Μια μυθική Μορφή στην Αθήνα...

Gazzetta team
Μια μυθική Μορφή στην Αθήνα...
Με αφορμή τον ερχομό του John Carpenter στην Αθήνα, ο Μάκης Προβατάς γράφει...

Αρκετά συχνά, πιάνουμε με τον Αντώνη συζητήσεις για διάφορα όχι τόσο προφανή, για εμάς, πράγματα, γύρω από τις τέχνες, τα οποία όμως μας αρέσουν σε αυτή τη ζωή. Μουσική, βιβλία, ταινίες κ.λπ.

ταν λοιπόν φτάνουμε στις ταινίες αυτού του είδους, ο Αντώνης πάντα αναφέρει την «Απόδραση από την Νέα Υόρκη», με τον Kurt Russell, τον Lee Van Cleef και τον Donald Pleasence… και εγώ το ‘Christine’ στο οποίο δεν θυμάμαι ποτέ τα ονόματα των πρωταγωνιστών, εκτός από την Alexandra Paul και το Plymouth Fury του1958 που πρωταγωνιστεί. Και για τις δυο αυτές ταινίες ξεκινάμε πάντα με τη φράση «η ταινία του John Carpenter…».

Τζον Κάρπεντερ, είναι μάλλον ο βασιλιάς στην κατηγορία των όχι και τόσο προφανών, για εμάς, ταινιών που πάντα θα θυμόμαστε σε αυτή τη ζωή…

΄Τα μάτια της Λωρας Μαρς’, ‘Halloween’, ‘Christine’, ‘Η ομίχλη’. ‘Ζουν ανάμεσα μας’…

Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν το 1970, το ‘The Resurrection of Broncho Billy’ στο οποίο ο Κάρπεντερ ήταν παραγωγός, έπαιξε ένα μικρό ρόλο και κυρίως έγραψε τη μουσική. Η ταινία πήρε το Οσκαρ ταινίας μικρού μήκους.

Το 1978 ήρθαν ΄Τα μάτια της Λωρας Μαρς’, στην οποία ήταν απλά ο σεναριογράφος !

Την ίδια χρονιά ο Κάρπεντερ έγινε ο συγγραφέας και σκηνοθέτης της πρώτης ταινίας ‘Halloween’. Η ταινία δημιούργησε το πρώτο franchise για ταινία τρόμου που ονομάζεται ‘Halloween franchise’, και το οποίο περιέχει τις δέκα ταινίες που έγιναν τελικά, μυθιστορήματα, βιβλία κόμικ, μικροαντικείμενα και ένα video game. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Κάρπεντερ ήταν σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός στη πρώτη ταινία, και από κει και πέρα δεν είχε καμία συμμετοχή μόνο επέβλεπε τίς υπόλοιπες εννέα, με εξαίρεση τη δεύτερη στην οποία ήταν παραγωγός. Εντελώς υποκειμενικά θεωρώ ότι η μεγάλη του ταινία είναι το ‘Christine’, του 1983 όπου το σενάριο είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα ‘Christine του Στιβεν Κινγκ και ο Κάρπεντερ το σκηνοθέτησε και έγραψε τη μουσική. Εδώ ο ευφυής κύριος Κάρπεντερ επέλεξε για πρωταγωνίστρια την Alexandra Paul κυρίως για έναν λόγο: Στην οντισιόν που έκανε ο Κάρπεντερ στη Νέα Υόρκη η 19χρονη Alexandra του εξομολογήθηκε ότι δεν είχε διαβάσει κανένα βιβλίο του Κινγκ και δεν είχε δει καμία ταινία του ίδιου του Κάρπεντερ.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Κάρπεντερ ήταν σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, μοντέρ, αλλά και συνθέτης της μουσικής των περισσότερων ταινιών του.

Μετά από 45 χρόνια κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο “Lost Themes”. O δίσκος σχεδόν αποθεώθηκε από το κοινό και τους κριτικούς.

Την περασμένη Παρασκευή 20 Μαιου έδωσε μια παράσταση στο Λος Άντζελες που ήταν sold out και την Παρασκευή 27 Μαΐου έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Αθήνα, αρχίζοντας την περιοδείας του στην Ευρώπη.

Μια σχεδόν μυθική μορφή, ακόμα και στην όψη, θα είναι πάνω στη σκηνή και θα παίζει μαζί με το συγκρότημά του τις μουσικές του… Υπέροχη εικόνα!

Ο ίδιος ο John Carpenter, και οι υπέροχες ‘απειλητικές’ μουσικές του, θα ακουστούν στο Piraeus 117 Academy! Παρασκευή 27 Μαΐου…

Ο John Carpenter θα εμφανιστεί στο Piraeus 117 Academy την Παρασκευή 27 Μαΐου!

ΣΣ: Σας έχουμε και μια προσφορά… Για τους αναγνώστες του gazzetta.gr με την αγορά ενός εισιτηρίου, παίρνετε δύο!

Στείλτε τα στοιχεία σας εδώ...