Πινγκ Πονγκ: Οι Σγουρόπουλος και Παρίδη πρωταθλητές Ελλάδας στο απλό ανδρών - γυναικών

Δημήτρης Ντζάνης
Οι Γιάννης Σγουρόπουλος και Κωνσταντίνα Παρίδη αναδείχθηκαν πρωταθλητές Ελλάδας στο πινγκ πονγκ

bet365

Οι Γιάννης Σγουρόπουλος και Κωνσταντίνα Παρίδη αναδείχθηκαν νικητές στο απλό ανδρών-γυναικών στο απλό, στη διάρκεια του πανελληνίου πρωταθλήματος πινγκ πονγκ στη Σαλαμίνα. Στον Παναθηναϊκό το διπλό σε άνδρες και γυναίκες.

Ο Γιάννης Σγουρόπουλος και η Κωνσταντίνα Παρίδη είναι οι πρωταθλητές Ελλάδας του απλού στην επιτραπέζια αντισφαίριση για το 2024.

Στην επιτυχημένη διοργάνωση στο κλειστό γυμναστήριο «Ολυμπιονίκης Νίκος Γραμματικός» στη Σαλαμίνα, ο αθλητής του Ολυμπιακού κατέκτησε τον πανελλήνιο τίτλο στους άνδρες για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Στον τελικό νίκησε τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο του Παναθηναϊκού με 4-2 σετ.

Στις γυναίκες η αθλήτρια του Παναθηναϊκού γεύτηκε τη χαρά της πρωτιάς στο σημαντικότερο αγώνισμα για δεύτερη φορά μετά από το 2022. Στον τελικό νίκησε τη συναθλήτριά της στο «τριφύλλι», Ελισάβετ Τέρπου του με 4-1 σετ.

Στον Παναθηναϊκό κατέληξαν οι πρωτιές τόσο στο απλό ανδρών, με τους Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο και Γιώργο Κωνσταντινόπουλο, όσο και στο διπλό γυναικών με τις Κατερίνα Τόλιου και Κωνσταντίνα Παρίδη

Από το Σάββατο είχαν πάρει τον πανελλήνιο τίτλο στο διπλό μικτό οι Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος/Ελισάβετ Τέρπου.

Οι συνδιοργανωτές Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και δήμος Σαλαμίνας εμφάνισαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα σε ένα τριήμερο event σίγουρα από τα κορυφαία στην ιστορία. Με το δήμο και τοπικές εταιρείες να στηρίζουν καθοριστικά το oργανωτικό κομμάτι και να παρουσιάζουν χάπενιγκ, παροχές, δράσεις, που διαφήμισαν το άθλημα και τόνωσαν το κύρος των Πανελληνίων πρωταθλημάτων.

Με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ για τους νικητές του απλού για πρώτη φορά στην ιστορία, με καινοτομίες, με ενέργειες φιλανθρωπικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα τομέα και φυσικά τους συνολικά 78 αθλητές κι αθλήτριες να προσφέρουν πλούσιο θέαμα και γερές αναμετρήσεις στο κυνήγι των μεταλλίων.

Η εικόνα στον τελικό του απλού ανδρών

Στο απλό ανδρών έφτασαν στον τελικό τα δύο πρώτα φαβορί ο Γιάννης Σγουρόπουλος και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, που ήταν επίσης φιναλίστ το 2019 στα Χανιά.

Το νούμερο 1, ο Σγουρόπουλος, βρέθηκε πίσω 0-1 και 7-10 στο 2ο σετ και γύρισε την κατάσταση με πέντε πόντους στη σειρά. Αυτή η ισοφάριση ήταν το πρώτο κρίσιμο σημείο του αγώνα.

Ο τετράκις πρωταθλητής Ευρώπης του απλού σε εφήβους και Νέους άνδρες απέκτησε μετά το προβάδισμα και δέχτηκε εκείνος την ισοφάριση από τον αριστερόχειρα Κωνσταντινόπουλο σε 2-2 σετ.

Κρίσιμο και το επίσης ισορροπημένο 5ο σετ. Ο Σγουρόπουλος είχε την τελευταία μπάλα, επικράτησε ξανά στην παράταση και στο 6ο σετ κράτησε με σωστές επιλογές τη μικρή διαφορά, που δημιούργησε για να επικρατήσει 4-2 μετά από σπουδαίο ματς 46 λεπτών (5-11, 12-10, 11- 7, 6-11, 12-10, 11-8).

Από την κορυφή του ταμπλό ο Σγουρόπουλος στην πορεία του μέχρι τον τελικό νίκησε: στους «32» τον Σάββα Βατσακλή (Αθηνά Μαγκουφάνας) με 3-0 σετ, στους «16» τον Νίκο Αντωνιάδη (Παναθηναϊκός) με 3-1, τον Αλέξανδρο Μαδέση (ΑΕΚ) με 3-0 στα προημιτελικά και τον Τάσο Ρηνιώτη με 4-2 στα ημιτελικά.

Ο Κωνσταντινόπουλος στη βάση του ταμπλό απέκλεισε στον 1ο γύρο τον Γιώργο Κοσμά (ΔΑΟ Ταύρου) με 3-0 σετ, μετά τον Αναστάσιο Γιοβά-Αλχαζίδη (ΟΕΑ Θεσσαλονίκης) με το ίδιο σκορ, στα προημιτελικά τον Δημήτρη Κορδούτη (ΑΣΕΑ Κεφαλονιά & Ιθάκη) με 3-1 και στα ημιτελικά τον Γιώργο Σταματούρο με 4-1 σετ.

Ο τελικός στο απλό γυναικών

Στο απλό γυναικών λίγο νωρίτερα διεκδίκησε νέο ζευγάρι το τρόπαιο και το οικονομικό έπαθλο. Η Κωνσταντίνα Παρίδη από τη θέση 4 των seeding και η Ελισάβετ Τέρπου από τη θέση 3 πρόσφεραν αγώνα υψηλού επιπέδου.

Η Παρίδη έχασε το 1ο σετ όμως η συνέχεια της άνηκε, επειδή βρέθηκε σε πολύ καλή μέρα. Επέβαλλε το παιχνίδι της με εξαιρετικό ρυθμό και την ίδια ώρα η Τέρπου δεν έβρισκε λύσεις. Ειδικά μετά το 1-1 η Παρίδη είχε τον απόλυτο έλεγχο και έφτασε συγκινημένη στην πρωτιά με 4-1 σετ (6-11, 11-8, 11-6, 11-2, 11-2)

Από τη μέση του ταμπλό άρχισαν την πορεία τους οι δύο φιναλίστ και είχαν bye στον γύρο των «32». Στο πρώτο μισό η Παρίδη απέκλεισε κατά σειρά την Άλκηστη Κασίμη του ΠΚΔ Ταύρου με 3-1 σετ, την (περσινή πρωταθλήτρια) Ιωάννα Γερασιμάτου της ΑΕΚ με 3-0 και την (τετράκις πρωταθλήτρια) Κατερίνα Τόλιου με 4-2 σετ.

paridi_ping_pong

Από το δεύτερο μισό η Τέρπου νίκησε στη 16άδα τη Μαίρη Κουκουτού του Φοίνικα Πειραιά με 3-0 σετ και σήμερα τη Χρυσή Φωτιάδου (Σάρισες Φλώρινας) με 3-0 και τη Μαλαματένια Παπαδημητρίου του Ολυμπιακού σε συγκλονιστικό ημιτελικό με 4-3 (στην παράταση του 7ου σετ κρίθηκε ο αγώνας με την Τερπου να σώζει τέσσερα ματς μπολ).

Επτά τρόπαια, έγραψαν ιστορία τα αδέλφια Κωνσταντινόπουλου

Στον τελικό του διπλού ανδρών οι φίλοι του αθλήματος είδαν τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια τους Γιώργο Κωνσταντινόπουλο/Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο από τη μια πλευρά και τους Τάσο Ρηνιώτη/Γιώργο Σταματούρο από την άλλη.

Τις προηγούμενες δύο είχαν επικρατήσει οι αθλητές του Ολυμπιακού τώρα πήραν τη ρεβάνς με 3-1 οι αφοί Κωνστατινόπουλοι φτάνοντας και σε πανελλήνιο ρεκόρ.

konstantinopoulos_ping_pong

Συμπλήρωσαν επτά πρωτιές ξεπερνώντας δύο θρυλικά δίδυμα, τους Κώστα Πρίφτη/Δημήτρη Ζήκο παλιότερα και τους Γιάννη Βλοτινό/Γιάννη Κορδούτη στη νεότερη ιστορία.

Στον 9ο συνεχόμενο τελικό τους στο αγώνισμα είχαν στα πιο κρίσιμα σημεία του 4ου σετ και βοήθεια από την τύχη με δύο σόρι για να κλείσουν το σκορ (9-11, 11-6, 11-3, 14-12).

Τέταρτος τίτλος για Παρίδη και Τόλιου

Στο διπλό γυναικών οι Κατερίνα Τόλιου/Κωνσταντίνα Παρίδη επιβεβαίωσαν δύσκολα τον ρόλο του 1ου φαβορί. Ναι μεν έχασαν ένα σετ στην πορεία τους, ωστόσο στον τελικό συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από τις Μαλαματένια Παπαδημητρίου/Έλενα Σοφρά, νούμερο 3 του αγωνίσματος.

Με τον συνδυασμό επιθετικού με αμυντικό στυλ παιχνιδιού οι αθλήτριες του Παναθηναϊκού είχαν καλή τακτική και κυρίως τον τελευταίο λόγο σε όλα τα κρίσιμα σημεία.

Επικράτησαν με 3-0, όμως όλα τα σετ κρίθηκαν στην παράταση με τα δύο κορίτσια από τη Σαλαμίνα να φτάνουν έτσι κι αλλιώς σε διάκριση στην πρώτη τους συνεργασία στο αγώνισμα (12-10, 12-10, 13-11).

Οι Παρίδη και Τόλιου πανηγύρισαν μαζί την πανελλήνια πρωτιά για 4η χρονιά. Στα ημιτελικά οι Σοφρά/Παπαδημητρίου είχαν αποκλείσει το 2ο φαβορί, τις Χρυσή Φωτιάδου/Ιωάννα Γερασιμάτου με 3-0 σετ.

ping_pong

Το ζεστό χειροκρότημα για τη Γεωργοπούλου

Η πιο δυνατή στιγμή του πρωταθλήματος καταγράφηκε στο διπλό γυναικών κι έκρυβε συγκίνηση. Στην ιδιαίτερη πατρίδα της η Όλγα Γεωργοπούλου επανεμφανίστηκε στα τραπέζια μετά από ενάμιση χρόνο, παίρνοντας μέρος στο συγκεκριμένο αγώνισμα με τη συμπαίκτριά της στο Πέρα Αθηνών Δήμητρα Τσεκούρα.

Ο μακρύς αγώνας όμως, που με θάρρος και πίστη δίνει για την υγεία της, είναι ο πλέον σημαντικός. Η ίδια η προπονήτρια του Πέρα κι επί σειρά ετών διεθνής αθλήτρια στο παρελθόν, δεν βρίσκεται βεβαίως στην κατάλληλη αγωνιστική κατάσταση, ο κόσμος γνωρίζει την τεράστια προσπάθειά της κι έστειλε δυνατό μήνυμα συμπαράστασης στο φινάλε του ημιτελικού, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη μεγάλη προσφορά της στον χώρο.

Μετά το τέλος του αγώνα με τις Παρίδη/Τόλιου (3-1) οι θεατές χειροκρότησαν παρατεταμένα τη Γεωργοπούλου, οι συναθλήτριές της, οι προπονητές και οι διαιτητές την αγκάλιασαν και η ίδια χαιρέτησε με δάκρυα στα μάτια.

Ήταν τέτοια η στιγμή αποθέωσης, που σταμάτησε για πολύ λίγο ο δεύτερος ημιτελικός για να χειροκροτήσουν όλοι θερμά την πρωταγωνίστρια από τη Σαλαμίνα.

Σημειωτέον, η Γεωργοπούλου, που μεταξύ πολλών άλλων διακρίσεων έχει και τέσσερις πανελλήνιους τελικούς στο αγώνισμα, έφτασε και σε επιτυχία με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου.

 

Τελευταία Νέα