Νικ Πόουπ: Ο... γαλατάς που προβάρει το εθνόσημο!

Νικ Πόουπ: Ο... γαλατάς που προβάρει το εθνόσημο!

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Νικ Πόουπ: Ο... γαλατάς που προβάρει το εθνόσημο!

bet365

Από τα αζήτητα, τις χαμηλές κατηγορίες και τη διανομή γάλακτος για να βγάλει τα προς το ζειν, ο Νίκ Πόουπ κλήθηκε στην εθνική Αγγλίας!

Το αγγλικό ποδόσφαιρο είναι γεμάτο από υπέροχες ιστορίες. Αποτελούν μέρος της κουλτούρας του. Eίτε αφορούν ομάδες, όπως η Λέστερ, είτε παίκτες, όπως ο Βάρντι, ο Ρίκι Λάμπερτ. Μια αντίστοιχη περίπτωση είναι αυτή του τερματοφύλακα της Μπέρνλι, Νικ Πόουπ, ο οποίος κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική Αγγλίας, συμπληρώνοντας τους Πίκφορντ και Μπάτλαντ που προκρίθηκαν για τα φιλικά με Ολλανδία και Ιταλία. Μαζί με τον Χαρτ, οι τέσσερις τους θα δώσουν τη μάχη για τη φανέλα με το νούμερο ένα στα γήπεδα της Ρωσίας. Ο Χαρτ πλέον είναι δανεικός στη Γουέστ Χαμ και έχει τα ίδια παιχνίδια με τον Αντριάν. Ο Μπάτλαντ, ο οποίος γενικά διαθέτει εξαιρετικά στοιχεία, έχει πέσει στην πολύ κακή χρονιά της Στόουκ, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον ταλαντούχο Πίκφορντ.

Είναι πιθανόν, λοιπόν, ο άγνωστος στους περισσότερους Πόουπ να βρεθεί στην τελική αποστολή για το Μουντιάλ. Είναι ο λιγότερο έμπειρος από τους τέσσερις, όμως διανύει την καλύτερη σεζόν. Η εξέλιξή του είναι εκπληκτική, αν σκεφτεί κανείς ότι δύο χρόνια πριν, βρισκόταν στην τέταρτη κατηγορία με την Μπέρι. Πιο πριν, ειχε αναγκαστεί να δουλεύει ως γαλατάς! «Όταν σε διώχνει η Ίπσουιτς στα 16 νομίζεις ότι το να τα καταφέρεις είναι κάτι πολύ μακρινό. Αλλά ήμουν αρκετά τυχερός και πήγα στο κολέγιο, όπου γνώρισα τους ανθρώπους που με βοήθησαν να πατώ τα πόδια μου στο έδαφος και να ανταπεξέλθω». Η Ίπσουιτς ήταν η παιδική του αγάπη και η απόρριψη πόνεσε αρκετά. Όμως δεν το έβαλε κάτω.

Ο Πόουπ έκανε δύο χρόνια σπουδές στο μάρκετινγκ και έναν χρόνο στην αθλητική επιστήμη, παίζοντας παράλληλα στην ερασιτεχνική Μπέρι Τάουν. Aρχικά στις μικρές ομάδες και μετά στην πρώτη. Παράλληλα, έκανε και δύο δουλειές για να τα φέρει πέρα. Υπάλληλος σε αλυσίδα με ρούχα, και διανομέας γάλακτος. Ξεκινούσε 4 τα χαράματα, με πλωτό μέσο! Τα κατάφερνε όμως. Ο Ρίτσαρντ Γουίλκινς, που ήταν τότε προπονητής στην Μπέρι, τον χαρακτήρισε ως τον πιο ταλαντούχο παίκτη που έχει αγωνιστεί στην ομάδα, προβλέποντας ότι θα φτάσει στην κορυφή. Ο ίδιος, τόνισε για τα χρόνια του στο ερασιτεχνικό: «Μου επέτρεψε να παίξω 150 σε τρία χρόνια, κάτι που δεν συμβαίνει αν βρίσκεσαι σε κάποια ακαδημία. Με βοήθησε να μπω στο αντρικό παιχνίδι και να παίξω με άντρες σε αυτή την ηλικία, να μεγαλώσω ως ποδοσφαιριστής». Έπαιξε σε πραγματικά δύσκολα γήπεδα, όμως κατάφερε να εξελιχθεί.

