Μπαρτσελόνα: Ο «υποτιμημένος» Ράκιτιτς και το δίλημμα... πολυτελείας της Μπάρτσα

Μπαρτσελόνα: Ο «υποτιμημένος» Ράκιτιτς και το δίλημμα... πολυτελείας της Μπάρτσα

bet365

Ανανέωση ή πώληση; Ο Γιώργος Καραμάνος αναλύει πόσο σημαντικός είναι ο Κροάτης μέσος και καταγράφει όλες τις πτυχές του πιο καυτού θέματος στην μπλαουγκράνα οικογένεια.

Εάν σκεφτείς ότι το καλοκαίρι του 2015 η Μπόρνμουθ πλήρωσε 11 εκατ. ευρώ για τον Τάιρον Μινγκς, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πόσο κορυφαία «κλεψιά» ήταν αυτή που είχε πετύχει έναν χρόνο νωρίτερα η Μπαρτσελόνα, πληρώνοντας μόλις 16 εκατ. για τον Ιβάν Ράκιτιτς (σ.σ.: δεν συζητάμε καν για το σούπερ deal που είχε κάνει το 2011 ο Μόντσι στη Σεβίλλη για 2,5 εκατ.). Το θέμα όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι το πόσο κόστισε, αλλά το πόσα αξίζει να παίρνει με βάση την πραγματικότητα στο παγκόσμιο χρηματιστήριο της μπάλας και την υπερβολή που ξελογιάζει ικανούς και λιγότερο καλούς παίκτες. Εκεί βρίσκεται λοιπόν όλο το ζουμί της υπόθεσης του Κροάτη και της Μπαρτσελόνα, η οποία καλείται να λάβει μία σοβαρή απόφαση...

Θέση υπέρ του πρώτου πήρε αυτόκλητα ο Ζοσέ Μουρίνιο. Σχολιάζοντας καθημερινά από το νέο πόστο του στο «BeinSports», ζήτησε να πει ακόμα μία κουβέντα πριν σηκωθεί από την καρέκλα του και αφού είχε ολοκληρώσει όσα είχε να κρίνει για το Ρεάλ-Μπαρτσελόνα του Σαββάτου, άρχισε να αποθεώνει τον Κροάτη μέσο, ρίχνοντας βέβαια και την μπηχτή του προφανώς προς τον Πολ Πογκμπά: «Πριν φύγω, αφήστε με να προσθέσω κάτι. Ηθελα από καιρό να το πω αυτό. Για εμένα, ο Ράκιτιτς είναι ένας από τους πιο υποτιμημένους παίκτες στον κόσμο. Είναι φανταστικός στο υψηλότερο επίπεδο και η δουλειά που κάνει είναι ανεκτίμητη. Βέβαια, δεν καταλαβαίνουν όλοι πόσο καλός είναι στο γήπεδο, επειδή δεν έχει βελτιώσει τα social media του και ειδικά το Instagram».

Κάπως έτσι λοιπόν η διαμάχη για το τι θα πρέπει να συμβεί με την παρουσία του στη Βαρκελώνη, άναψε για τα καλά μετά την εξαιρετικά γεμάτη εμφάνισή και το όμορφο τελείωμά του στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». «Εχω ακόμα χρόνια συμβολαίου μπροστά μου και δεν σκέφτομαι να φύγω. Με κολακεύει ότι μεγάλα clubs μιλούν για μένα, αλλά κάθε πρωί που πίνω καφέ και διαβάζω εφημερίδα, απλά γελάω με όλες αυτές τις ιστορίες. Εγώ θέλω να μείνω στην Μπάρτσα». Αυτά έλεγε ο ίδιος ο πρωταγωνιστής πριν λίγες μέρες και μετά το 4-2 επί της Σεβίλλης, αλλά η απορία βρίσκεται στο τι ακριβώς σκέφτεται η ίδια η ομάδα σχετικά με την ανανέωση του συμβολαίου ή την πώλησή του.

Πέρσι το καλοκαίρι, μετά το Μουντιάλ, ο μάνατζέρ του συναντήθηκε με τον Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, ζητώντας αύξηση. Ο πρόεδρος των Μπλαουγκράνα του υποσχέθηκε ότι θα μιλούσαν ξανά σύντομα. Αυτό το σύντομα όμως δεν έφτασε ποτέ και τούτο έχει εκληφθεί ως μηδενική διάθεση της ομάδας να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του. Η θέση της άλλωστε ήταν ότι πριν δύο χρόνια πήρε επέκταση και περισσότερα χρήματα. Στην τελευταία συμφωνία τους το 2017, ο Ράκιτιτς υπέγραψε έως το 2021 και η ρήτρα του ανέβηκε στα 125 εκατ. ευρώ. Οταν λοιπόν φέτος η Παρί τον ζήτησε, η Μπάρτσα την παρέπεμψε σε αυτό το ποσό, με τους Γάλλος να μην μπορούν να το πληρώσουν εξαιτίας FFP. Αυτό είναι όμως και το πρόβλημα των Μπλαουγκράνα: το ότι έχουν το μεγαλύτερο μισθολόγιο του κόσμου και δεν μπορούν να δώσουν περισσότερα χρήματα.

Ο Κροάτης μέσος λαμβάνει εννέα εκατ. ευρώ και βρίσκεται στη μεσαία μισθολογική κλίμακα μαζί με τον Ζεράρ Πικέ. Μόνο ο Λιονέλ Μέσι και οι Λουίς Σουάρες λάμβαναν πιο πολλά, μα υπάρχουν πλέον εύλογες αντιδράσεις, καθώς ο Φελίπε Κουτίνιο παίρνει -αδικαιολόγητα στο γήπεδο- 13,5 εκατ. ετησίως. Με δεδομένη τη διαφορά προσφοράς τους, είναι επόμενο να επαναστατεί ο Ράκιτιτς. Υπάρχει μάλιστα φημολογία ότι πέρσι το καλοκαίρι ήταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε που τον έπεισε να μην ζητήσει μεταγραφή και γενικότερα να παραμείνει προσηλωμένος στις υποχρεώσεις του. Και τώρα, στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν, ο παίκτης του εμφανίζεται πιο φορμαρισμένος από κάθε άλλη στιγμή.

Ο Βαλβέρδε προφανώς αντιλαμβάνεται κάτι που δεν μπορούν ο Μπαρτομέου και οι γραφειοκράτες του club: ότι ο Ράκιτιτς είναι ο μοναδικός μέσος που μπορεί να ταιριάξει και να καλύψει τόσο αρμονικά το κενό πίσω από τον Μέσι. Τσάβι μπορεί να μην είναι σε καμία περίπτωση, αλλά βοήθησε τα μέγιστα, ώστε να μην δημιουργηθεί τόσο τεράστιο πρόβλημα στη μετάβαση από την αποχώρηση του θρύλου της ομάδας. Ο Κροάτης μπορεί να διαθέτει πολλές σημαντικές αρετές, αλλά η πιο πολύτιμη συμβολή του στην Μπάρτσα είναι ότι έμαθε τέλεια πώς να κινείται ως δεξιός εσωτερικός μέσος, συνδέοντας (και καλύπτοντας) αρχικά τον Ντάνι Αλβες με τον Μέσι και στη συνέχεια όλους τους μπακ που βρέθηκαν στα πλάγιά του. Οταν παρακολουθείς το παιχνίδι του, τον βλέπεις ότι ξέρει απόλυτα που πατάει, που βρίσκονται οι γύρω του, που και πώς να δώσει την μπάλα.

Και κάπου εδώ είναι που έρχεται ο μεγάλος πονοκέφαλος για την Μπαρτσελόνα. Ο Ράκιτιτς είναι το ιδανικό εργαλείο, αλλά είναι και 31 ετών, με το συμβόλαιό του να λήγει τον Ιούνιο του 2021. Με δεδομένο το πρόβλημά της στο FFP, θα πρέπει να τον ανταμείψει με περισσότερα χρήματα ή να τον πουλήσει; Ο Αρτούρ εξελίσσεται σε βασικό, υπάρχει ο Κουτίνιο, ενώ έρχεται ο Φρένκι Ντε Γιονγκ και ίσως και ο Αντριάν Ραμπιό. Η διάθεση ανανέωσης του ρόστερ είναι ξεκάθαρη, όπως και το κενό που θα δημιουργηθεί, εάν αποχωρήσει εκείνος. Σιγουριά, σταθερότητα, αρμονία, εμπιστοσύνη στους γύρω του. Το να τον έχει η Μπαρτσελόνα είναι πραγματική πολυτέλεια κι ας απέχει ο ίδιος από τα social media, μην έχοντας μπορέσει να πείσει όλον τον κόσμο το πόσο πολύτιμος είναι...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος