Ντοναρούμα και άμυνα κάνουν την Μίλαν να χαμογελά

Ντοναρούμα και άμυνα κάνουν την Μίλαν να χαμογελά

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Ντοναρούμα και άμυνα κάνουν την Μίλαν να χαμογελά

bet365

Η Μίλαν μπορεί να νιώσει καλά για την άμυνα ύστερα από χρόνια και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Ντοναρούμα και τη δουλειά όσων τον προστατεύουν.

Λοιπόν, 24, 33, 39, 49, 50, 43, 45, 42. Οχι, δεν έχουμε ξεκινήσει (ακόμα) το βιβλίο για το πως θα πιάσετε το ΚΙΝΟ. Είναι το παθητικό της Μίλαν στην Serie A από το 2011, όταν και κάποια ομάδα χωρίς το όνομα Γιουβέντους, κατέκτησε το Scudetto. Κάθε πέρυσι και καλύτερα δηλαδή για πέντε χρόνια και σταθερά στο 40+ την προηγούμενη τριετία. Οπως έχει πει και ο προπονητής που χάρισε το τελευταίο πρωτάθλημα στους Rossoneri, Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, «όποιος θέλει να δει θέαμα, ας πάει στο τσίρκο, εγώ θέλω τρεις βαθμούς». Ο άνθρωπος που γράφει αυτό το κείμενο συμφωνεί 100-0 με αυτό το μότο, ειδικά για την Ιταλία, όπου οι θλιβερές επιδόσεις της Μίλαν στην άμυνα την έφεραν σε 6η, 7η, ακόμα και 10η θέση. Φέτος, μπορεί κάποιος που την υποστηρίζει να σκάσει ένα μικρό χαμόγελο, είπαμε, τουλάχιστον για την άμυνα.

Από τους fans μέχρι και κάποιους δημοσιογράφους, δεν είναι απίθανο να έχεις ακούσει ότι 'με τον Γκατούζο στον πάγκο, δεν πας πουθενά'. Μπορεί ο Ringhio να μην έχει το βιογραφικό άλλων προπονητών και να εκνευρίζει πολλούς κατά τη διάρκεια των αγώνων, όμως, αν είμαστε δίκαιοι, πρέπει να πάρει το credit για το ότι για πρώτη φορά ύστερα από τόσα αποτυχημένα χρόνια, η Μίλαν τουλάχιστον διεκδικεί θέση στην 4άδα, κάτι που πρόσφατα ακουγόταν σαν ανέκδοτο. Σύμφωνοι, οι υπόλοιποι δεν είναι καλά, αλλά όταν είσαι και εσύ χάλια, δεν έχεις τα μούτρα να κοιτάξεις των άλλων.

Σε μια χρονιά στην οποία ο παίκτης που ήρθε ως αντάλλαγμα για τον Μπονούτσι, Ματία Καλντάρα, δεν έχει παίξει καν στο πρωτάθλημα και που ο έτερος σέντερ-μπακ, Ματέο Μουσάκιο, τέθηκε νοκ-άουτ για δύο μήνες, ο Γκατούζο έχει προσφέρει το καλύτερο παθητικό των τελευταίων 7 σεζόν. Με τον capitano, Ρομανιόλι, να εξελίσσεται σε αυτό που οι περισσότεροι περίμεναν, η Μίλαν έχει δεθχεί 21 γκολ σε 22 αγωνιστικές και παρότι το στατιστικό δεν προκαλεί σοκ, μπορεί να προκαλέσει το ότι στο αντίστοιχο σημείο του πρωταθλήματος οι αριθμοί από πέρυσι μέχρι το 2011-12 είναι 29, 26, 25, 29, 32, 28. Σημείωση, το 2011-12 ήταν η τελευταία φορά που οι Rossoneri διεκδίκησαν το Scudetto και είχαν επιτρέψει τότε 19 γκολ.

Εκτός από τον Ρομανιόλι και τον Ρικάρντο Ροδρίγες, που είναι ο πρώτος σε λεπτά συμμετοχής από όλους τους outfield παίκτες, την Μίλαν έχει βοηθήσει η άνοδος του Τζίτζιο Ντοναρούμα. Ενός τύπου που πέρασε τόσα και ακόμα δεν έχει κλείσει τα 20. Στον τελευταίο αγώνα, με την Ρόμα στο Olimpico, o διεθνής Νο1 παρουσίασε ένα εκπληκτικό σετ από επεμβάσεις και ήταν καθοριστικός για τη σημαντική ισοπαλία, δίνοντας συνέχεια στο makeover ύστερα από μια κακή περίοδο και εμφανίσεις που προκάλεσαν μουρμούρα.

Τους τελευταίους τρεις μήνες κανένας άλλος τερματοφύλακας από τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης δεν έχει καλύτερο ποσοστό επεμβάσεων από τον Τζίτζιο. Ο άσος από την Καστελαμάρε έχει πιάσει το 87.3% των σουτ προς την εστία του και αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους λόγους που η Μίλαν μπορεί να ελπίζει ότι θα επιστρέψει στη διοργάνωση που έχει κατακτήσει 7 φορές.

Επειτα από αποδοκιμασίες και σκληρή κριτική, είχε τον ιδανικό τρόπο για να κάνει το comeback και έχοντας δεχθεί 3 γκολ στα τελευταία 8 ματς της Serie A, εξελίσσεται σε έναν από τους πιο καθοριστικούς παίκτες του Γκατούζο. Πριν κλείσει τα 20, ο Ντοναρούμα στον αγώνα με την Κάλιαρι στο San Siro θα φτάσει τις 150 εμφανίσεις με τα γάντια της Μίλαν, τη στιγμή που ο πρώτος keeper όλων των εποχών, Κριστιάν Αμπιάτι, σταμάτησε στις 380.

«Ο Τζίτζιο είναι ένα φαινόμενο, πάντα το έλεγα. Το ότι κάνει αυτά τα πράγματα και είναι στην Εθνική σε ηλικία 19 ετών, είναι κάτι που λίγοι παίκτες μπορούν να κάνουν» είπε για τον Ντοναρούμα ο Ρομανιόλι και με αυτούς τους δύο να βελτιώνονται όλο και περισσότερο, η Μίλαν μπορεί να ελπίζει ότι θα κάνει καλά πράγματα στο μέλλον.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης