν εκείνη που τον πήρε δίνοντας 15 εκατ. ευρώ και ο Κεϊτά έκανε εντυπωσιακό ξεκίνημα στην Bundesliga.

Εκανε ντεμπούτο στο γερμανικό πρωτάθλημα μπαίνοντας αλλαγή με την Ντόρτμουντ έξι λεπτά πριν τελειώσει το ματς και στο 89' πέτυχε το μοναδικό γκολ, χαρίζοντας τη νίκη. «Είμαι πολύ καλά στην Λειψία. Πρέπει να ανέβω, βήμα-βήμα με σκοπό να γίνω καλύτερος», έλεγε τον Απρίλιο για την 'σκάλα' της καριέρας του, την οποία ανέβηκε πραγματικά όσο πιο γρήγορα γινόταν. Ο Κεϊτά, κέρδισε λόγω του μεγέθους και της ενέργειάς του συγκρίσεις με τον Ενγκολό Καντέ της Τσέλσι, όμως είχε κάτι περισσότερο, καθώς σε 31 αγώνες πέτυχε 8 γκολ και έδωσε 7 ασίστ.

Ο 22χρονος μπήκε 'αέρα' στην κορυφαία 11άδα της σεζόν 2016-17 στην Bundesliga και το πόσο καθοριστικός ήταν στην μαγική πορεία προς τη 2η θέση και την απευθείας έξοδο στο Champions League, φάνηκε από το ότι πήρε περισσότερες ψήφους από κάθε άλλο μέσο. «Ολοι είδαν ότι η Λειψία είναι top ομάδα, ειδικά από τη στιγμή που έπαιζε με 12 παίκτες. Ο Ναμπί Κεϊτά παίζει για δύο. Είναι εκπληκτικό, ακόμα και όταν τρεις παίκτες ήταν πάνω του, με κάποιο τρόπο κατάφερνε να κρατήσει την μπάλα» είπε μέσα στη σεζόν ο τεχνικός διευθυντής της Σάλκε, Κρίστιαν Χάιντελ.

Η ταχύτητα και το μεγάλο οπλοστάσιο ήταν ο προφανής λόγος για τον οποίο ο Γίργκεν Κλοπ επέμεινε τόσο στην απόκτησή του. Η Λίβερπουλ έκανε πρόταση ακόμα και 83 εκατ. ευρώ, όμως η Λειψία ήθελε να τον έχει φέτος στο Champions League και εν γνώσει της τον χάνει/έχασε αντί μικρότερου ποσού. Οχι πολύ μικρότερου πάντως αφού οι Reds αποφάσισαν πέρα από το να ενεργοποιήσουν τη ρήτρα των 48 εκατ. λιρών, που ισχύει από τη νέα σεζόν, να πληρώσουν και ένα 'καπέλο' κοντά στα 15-20 το οποίο τους έδωσε τη δυνατότητα να τον ανακοινώσουν από φέτος. Και καλά έκαναν, θα πούμε εμείς, αφού η Μπαρτσελόνα με τσέπες γεμάτες cash, προσπάθησε να μπει στο παιχνίδι την τελευταία στιγμή.

Ο Κεϊτά βελτίωσε υπό τις οδηγίες του [τεχνικού της Λειψίας] Ραλφ Χάσενχιλτ τις αμυντικές του επιδόσεις και έχει παρομοιαστεί με τον Καντέ [της Τσέλσι] σαν ένας box-to-box μέσος που δεν σταματά να τρέχει μέχρι να... λιποθυμήσει, όπως είχε συμβεί τον Μάρτιο ύστερα από αγώνα με την Βόλφσμπουργκ. Πέρα από τη σπάνια φυσική κατάσταση, ο 22χρονος έχει να πει πράγματα και σε κατηγορίες που δεν χρειάζονται απλά πνευμόνια για να είσαι καλός. Πέρυσι ήταν πίσω μόνο από τον Ουσμάν Ντεμπελέ σε επιτυχημένες ντρίμπλες στην Bundesliga, ενώ ήταν ο Νο1 κεντρικός μέσος στα κορυφαία πρωταθλήματα σε προσφορά γκολ [8+7] ανά 90λεπτο.

«Είναι ένας εξαιρετικά χαρισματικός παίκτης με απίστευτη τεχνική με την μπάλα» είπε πρόσφατα ο Χάσενχιλτ για τον Κεϊτά, ο οποίος με τα διαφορετικού τύπου χαρακτηριστικά που διαθέτει, βοηθά τη δική του άμυνα και με τις ντρίμπλες, τα ανεβάσματα και τα δυνατά σουτ, δημιουργεί προβλήματα στην αντίπαλη. Αν κάποιος ήθελε με το... ζόρι να ακούσει κάτι αρνητικό, αυτό είναι η ικανότητα στον αέρα, καθώς, όσο καλή διάθεση και να είχε, το 1.72μ. δεν του επιτρέπει να δώσει πολλά σε αυτή την κατηγορία.

Ολα τα παραπάνω συντέλεσαν ώστε ο Κεϊτά να γίνει η πιο ακριβή μεταγραφή όλων των εποχών για Αφρικανό παίκτη, όπως και της Λίβερπουλ, η οποία μετά τον Μοχάμεντ Σαλάχ, έκλεισε έστω για την επόμενη σεζόν, έναν ακόμα παίκτη που είχε σαν στόχο από το πάνω ράφι. Ο Γίργκεν Κλοπ τοποθετεί προσεκτικά τα κομμάτια στο παζλ του, προσθέτοντας χαρακτηριστικά που είναι ήδη παραπάνω από εμφανή στους Reds του σήμερα, με τον Γερμανό τεχνικό να αναζητά διαρκώς να παντρέψει την τρελή έκρηξη με την τεχνική. Ο άσος από την Γουινέα θα αντικαταστήσει πιθανότατα τον Εμρέ Τσαν τη σεζόν 2018-19 στο Anfield και άπαντες προσμένουν να κατανοήσουν όλα αυτά που ο Κλοπ είδε και πλήρωσε ένα σκασμό λεφτά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης