Το αθόρυβο όπλο του Μουρίνιο

Το αθόρυβο όπλο του Μουρίνιο

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τη νέα μεταγραφή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον Νεμάνια Μάτιτς, ο οποίος είναι ο τέλειος μέσος για τον Ζοσέ Μουρίνιο.

«Ο Νεμάνια είναι παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και παίκτης Ζοσέ Μουρίνιο. Αντιπροσωπεύει όλα όλα θέλουμε σε έναν ποδοσφαιριστή, πίστη, σταθερότητα, φιλοδοξία, ομαδικότητα». Ο Special One καλωσόρισε τον Σέρβο anchorman με μία ξεχωριστή δήλωση που δεν κάνει σχεδόν ποτέ σε παρουσίαση μεταγραφής. Αν και ο Ζοσέ είχε ως Νο1 στόχο τον Ερικ Ντάιερ της Τότεναμ, η επιλογή του Μάτιτς είναι πολλά περισσότερα από απλά έναν παίκτη που απλά βρέθηκε διαθέσιμος και αποκτήθηκε από μια ομάδα που ήθελε να καλύψει ένα κενό σε συγκεκριμένη θέση. Κάθε άλλο. Μπορεί ένας οπαδός της Τσέλσι να πανηγυρίσει σε κάποιο σχόλιο για το ότι η ομάδα του πήρε 40 μύρια [ΣΕ ΕΥΡΩ] για έναν 29χρονο, όμως ο Μουρίνιο ακολούθησε για ακόμα μία φορά μια την ίδια τακτική. «Κάποιοι παίκτες δεν χρειάζεται να έχουν μεταπωλητική αξία. Βγάζουν τα λεφτά τους μέσα στο γήπεδο με τις εμφανίσεις τους». Ενας τέτοιος είναι ο Νεμάνια Μάτιτς.

Αφού κατάφερε να σώσει τη χρονιά πέρυσι με την κατάκτηση του Europa League, ο Μουρίνιο θα προσπαθήσει φέτος να γίνει ο πρώτος προπονητής που κατακτά την Premier League με δύο διαφορετικές ομάδες. Και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται φτασμένους παίκτες. Ο Μάτιτς είναι η 3η φετινή μεταγραφή μετά τον κεντρικό αμυντικό, Βίκτορ Λίντελοφ [Μπενφίκα], και τον Βέλγο επιθετικό, Ρομέλου Λουκάκου [Εβερτον], φτάνοντας το συνολικό ποσό σχεδόν στα 160 εκατ. λίρες. Υστερα απο 151 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με την Τσέλσι, ο Σέρβος είναι έτοιμος να μπει στη μηχανή της Γιουνάιτεντ και σε μια σεζόν με πολλές υποχρεώσεις, να προσφέρει λύσεις στον Πορτογάλο.

Μαζί με τους Μάικλ Κάρικ, Αντερ Ερέρα, Πολ Πογκμπα, Μαρουάν Φελαϊνί, θα δώσει τη δυνατότητα στον Μουρίνιο να επιλέξει ανάμεσα σε 4-2-3-1 και 4-3-3 αλλά και τον 'χαρακτήρα' της 3άδας του άξονα ανάλογα με τον αντίπαλο στέλνοντας τον Πογκμπά και σαν 10άρι. Ο πανύψηλος χαφ, μπορεί να αγωνιστεί σε 2άδα μέσων σαν καθαρός κόφτης αλλά και σε πιο προωθημένο ρόλο, όπως ακριβώς έγινε πέρυσι στην Τσέλσι του Κόντε, δίπλα στον Ενγκολό Καντέ. Δυνατός tackler, ικανός passer και ανίκητος στον αέρα, ο αριστεροπόδαρος χαφ δίνει συνέχεια στα αποκτήματα με τρομακτικό physical-presence της Γιουνάιτεντ και αποτελεί αναμφισβήτητα upgrade στο κέντρο της αφού είναι και αποδεδειγμένα γνώστης του πρωταθλήματος.

Πέρα από βάθος στις επιλογές, ο Μουρίνιο προσέθεσε στο ρόστερ έναν παίκτη που γνωρίζει τι είναι πρωταθλητισμός. Σε 3.5 χρόνια στο Stamford Bridge ο Σέρβος κατέκτησε δύο φορές την Premier League και μπαίνει σε ένα group ποδοσφαιριστών που αρκετοί δεν γνωρίζουν καν πως είναι να διεκδικείς τίτλο. Ο Μάτιτς ήταν κλειδί στην Τσέλσι που πήρε πριν δύο χρόνια την PL, έναν χρόνο αφού ο Μουρίνιο τον πήρε πίσω από την Μπενφίκα δίνοντας 25 εκατ. ευρώ. Τότε, ο ύψους 1.94μ. άσος είχε 72 κοψίματα, 129 επιτυχημένα τάκλιν, κάλυψε απόσταση 407 χιλιομέτρων και δημιούργησε 24 ευκαιρίες και χώρο στον Φάμπρεγας να δώσει 18 ασίστ.

Στο άκουσμα της μεταγραφής κάποιος λογικά δεν θα θεωρήσει ότι ο Μάτιτς θα κρίνει τη μάχη του τίτλου ή ότι είναι ο παίκτης που έλειπε από το Old Trafford, όμως ο Μουρίνιο ξέρει πως να πάρει το καλύτερο δυνατό εκείνον. Ο διεθνής μέσος από την άλλη ήθελε να παίξει μόνο για τον Μουρίνιο παρά το ενδιαφέρον άλλων ομάδων, όπως η Γιουβέντους, ενώ προέρχεται από μια γεμάτη και σούπερ σεζόν στην οποία είχε 88% πάσες, 55 κοψίματα, 49 απομακρύνσεις, δημιούργησε 27 ευκαιρίες, 7 ασίστ και ένα γκολ.

Ο Πορτογάλος έχει δείξει ότι στις δεύτερες χρονιές του, μπαίνει δυνατά για το πρωτάθλημα και πάντα το κατακτά. Αν και με τα απίθανα πράγματα που συμβαίνουν στην Premier League, μάλλον δεν θα ήταν ασφαλές να προδικάσουμε κάτι τέτοιο, ο Ζοσέ ξέρει τον τρόπο για να παίρνει τίτλους και οι Κόκκινοι Διάβολοι έχουν φέτος εκπληρώσει σχεδόν όλες του τις επιθυμίες. Ο Σέρβος, που κάνει κάνει αθόρυβη δουλειά και στις δύο πλευρές του γηπέδου, είναι έτοιμος να αποτελέσει δυνατό όπλο για τον Πορτογάλο και να βγάλει τα λεφτά του μέσα στο γήπεδο...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης