Ζοσέ Μουρίνιο: Παπούτσι απ’ τον τόπο του...

Ζοσέ Μουρίνιο: Παπούτσι απ’ τον τόπο του...

bet365

Ο Special One πήρε στην Τότεναμ τον Ζέντσον Φερνάντες από την Μπενφίκα και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται όλα τα «ψώνια» του Πορτογάλου τεχνικού από ομάδες της πατρίδας του.

Η δική του Πόρτο, που σάρωσε τα πάντα τη διετία 2002-2004, αποτέλεσε το εφαλτήριο για σπουδαία καριέρα για την πλειοψηφία του ρόστερ. Το καλοκαίρι του 2004 ο Μουρίνιο έφυγε για λογαριασμό της Τσέλσι και πήρε μαζί του δύο από τους στυλοβάτες της άμυνας των «δράκων». Ρικάρντο Καρβάλιο και Πάουλο Φερέιρα ακολούθησαν τον Πορτογάλο τεχνικό στο Στάμφορντ Μπριτζ. Μάλιστα, ο πρώτος αποτέλεσε έναν από τους αγαπημένους ποδοσφαιριστές του Special One, αφού ήταν μαζί στην Πόρτο, στην Τσέλσι και μετέπειτα στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ωστόσο, Καρβάλιο και Φερέιρα δεν ήταν οι μόνοι που έκαναν το δρομολόγιο Πορτογαλία-Αγγλία εκείνη την εποχή, καθώς η Τσέλσι απέκτησε τον Τιάγκο από την Μπενφίκα και τον Νούνο Μοράις από την Πεναφιέλ. Στα 3,5 χρόνια της πρώτης θητείας του Μουρίνιο στους «μπλε», ένας ακόμη παίκτης από το πορτογαλικό πρωτάθλημα πήγε στην Τσέλσι. Ο τερματοφύλακας της Νασιονάλ, Ενρίκε Ιλάριο, το 2006, που για πολλά χρόνια ήταν back up του Τσεχ.

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν η Ίντερ, όμως στα δύο χρόνια παραμονής του στο Μιλάνο, ο Μουρίνιο απέκτησε μόλις έναν ποδοσφαιριστή από ομάδα της πατρίδας του. Ο λόγος για τον Ρικάρντο Κουαρέσμα, τον οποίο πήρε από την Πόρτο και βοήθησε ελάχιστα τους «νερατζούρι». Επιλογές από το πορτογαλικό πρωτάθλημα έκανε και στη Ρεάλ Μαδρίτης ο Special One. Το 2010 πήρε τον Άνχελ Ντι Μαρία και ένα χρόνο μετά τον Φάμπιο Κοεντράο. Όχι από την αγαπημένη του Πόρτο, αλλά και τους δύο από την Μπενφίκα.

Τα «ψώνια» του Μουρίνιο από την πατρίδα του συνεχίστηκαν και με την επιστροφή του στην Τσέλσι. Αρχικά, απέκτησε τον Κριστιάν Ατσού από την Πόρτο, αν και ο Γκανέζος άσος δεν αγωνίστηκε ποτέ στους «μπλε», αφού δινόταν συνεχώς δανεικός. Η συνέχεια δόθηκε με τον Νεμάνια Μάτιτς, που είχε φύγει παλαιότερα από την Τσέλσι. Τότε, ο Σέρβος ήταν παίκτης της Μπενφίκα και ο Special One τον έκανε ξανά κάτοικο Λονδίνου.

Η ίδια παράδοση για τον Πορτογάλο τεχνικό συνεχίστηκε και στο Ολντ Τράφορντ. Μπορεί στο πρώτο του καλοκαίρι να μην πήρε παίκτη από το πορτογαλικό πρωτάθλημα, όμως το έκανε στα δύο επόμενα. Το 2017 τον Βίκτορ Λίντελοφ από την Μπενφίκα και το 2018 τον Ντιόγκο Νταλότ από την Πόρτο. Στην Τότεναμ, η αρχή έγινε με τον Ζέντσον Φερνάντες της Μπενφίκα. Τη συνέχεια θα την κρίνει ο ίδιος ο Μουρίνιο...

 

Τελευταία Νέα