Η Βαλένθια κινδυνεύει όσο ποτέ…

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Η Βαλένθια κινδυνεύει όσο ποτέ…

bet365

Η διοίκηση από την Σιγκαπούρη σκοτώνει τις Νυχτερίδες και ο Γιώργος Καραμάνος, συνδυάζοντας αγωνιστικό χάος, χρέη, χείριστο σχεδιασμό και αποφάσεις, βλέπει τα χειρότερα να έρχονται.

Μετά τη λήξη του αγώνα με την Μάλαγα, όπου δέχτηκε την ισοφάριση στο 93’, έγινε ένας κακός χαμός. Ολο το «Μεστάγια» έβραζε κατά του Πίτερ Λιμ και της κυρίας Λαϊχούν Καν. Ηταν μάλιστα τέτοια η ένταση και ο θυμός των οπαδών, που στο φινάλε την πλήρωσε η μουσική μπάντα, σπάζοντας της τα όργανα έξω από το γήπεδο. Η κατάσταση στη Βαλένθια έχει ξεφύγει και κανείς δεν φαίνεται ικανός να αναστρέψει την χείριστη σεζόν που πραγματοποιεί και εγκυμονεί τους χειρότερους κινδύνους, βγαλμένους ακόμα και μέσα από τους εφιάλτες του 1986 και την ντροπή του υποβιβασμού στην Segunda Division.

Τι έχει συμβεί όμως και ο ενθουσιασμός από της εξαγοράς του club από τον επιχειρηματία από την Σιγκαπούρη, έχει μετατραπεί σε μίσος; Ο Λιμ έγινε ο ισχυρός άνδρας του συλλόγου τον Οκτώβριο του 2014, αλλά κανένα από τα πλάνα του δεν έχει βγει και η ομάδα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο των 30 τελευταίων ετών, δύο μόλις βαθμούς πάνω από την επικίνδυνη ζώνη. Για την ακρίβεια, έχει πάρει μόλις τους 12 από τους 42 διαθέσιμους βαθμούς και δεν έχει νίκη εδώ και έξι αγωνιστικές.

Θα μπορούσαμε να αναλύσουμε τα αγωνιστικά. Το περσινό τραγικό λάθος με τον Γκάρι Νέβιλ προπονητή, το οποίο πήγε να διορθωθεί με χειρότερο λάθος, τον Πάκο Αγιεσταράν, τον οποίο άφησαν στο τιμόνι και φέτος στο ξεκίνημα της περιόδου. Αμφότεροι «λίγοι» για ένα τόσο σπουδαίο club. Ο Τσέζαρε Πραντέλι ανέλαβε μέσα στο φθινόπωρο, αλλά παλεύει να σώσει στα ασυμμάζευτα. Διαχειρίζεται ένα ελλιπές ρόστερ, με τους παίκτες να είναι καταρρακωμένοι ψυχολογικά και ειδικά εντός έδρας, όπου σε κάθε ματς ακούν μόνο αποδοκιμασίες. Η Βαλένθια, που είναι μαζί με την Βέρντερ Βρέμης οι δύο ομάδες στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα που δέχονται γκολ σε κάθε ματς τους, δεν έχει κλασικό επιθετικό και παρουσιάζει ελλείψεις σε όλες τις γραμμές.

Το καλοκαίρι πούλησε τους καλύτερούς της (Μουστάφι, Αλκάθερ, Αντρέ Γκόμες) και τα χρήματα δεν πήγαν στην ενίσχυσή της, μα στην πληρωμή λογαριασμών και χρωστούμενων, όπως εξήγησε τον Αύγουστο η Λαϊχούν Καν. Με τον Λιμ μονίμως απόντα από την πόλη, είναι εκείνη που διαχειρίζεται την κατάσταση ως πρόεδρος. Και στην κοινωνία της Βαλένθια δεν πρέπει να έχουν σιχτιρίσει περισσότερο από δαύτην για κανέναν διοικητικό. Συναισθηματικά δεν υπάρχει καμία επαφή και η διοίκηση έχει μία εντελώς… ξύλινη, τεχνοκρατική συμπεριφορά, που εξαγριώνει ακόμα περισσότερο το θυμωμένο κοινό.

Η κατάσταση χειροτερεύει με την μη απόδοση του πλάνου που είχε καταστρώσει ο Λιμ, κάτι που είναι κοινό μυστικό στην πόλη πως είχε κάνει με τον super agent, Ζόρζε Μέντες, με τον οποίο στήνει και όλο το αλισβερίσι των μεταγραφών. Αυτό που δεν γνωρίζουν, είναι το ποιος από τους δύο είναι τελικά το αφεντικό. Οταν πάντως ανέλαβε ο Λιμ, είχε εξαγγείλει ότι για τη σεζόν 2016-’17 τα συνολικά έσοδα θα ανέρχονταν στα 144 εκατ. ευρώ, αλλά αυτά θα είναι στο δια ταύτα αρκετά λιγότερα (97) και μειωμένα σε σχέση ακόμα και με τα περσινά (119). Εισιτήρια, διαφημίσεις και λοιπά έσοδα αντί για τον στόχο των 91 εκατ., μένουν στο ταπεινό 34 εκατ. Μόνο στα τηλεοπτικά υπάρχει μικρή άνοδος απ’ ό,τι υπολογιζόταν (66 εκατ. αντί για 53).

Ολα αυτά και μαζί με την μη παρουσία σε ευρωπαϊκή διοργάνωση (κάτι που δεν θα συμβεί άμεσα) και το αγωνιστικό χάος, έχουν επιφέρει μία εικόνα ολικής κατάρρευσης στην μεγάλη ομάδα του Λεβάντε. Εάν σε αυτά προστεθούν και τα χρέη προς τράπεζες, αλλά και το ότι η κατασκευή του «Νέου Μεστάγια» έχει καθηλωθεί από το 2009 εξαιτίας έλλειψης χρημάτων, τότε καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της καταστροφής που έρχεται. Ο Λιμ δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι πουλάει αντί 200 εκατ. ευρώ. Ποιος τρελός όμως θα βρεθεί να τα δώσει και να έχει και όλες τις παραπάνω σκοτούρες στο κεφάλι του;

Η Βαλένθια βρίσκεται στο πιο δύσκολο μονοπάτι της ιστορίας της και η λύση δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα. Ούτε καν υποψία αυτής. Οι εποχές του Champions League και τον τίτλων με τον Ράφα Μπενίτεθ, μοιάζουν ξεθωριασμένα μακρινές και τα χειρότερα την απειλούν. Και δεν είναι ότι επειδή είναι ιστορικό club θα της χαριστούν. Η Segunda Division θα φέρει μαζί με την ντροπή και μία απρόβλεπτη πραγματικότητα που κανείς δεν διανοείται να φανταστεί ή να βιώσει στην κοινωνία των Νυχτερίδων.

Καθώς λοιπόν όλα συνηγορούν πως διοικητικά ή μεταγραφικά δεν αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική βοήθεια, εξαρτάται αποκλειστικά από τον τρελό Ιταλό προπονητή και τους παίκτες του να τα καταφέρουν όπως μπορούν για φέτος και από του χρόνου βλέπουμε. Το πλάνο δηλαδή έχει καταπέσει στον σχεδιασμό του… βοήθα Παναγιά, του δικού τους Ave Maria και ως γνωστών στο παιχνίδι με την μπάλα στα πόδια η θρησκεία δεν δίνει αβάντες: ούτε καν στους πιο πιστούς!

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος