Δοκίμιο για τη γρίπη…

Δοκίμιο για τη γρίπη…

Η γρίπη είναι η αρρώστια που έχει το εξής χαρακτηριστικό: Όταν σου λέει ο άλλος ότι την έχει η απάντηση σου είναι «Μην κάνεις έτσι, γρίπη είναι θα περάσει». Όταν την έχεις εσύ, ιδίως σε βαριά μορφή, θέλεις να πεθάνεις ή να σκοτώσεις όποιον σου λέει την γιγάντια παπαριά «Μην κάνεις έτσι, γρίπη είναι θα περάσει».

Ο Αντώνης με πήρε τηλέφωνο και μου είπε κάτι διαφορετικό…

«Πως πάει η γρίπη;»

«Χάλια. Σήμερα είναι η χειρότερη μου μέρα».

«Ωραία. Γράψε ένα κείμενο για την γρίπη»…!

 

Λοιπόν, είναι 2016 και είμαι χάλια κρυωμένος … Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση γρίπης πάει πίσω στο 412 π.Χ. όταν ο Ιπποκράτης περιέγραψε μια επιδημία γριπώδους συνδρομής..Παρ’ όλα αυτά η γρίπη δεν είναι ελληνική λέξη. Ο Μπαμπινιώτης λέει ότι προέρχεται από το γαλλικό grippe, από το ρήμα gripper που θα πει αρπάζω και το οποίο έχει γερμανική προέλευση.
Η λέξη grippe είναι παλιότερη στα γαλλικά, αλλά με τη σημασία της ασθένειας μαρτυρείται από το 1743, επειδή προφανώς η ασθένεια μας αρπάζει ξαφνικά.

Οι Άγγλοι την λένε flu, μια λέξη που ούτε αγγλική είναι, ούτε ολόκληρη, αφού προέρχεται από το ιταλικό influenza, δηλαδή επίδραση. Οι Ιταλοί τότε πίστευαν ότι η γρίπη είχε να κάνει με την επίδραση των άστρων. Αλλοι τρόμπες κι αυτοί.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Συνήθως δεν ξέρεις ποια συμπτώματα είναι χειρότερα: της γρίπης ή αυτά που σου προκαλούν τα αντιγριπικά φάρμακα. Είσαι που είσαι μαύρα χάλια με πόνο στα κόκκαλα και καταρροή, και έρχονται τα αντιγριπικά να σου προσθέσουν μια φοβερή ζαβλακομάρα και φοβερή συχνοουρία…

 

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η γρίπη προκαλεί ιδιαίτερα άσχημη αλληλεπίδραση με όποιον άνθρωπο σε εκνευρίζει. Στο μουτηδινόμετρο όλοι ανεβαίνουν μια κατηγορία: Αυτοί που σε εκνευρίζουν ακόμα και όταν είσαι καλά, με τη γρίπη δεν θέλεις ούτε να τους βλέπεις ούτε να τους ακούς…. ενώ αυτοί που συμπαθείς όταν είσαι καλά, στη γρίπη αρχίζουν να σε εκνευρίζουν.

 

Όλα τα ανωτέρω αν είσαι γριπωμένος καλοκαίρι για κάποιο λόγο μεγεθύνονται ακόμα πιο πολύ…

 
EΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ.

 

Υπάρχουν μερικές εκφράσεις που δεν θέλεις να ακούς όταν είσαι γριπωμένος…Για παράδειγμα :

«Ε, μα! Δεν προσέχεις καθόλου».

«Καλοκαιριάτικα… είναι το χειρότερο να σου τύχει», και διάφορα τέτοια.

Όμως μακράν η χειρότερη μου φράση είναι το :

«Κι εγώ είχα γρίπη. Έκανε ένα μήνα να μου περάσει»

 

 

 
ΣΣ 1: Ένας ιδιαίτερα κακός συνδυασμός είναι το να είσαι χάλια κρυωμένος και να βλέπεις στην τηλεόραση την ομάδα σου να χάνει… Μου συνέβη χθες με τον μπασκετικό Παναθηναϊκό… και έγινε ακόμα χειρότερο όσο σκεφτομουν ότι εκεί έξω υπάρχουν την ίδια στιγμή Ολυμπιακοί που χαίρονται για την ήττα μας, και δεν έχουν και γρίπη.

 

ΣΣ 2: Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στο λεξικό ο Μπαμπινιώτης πριν από τη γρίπη έχει τη λέξη γρίνια (όπως είναι το σωστό) και όχι γκρίνια.