Και κάπως έτσι ο Ποκετίνο γίνεται το πιο καυτό προπονητικό όνομα

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Και κάπως έτσι ο Ποκετίνο γίνεται το πιο καυτό προπονητικό όνομα

bet365

Ρεάλ και Γιουνάιτεντ θα κάνουν τα πάντα για να τον πάρουν στον πάγκο τους, αλλά η Τότεναμ θα ζητήσει άπειρο χρήμα για το ΟΚ. Ο Γιώργος Καραμάνος εξηγεί πώς και γιατί ο Αργεντινός μπαίνει στο κάδρο των μεγάλων.

Πάρα πολλοί τραυματισμοί, ο Γιορίς να οδηγάει μεθυσμένος, το νέο γήπεδο να καθυστερεί, αφήνοντας την ομάδα να παλεύει στο αφιλόξενο ως έδρα «Γουέμπλεϊ». Και πάνω απ' όλα οι καθόλου μεταγραφές. «Δεν υπάρχουν χρήματα για τον Γενάρη», ξεκαθάρισε την Τρίτη ο Μαουρίτσο Ποκετίνο. Εκείνος που πιστώνεται όλα τα σούπερ που βιώνει και φέτος η Τότεναμ, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Σίγουρα στο ρόστερ υπάρχει ταλέντο, αλλά άπαντες στο δικό του πρόσωπο βλέπουν τον άνθρωπο πίσω από τις επιτυχίες. Και κάπως έτσι έφτασαν να τον θέλουν εναγωνίως Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και φυσικά και η Τότεναμ...

Στα 46 του πραγματικά ζει την απόλυτη επαγγελματική ονείρωξη. Εχει τα Σπιρούνια στην 3η θέση της Premier League και μάλιστα μόλις στο -6 από την κορυφή, τα βγάζει σταθερά στο Champions League και λίγες μέρες πριν μπόρεσε με σούπερ επιθετικό ποδόσφαιρο μέσα στο «Καμπ Νόου» να κλέψει την πρόκριση για τους «16». Ο Αργεντινός προπονητής καλείται ή θα κληθεί σύντομα, να λάβει την κορυφαία απόφαση της μέχρι τώρα καριέρας του. Τόσο μεγαλειώδη που δεν την έφτασε καν ως ένας καλός σέντερ μπακ που υπήρξε.

Οι Λονδρέζοι παίζουν όμορφο παιχνίδι και τούτο είναι δικό του έργο. Ξεκάθαρα συμπεριλαμβάνεται σε εκείνους που θεωρούνται επιθετικοί μαέστροι στο Νησί και στην κουβέντα μπαίνει στην κατηγορία των Γκουαρδιόλα, Κλοπ (σ.σ.: εκεί λογικά προστίθεται και ο Εμερι). Είναι οι προπονητές που κλέβουν την παράσταση και που κάνουν όλους τους σούπερ σταρς να θέλουν να παίξουν έτσι ή για εκείνους. Αυτή είναι άλλωστε και η σημαντικότερη αιτία για την απόλυση του Ζοσέ Μουρίνιο: ότι οι παίκτες του δεν ήθελαν άλλο να αγωνίζονται σε αυτό το «μαζεμένο» πλάνο και ζήλευαν αυτό που βλέπουν στους ανταγωνιστές τους. Ηθελαν να ξεδιπλώσουν το δικό τους ταλέντο και όχι να τους το... χαλιναγωγούν.

Στη Γιουνάιτεντ είναι βέβαιοι ότι ο Ποκετίνο θα μπορέσει να φέρει αυτήν την απελευθέρωση και γι' αυτό έχουν εστιάσει πάνω του. Το ίδιο συμβαίνει από το περασμένο καλοκαίρι και με τη Ρεάλ, η οποία τον είδε ως ιδανικό αντικαταστάτη του Ζινεντίν Ζιντάν, μα εισέπραξε ακραία αμυντική στάση από τους Λονδρέζους και την όχι και τόσο έντονη επιθυμία του ίδιου. Μόνο που οι Μαδριλένοι μετά την αποτυχία του πειράματος Χουλέν Λοπετέγκι και τον υπηρεσιακό Σαντιάγο Σολάρι, σκοπεύουν να επανέλθουν πιο δυναμικά και δελεαστικά στο προσκήνιο. Εξίσου δυναμικά θα ριχτούν όμως και οι Κόκκινοι Διάβολοι.

Στη συνέντευξη τύπου της προηγούμενης Τρίτης πριν τον προημιτελικό με την Αρσεναλ για το League Cup, σχεδόν όλες οι ερωτήσεις είχαν ως θέμα το μέλλον του και τη Γιουνάιτεντ. Εκείνος εμφανίστηκε διαλλακτικός, αλλά και αινιγματικός: «Στο ποδόσφαιρο το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα. Τι θα συμβεί το καλοκαίρι; Τι θα συμβεί στο μέλλον; Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαι χαρούμενος στην Τότεναμ και δεν μπορώ να έχω άποψη για αποφάσεις άλλων ομάδων. Δεν θα ξοδέψω ενέργεια σε αυτό. Θα την κρατήσω όλη για τη δουλειά μου με την Τότεναμ».

Από το καλοκαίρι και την περίπτωση της Ρεάλ, ο Ποκετίνο έχει δείξει ότι κατέχει την τέχνη του λόγου και κρατάει ήπια στάση, δίχως να τρελαίνεται. Εχει άλλωστε μία εξαιρετική δουλειά και καθώς το νέο γήπεδο ολοκληρώνεται, έχει δεσμευτεί ότι θα οδηγήσει τους Spurs μέσα σε αυτό. Το συμβόλαιο που υπέγραψε πρόσφατα, τον κρατάει εκεί έως το 2023. Επίσης, αμείβεται με περίπου 10 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι για την επόμενη πενταετία, θα λάβει 50 εκατ. ευρώ. Καθώς λοιπόν δεν υπάρχει ρήτρα αποδέσμευσής του από αυτό, όποιος τον θέλει πραγματικά, θα πρέπει να βάλει τρομερά βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει το εν λόγω ποσό στο club του. Η Τότεναμ είναι club που πουλάει πανάκριβα και αποκλείεται να τον αφήσει να της φύγει έτσι απλά.

Οπως είπε και ο ίδιος, το μέλλον είναι αβέβαιο. Και είναι αβέβαιο ταυτόχρονα για τρεις σπουδαίους συλλόγους που δεν ξέρουν τι να περιμένουν από τον Αργεντινό κόουτς. Το σίγουρο όμως είναι ότι ο Μαουρίτσο Ποκετίνο έγινε ξαφνικά το πιο καυτό προπονητικό όνομα. Το αξίζει ή όχι, είναι δεδομένο η αγορά ετοιμάζεται να τον συμπεριλάβει στους κορυφαίους του ποδοσφαίρου, κάτι που συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις σημαίνει: πως δύσκολα θα παραμείνει εκεί που βρίσκεται...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος