ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE

Οι Αγγλοι ετοιμάζουν την Black Friday της μπάλας

Οι Αγγλοι ετοιμάζουν την Black Friday της μπάλας

Ο Γιώργος Καραμάνος ερμηνεύει την αλλαγή στο μεταγραφικό deadline της Premier League και τις συνέπειες του να οριστεί αυτό στις 9 Αυγούστου. Πώς και γιατί πάρθηκε η απόφαση του αυτοπεριορισμού.

Η είδηση είχε περάσει στα... ψιλά τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ηταν περίεργη εκείνη η ψηφοφορία των 20 ομάδων της Premier League, με τις 14 να τάσσονται υπέρ της αλλαγής της διαδικασίας και μία να δηλώνει ουδέτερη. Καθώς λοιπόν στο καταστατικό απαιτείται η στήριξη των 2/3 για τη λήψη μίας απόφασης, αυτή έστω και οριακά εγκρίθηκε. Τότε δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία. Ισως απλά να μην το πίστεψε κανείς ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το εν λόγω πλάνο. Κι όμως την Παρασκευή που μας πέρασε, ήρθε το follow up εκείνης της είδησης, για να επιβεβαιώσει ότι η αλλαγή θα συμβεί και σκοπός της είναι να αλλάξει τον τρόπο που γίνονται οι καλοκαιρινές μεταγραφές.

Το τελευταίο νέο λοιπόν που πέρασε στα ακόμα πιο... ψιλά, ήταν ότι η FIFA έδωσε το ΟΚ σε εκείνη τη σεπτεμβριανή αγγλική συνάθροιση και το κλείσιμο του θερινού παζαριού δεν θα οριοθετείται πλέον την τελευταία ημέρα του καλοκαιριού, αλλά τρεις βδομάδες νωρίτερα. Πιο συγκεκριμένα, με την 1η αγωνιστική της σεζόν 2018-'19 να είναι ορισμένη για τις 11 Αυγούστου, αποφασίστηκε ότι η τελευταία μεταγραφή στην Premier League θα έχει γίνει μέχρι και τις 17:00 της 9ης Αυγούστου. Δηλαδή 48 ώρες πριν τη σέντρα θα πρέπει να έχουν αγοραστεί όποιοι είναι να αποκτηθούν.

Αυτά θεωρούνται λοιπόν δεδομένα ότι θα γίνουν. Μόνο που γεννούν κατά συνέπεια διαδικαστικά και αγωνιστικά ερωτήματα, αλλά και θεσμικές απορίες. Τι θα συμβεί αρχικά με την πάγια υπαγόρευση της FIFA να διαρκεί η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος 12 εβδομάδες; Κάποια ρεπορτάζ ανέφεραν ότι θα μετατοπιστεί αντίστοιχα νωρίτερα η έναρξη, για τις 17 Μαΐου, με την 13η να λήγει το πρωτάθλημα. Υπάρχει όμως μία αντίθετη άποψη που θεωρεί ότι η αρχή θα οριστεί στις 7 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι τρομερά περιορισμένος ο χρόνος που θα έχουν οι 20 ομάδες για να κινηθούν, να διαπραγματευτούν, να κλείσουν τα deals και τα κενά στο ρόστερ τους.

Κάπως έτσι είναι που γιγαντώνεται η απορία για το λόγο που έλαβαν μόνοι τους αυτή την απόφαση. Σε εκείνη τη σεπτεμβριανή συνάντηση η αιτιολόγηση ήταν ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να μπει φρένο στην παράνοια που βιώνεται την τελευταία ημέρα του παζαριού και ότι θα περιοριστεί η δυναμική των πιο πλούσιων clubs, που έχουν το χρήμα για να κάνουν τα πιο δυνατά χτυπήματα στο τέλος. Τούτο ανέκαθεν υπήρξε unfair για τους πιο μικρούς, οι οποίοι βγαίνουν χαμένοι από τη διαδικασία. Χαμένοι οικονομικά, αλλά και αγωνιστικά, καθώς τους παίρνουν τους καλύτερους παίκτες, ενώ έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα και μετά δεν μπορούν να τους αντικαταστήσουν.

Η αλήθεια είναι στην Αγγλία γίνεται χαμός. Από τη σεζόν 2011-'12 και κάθε καλοκαίρι που ακολούθησε, αναδιαμορφώνεται το ρεκόρ διακίνησης χρημάτων. Ειδικά το 2017 όμως η κορυφαία επίδοση σμπαραλιάστηκε με αύξηση του πάρε-δώσε κατά 23%. Ολο το θέρος οι Αγγλοι ξόδεψαν κοντά στο 1,4 δισ. λίρες (400 περισσότερα απ' ότι η Serie A και η La Liga μαζί) και την ύστατη μέρα 230 εκατ. λίρες. Τι θα συμβεί όμως με το καινούργιο σύστημα και πώς θα μπορούσε να περιοριστεί το παραπάνω φαινόμενο;

Θεωρητικά, σε πρώτη φάση φαντάζει ως αρνητικό μέτρο και εξαιρετικά αυτοπεριοριστικό για τους ίδιους, που το επιβάλουν στους εαυτούς τους. Θα υστερήσουν στον ανταγωνισμό με τα άλλα μεγάλα πρωταθλήματα, που θα μπορούν να ενισχύονται για τρεις έξτρα βδομάδες. Το άλλο άσχημο είναι ότι θα μπορούν να χάσουν με τη σειρά τους κάποιον παίκτη έως τις 31 Αυγούστου, καθώς η FIFA τους ξεκαθάρισε ότι εφόσον οι άλλες λίγκες έχουν ανοικτό το παράθυρο, θα έχουν και το δικαίωμα να κάνουν κρούσεις στους αγγλικούς συλλόγους. Θα μπορεί δηλαδή π.χ. η Ρεάλ να κάνει ασύλληπτη πρόταση στη Γιουνάιτεντ για τον Πογκμπά, δίχως η δεύτερη να μπορεί να τον αντικαταστήσει σε περίπτωση απώλειας.

Το χειρότερο σε όλα όμως είναι ότι υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος να συμβούν τα παραπάνω, δίχως κιόλας να αποφευχθεί αυτό που θέλουν οι Αγγλοι να αποφύγουν. Αυτό που συχνά γίνεται στο φινάλε της μεταγραφικής: το να κρατούν σθεναρά δηλαδή τ' αστέρια τους οι ομάδες που πουλάνε, ώστε να πάρουν την καλύτερη τιμή με βάση την ανάγκη του αγοραστή. Τούτο θα εξακολουθήσει να συμβαίνει. Ετσι, ό,τι θα βλέπαμε στις 31 Αυγούστου στο Νησί, απλά θα το κοιτάζουμε να επαναλαμβάνεται στις 9 του μήνα. Το χρήμα που πρέπει να κινηθεί, θα κινηθεί. Σε αυτό το mood και τη δυναμική βρίσκονται οι ομάδες της Premier League. Και επειδή αυτό το καλοκαίρι η καίρια ημερομηνία πέφτει Παρασκευή, μάλλον θα ζήσουμε κάτι σαν την Black Friday του ποδοσφαίρου...

* Μέσα στο μήνα αναμένεται να ψηφίσουν σχετικά και οι 72 σύλλογοι των τριών ακόλουθων κατηγοριών, για το εάν θα συνταχθούν με την αλλαγή!

Follow me: @jorgekaraman