O Hector the Collector εύχεται καλό 2016

Gazzetta team
O Hector the Collector εύχεται καλό 2016
Ο Αντώνης Πανούτσος ανοίγει ένα κουτί με παλιές φωτογραφίες και κολλάει με ένα χαρτάκι από την πρωτοχρονιά του 1958

Η Γαβριέλα άρχισε την βιογραφία της με το «Έγινα πόρνη διότι εγεννήθην έτσι». Μετά περιγράφει πως σε ηλικία 5 ετών ενώ πήγαινε με το πλοίο με την οικογένεια της από την Ρωσία στην Πόλη ένας Τούρκος της έδωσε ένα πεντόλιρο και την αποπλάνησε. Θα ξεκινούσα την δική μου βιογραφία με κάτι ανάλογο. «Συλλέκτης έγινα διότι έτσι εγγενήθην». Hector the Collector. Θυμάμαι τον εαυτό μου σε ηλικία 5 ετών να προσπαθεί να βρει τις διαφορές ανάμεσα στο jaune και το vert jaune του Yvert Tellier στην σειρά με τις ενδυμασίες της Αυστρίας.

Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που αν τους δώσεις ρέστα κέρματα θα σκεφτεί να κάνει συλλογή νομισμάτων. Εχει μαζευτεί ένας σκασμός από παπαράκια και παπαρίτσες. Κάπου, κάπου ανοίγω τα κουτιά που έχουν φυλαχτεί με την ελπίδα ότι θα τα τακτοποιήσω αλλά τα ξανακλείνω έντρομος. Τα περισσότερα μιλάνε για την εποχή που φτιάχτηκαν. Όπως την μικροσκοπική κάρτα που βρήκα μέσα σε ένα ψάθινο κουτί με φωτογραφίες ενθύμιο από την πρωτοχρονιά του 1958. Σχεδιαστής δεν αναφέρεται αλλά σε wild guess θα έλεγα ο Α. Θεοφιλόπουλος. Όχι η Αλεκάρα αλλά ο σκιτσογράφος Α. Θεοφιλόπουλος που το πλήρες μικρό του όνομα, αν δηλαδή λέγεται Αντώνης, Αλέκος ή Ανδριανός καταβρόχθισε ο χρόνος.

Η κάρτα όμως που σκοτώνει είναι μια άλλη. Στην μία πλευρά δείχνει τον Σάββα Θεοδωρίδη την εποχή που έπαιζε μπάλα. Οπότε δεν μπορεί να είναι μετά το ’62 αφού τότε Θεοδωρίδης σταμάτησε να παίζει μπάλα. Στην μία πλευρά της κάρτας υπάρχει ένα χαρούμενος Σάββας. Στην άλλη γράφει Μινιον. Το Μινιόν που βρίσκεται στην Πατησίων κοντά στα Χαυτεία μαζί με τον Δραγώνα ήταν ένα από τα δύο πολυκαταστήματα της Αθήνας. Στο χαρτάκι επειδή η λέξη πολυκατάστημα δεν υπήρχε αναφέρεται σαν «κατάστημα μεγάλη καταναλώσεως». Τηλέφωνο υπάρχει ένα και εξαψήφιο. Το στοιχείο όμως που αποκαλύπτει τι ήταν η καρτούλα είναι εκεί που γράφει «Κρατάτε τις κάρτες για να παρακολουθείτε το βάρος σας». Την εποχή εκείνη υπήρχα ζυγαριές που ανέβαινες, έριχνες ένα πενηνταράκι και σου έβγαζαν ένα χαρτάκι με τυπωμένο το βάρος σου. Δυστυχώς το βάρος έχει σβηστεί για να μπορέσω να δω τι μυθικός αριθμός είχε γραφτεί. Η κάρτα όμως υπάρχει και λογικά δεν είναι η μόνη. Οπότε ο Hector the Collector μπορεί να ξεκινήσει μια συλλογή από κάρτες ζυγαριών με φωτογραφίες παικτών.