Κάποιος γιορτάζει μα το βρήκα. Είμαι εγώ.

Κάποιος γιορτάζει μα το βρήκα. Είμαι εγώ.

Ο Αντώνης Πανούτσος ξυπνάει με το τηλέφωνο να χτυπάει, θυμάται ότι είναι του Αγίου Αντωνίου και γράφει κάτι λίγα για την γιορτή και τον Αγιο.  

Το Αντώνης ανήκει στην κατηγορία ονομάτων Β' κατηγορίας. Δεν είναι ένα από τα τέσσερα ανδρικά hit ονόματα στην Ελλάδα - Γιώργος, Γιάννης, Κώστας, Νίκος - ούτε της ΑΒ' κατηγορίας όπως το Δημήτρης αλλά ούτε και των μικρών κατηγοριών που ξεκινάνε με τα Κυριάκος και Πέτρος και καταλήγουν στα Ακύλας και Φανούρης.

Το Αντώνης είναι όνομα που δεν κρύβει κινδύνους. Στα υποκοριστικά υπάρχει το Αντωνάκης και το Τόνι. Αντε να σε λένε Τώνη αν είσαι 70+ και είχες επώνυμο Μαρούδας ή Βαβάτσικος αλλά κανένας δεν θα σε φωνάξει Λέλο ή Πάκη. Κανένας δεν θα ονομάσει τον σκύλο του Αντώνη. Υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος να βγάλει την γάτα του Αντωνία αλλά και πάλι δεν θα την βγάλει βόλτα στον δρόμο να τις φωνάζει «Αντωνία!!! Όχι εκεί».

Δεν γνωρίζω  ξένη γλώσσα που το Adonis να είναι μέλος του σώματος ή για πράξη μεταξύ δύο ενηλίκων (άντε και τριών). Κάποια στιγμή όταν αντιλαμβάνεσαι ότι τις όποτε συστήνεσαι  Adonis, χαμογελάνε επειδή στα λατινικά είναι το  Αδωνις, διορθωνεις την προφορά το κάνεις Antonis και ησυχάζεις. Και αν στην Αγγλία σου την πουν, απαντάς πως είναι δυνατόν το Αντώνης, που στα γαλλικά είναι Αντουάν και στα ρώσικα και γερμανικά Αντον αυτοί να το έχουν κάνει «Ανθονι» αλλά στο υποκοριστικό να λένε «Τόνι» και όχι «Θόνι».

Ένα πλεονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει Αντώνης, Ανθονι ή Αντουάν που να έγινε δικτάτορας, σίριαλ κίλερ ή να γύρισε ελληνική ταινία. Ένα μειονέκτημα είναι ότι το Αντώνης είναι δεύτερου ρόλου. Εκτός από τον «Αντώνη» στο ομώνυμο τραγούδι, που ανεβοκατεβαίνει την σκάλα των δακρύων, έτσι και ακούσεις Αντώνης σε ελληνική πολεμική ταινία ξέρεις ότι μετά από 10 λεπτά κάποιος θα μπει και θα πει στον ήρωα «Το φάγανε το παλικάρι».

Σε επίπεδο γιορτής το Αντώνης είναι καλό γιατί ξέρεις ότι αυτοί που σου εύχονται το παλαίψανε και το θυμηθήκανε. Αντίθετα με του Αγιού Γιαννιού, που και να θέλεις να το ξεχάσεις για να έχει κάποια πάνω από τέσσερις Αντώνηδες στα τηλέφωνα της πρέπει να είναι τσατσά σε βίζιτες και να έχει ξεκινήσει την καριέρα της την δεκαετία του ’80.

Οσο για τον Αγιο Αντώνιο σύμφωνα με την Wikipedia είναι «ο πρώτος ασκητής του Χριστιανισμού, που θεμελίωσε τον υγιή Μοναχισμό». Μια ενδιαφέρουσα άποψη αφού αποκαλύπτει ότι υπήρξε υγιής μοναχισμός υπήρχε και ανθιυγεινός μοναχισμός. Χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες αλλά αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Αγιος ήτανε veggie ενώ οι άλλοι μοναχοί το είχανε γυρίσει στα καλαμάκια και τις πίτσες και τρέχανε στους γιατρούς και δεν φτάνανε. Είναι σαφές ότι  ο Αγιος Αντώνιος τα πρόσεχε αυτά. Η Wikipedia αναφέρει σαφώς «Τακτικά ο Όσιος Αντώνιος, προκειμένου να αποφύγει σκανδαλισμούς, κατέφευγε σε μνήματα λίγο μακράν της πόλης όπου εντός αυτών συνέχιζε την άθληση επί μέρες, εκεί γνωστός του υπηρέτης του έφερνε φαγητό». Δείχνοντας ότι όπως και ο ΓΑΠ αν θέλει να κάνεις αθλητισμό θα τον βρεις τον χώρο και δεν πάει να είναι και το νεκροταφείο, εκτός του ότι λόγω υπηρέτη που του πήγαινε το φαγητό ο Αντώνιος είναι και προστάτης των ντελιβεράδων.

Το μεγάλο πρόβλημα της γιορτής, λιγότερο από τους Χρήστους αλλά όπως με τους Γιάννηδες και του Θανάσηδες είναι ότι πέφτει κοντά στα Χριστούγεννα. Νοιώθεις χιλιάδες ανθρώπους να σκέφτονται «Πριν κάτι μέρες δεν του είχαμε πάει δώρο. Συνήθως τα δώρα στους Αντώνηδες είναι δώρα που κάνανε άλλοι στα Χριστούγεννα και αυτοί που τα δίνουν είχανε όμοια ή δεν τα θέλανε. Κάθε Αντώνης ξέρει να λέει ευχαριστώ αλλά και να περιμένει να βρει μέσα στο δώρο μια κάρτα μέσα που θα λέει «Από την Express Service καλή χρονιά».

ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