Το 2011 πήρε μεταγραφή στην Τσάρλτον, που έπαιζε στη League One, αφού τον εντόπισαν οι σκαόυτς της και τον δοκίμασαν. Ένας από τους όρους ήταν να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές του στν επιστήμη του αθλητισμού, μέχρι να πάρει το πτυχίο του. Κάθε χρόνο, έφευγε δανεικός για ομάδες χαμηλότερης κατηγορίας. Έξι φορές, εκ των οποίων οι τέσσερις σε ομάδες εκτός επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Το 2015 πήγε στην Μπέρι, στη League Two και την βοήθησε να ανέβει κατηγορία. Οι εμφανίσεις του τράβηξαν αρκετούς σκάουτς και η Μπέρνλι κινήθηκε για την απόκτησή του.

Aκόμα και πέρυσι, στην πρώτη του χρονιά με τους Κλάρετς, έπαιξε μόλις τέσσερις φορές, όλες σε Κύπελλα, όντας μπακ απ του Χίτον. Περίμενε όμως. Χωρίς να χάνει την πίστη του και δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Τον Σεπτέμβριο ο Χίτον υπέστη εξάρθρωση ώμου στιο ματς με την Κρίσταλ Πάλας και ο Πόουπ πέρασε στη θέση του. Ήταν καθοριστικός, κρατώντας το 1-0 επί της Πάλας, στο τελευταίο ματς του Φρανκ Ντε Μπουρ στον πάγκο της. Αυτό ήταν.

Τα νούμερα του 25χρονου είναι εξαιρετικά και με εξαίρεση τον Ντε Χέα, αποτελεί τον πιο σταθερό τερματοφύλακα στην Premier League. Έχει 80.2% ποσοστό επιτυχημένων επεμβάσεων, ενώ δεν έχει κάνει ούτε ένα λάθος που να οδηγήσει σε γκολ. Ο Ντε Χέα έχει 80.7%, ενώ τρίτος είναι ο Φαμπιάνσκι με 71.4%. Έχει κρατήσει επίσης 10 φορές την εστία του ανέπαφη, περισσότερες από κάθε άλλον Άγγλο, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην καλύτερη χρονιά των Κλάρετς εδώ και τρεις δεκαετίες! Το Whoscored έδωσε ένα ακόμα ενδιαφέρον στατιστικό. Από τους 109 τερματοφύλακες που έχουν κάνει 10+ εμφανίσεις στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα, ο 25χρονος είναι όγδοος σε ποσοστά επιτυχημένων επεμβάσεων. Η εξαιρετική πορεία της ομάδας και η διαχείριση του Σον Ντάιτς τον έχει βοηθήσει, σε μια σχέση αμφίδρομη.

«Αυτή η σεζόν στην Premier League με έχει διδάξει να το απολαμβάνω και να ξεχνάω όλο τον θόρυβο. Είναι απλά 90 λεπτά στο γρασίδι. Βγαίνεις και δείχνεις τι μπορείς να κάνεις. Αυτό είναι κάτι που έμαθε στην Μπέρνλι: Μην φοβάσαι την πρόκληση, αγκάλιασέ την και δείξε τον εαυτό σου!», δήλωσε με αφορμή την πρώτη τυ κλήση. Ο Πόουπ είναι αποφασισμένος να μην κοιτάξει ξανά πίσω και αν συνεχίσει έτσι, ίσως το εθνόσημο να του γίνει συνήθεια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.