Μια ανατροπή, μια αγκαλιά, μια ζωή

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Μια ανατροπή, μια αγκαλιά, μια ζωή

bet365

Ο Τότο Μπερίσο προσέφερε στους παίκτες του το πιο σκληρό-ισχυρό κίνητρο και ετοιμάζει τα πλάνα του για το επόμενο, δυσκολότερο παιχνίδι, στο οποίο πρέπει μόνο να νικήσει.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο Αμερικανό ψυχοθεραπευτή, Γουίλιαμ Γκλάιζερ, αυτό που μας παρακινεί στη ζωή, ορίζεται μέσα από πέντε βασικές ανάγκες: Επιβίωση, Αγάπη (και Αποδοχή), Ισχύς, Ελευθερία, Ηδονή. Η επική επιστροφή που πραγματοποίησε η Σεβίλλη το βράδυ της Τρίτης, τις περιλάμβανε και τις πέντε, με την ηδονή να έρχεται ως κορύφωση, καθώς 50.000 τραγουδούσαν στο φινάλε στο «Σάντσεθ Πιθχουάν». Στηρίχτηκαν όμως σε ένα απώτερο, πιο δυνατό κίνητρο, το οποίο στάθηκε ικανό να διεγείρει στο έπακρο όλες τις παραπάνω αισθήσεις και να οδηγήσει σε αυτό το εκπληκτικό 3-3 στο 93' κόντρα στη Λίβερπουλ.

Ηταν μία κακή είδηση, μία δραματική κουβέντα και μία απόλυτη σιωπή. Ο Τότο Μπερίσο αποκαλύπτοντας μετά τη λήξη, στη συνέντευξη τύπου τι είπε στους παίκτες του, εξηγώντας ότι δεν μάλωσε κανένα, δεν επέρριψε ατομικές ευθύνες, δεν έκανε ανάλυση του αγώνα: «Εχουμε μπροστά μας μόνο 10 λεπτά και όχι 45. Σκεφτείτε ότι πρέπει να γίνουν όλα γρήγορα. Μπροστά μας έχουμε μία και μοναδική ευκαιρία για να κάνουμε κάτι ιστορικό. Να επιστρέψουμε από εκεί που έχουν γυρίσει λίγοι, πολύ λίγοι». Στην πραγματικότητα όμως δεν αποκάλυψε όσα τους είπε για την ασθένεια που τον χτύπησε, καθώς εκείνοι τον άκουγαν και δεν μπορούσαν να αρθρώσουν λέξη.

Με το 0-3 στην πλάτη στο ημίχρονο, ο Αργεντινός προπονητής προφανώς ένιωσε ότι ήταν η καταλληλότερη στιγμή για να τους το κοινοποιήσει. Οι πιο ζόρικες κουβέντες, στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του. Κι εκείνος προφανώς φορτισμένος συναισθηματικά, σκέφτηκε να τις ξεστομίσει, ώστε να δώσει κίνητρο στους παίκτες του. Επειδή ο προπονητής είναι πάντα προπονητής και επειδή είναι πάντα στη φύση του ανθρώπου να σκέφτεται λογικά, αλλά να ενεργεί παράλογα. Και το έπραξε τόσο εκείνος, όσο και οι ποδοσφαιριστές του.

Κανείς δεν ξέρει με πια ακριβώς λόγια τους το είπε. Οτι έχει καρκίνο του προστάτη και ότι τα πράγματα είναι σοβαρά. Κανονικά είχε προγραμματιστεί σχετική συνέντευξη τύπου από το club, για την Τετάρτη το μεσημέρι, ώστε να μαθευτεί. Οτιδήποτε όμως κι αν βγήκε από τα χείλη του κόουτς, έκανε τον Μπανέγα, τον Μπεν Γιεντέρ, τον Σαράμπια και την παρέα τους να μοιάζουν θεριά ανήμερα στο γήπεδο. Η πίεση που δέχτηκε η Λίβερπουλ στο β' μέρος και ο τρόπος που υποχώρησε, δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο με ποδοσφαιρικές αναλύσεις, ούτε αξίζει να δεχτεί τέτοια κριτική ο Γίργκεν Κλοπ γι' αυτή την αποτυχία των Reds.

Δεν είχε να κάνει μόνο με μπάλα αυτό που συνέβη και αυτό επιβεβαιώθηκε μαζί με την πληροφορία για την αρρώστια του 48χρονου κόουτς. Εάν το κίνητρο είναι αυτό που δίνει χαρακτήρα στις πράξεις των ανθρώπων, τούτο που έλαβαν οι παίκτες του, τους προσέδωσε τρομερή δυναμική. Με την ισοφάριση ήταν τρομερή η ένταση στον πανηγυρισμό. Επεσαν όλοι πάνω του σαν τρελοί κι εκείνος ξέσπασε σε γέλια. Προφανώς για ελάχιστα δευτερόλεπτα να ξέχασε την όποια λύπη και ανησυχία για τη ζωή του και να απόλαυσε τη στιγμή.

Αυτή δεν προσπέρασε όμως. Θα βρίσκεται πάντα χαραγμένη σαν εικόνα στα κορυφαία highlights του Champions League και θα μνημονεύεται ανάμεσα στις πιο εντυπωσιακές αγωνιστικές επιστροφές. Ο Εδουάρδο Μπερίσο ωστόσο, πρέπει να την αφήσει πίσω του και να εστιάσει στον επόμενο στόχο. Είναι αυτό το «παιχνίδι με το παιχνίδι και βλέπουμε» που ασπάζονται σχεδόν πάντα οι προπονητές. Και το ακόλουθο ντέρμπι που πρέπει να προετοιμάσει ο Τότο, θα χρειαστεί όλη τη στρατηγική, τη μαεστρία και τη δύναμη που έχει μέσα του για να το νικήσει...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος