Στα γεράματα και να τραγουδάω γιεγιέ

Gazzetta team
Στα γεράματα και να τραγουδάω γιεγιέ
Ο Αντώνης Πανούτσος θυμάται το Ζεϊμπέκικο με τον Διονύση Σαββόπουλο και την Σωτηρία Μπέλλου και βλέπει ότι με τον Μίκη και τον Σάκη η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Δεν θυμάμαι ποιος μου είπε την ιστορία. Δεν έχω ιδέα αν είναι αλήθεια ή ψέματα αλλά αξίζει τον κόπο. Το 1972 ο Διονύσης Σαββόπουλος ηχογραφούσε το Βρώμικο Ψωμί με την Lyra. Ηταν ο τέταρτος μεγάλος δίσκος της καριέρας του. Πιθανόν ο σημαντικότερος αφού εγκατέλειπε την ροκ πηγαίνοντας σε περισσότερο ελληνικές φόρμες που θα τις διατηρούσε στο υπόλοιπο της καριέρας του.

Μαζί με μερικά από τα μεγαλύτερα τραγούδια, όπως το Δημοσθένους Λέξη και την Μαύρη Θάλασσα, το Βρώμικο Ψωμί είχε και Το Ζεϊμπέκικο. Πασίγνωστο από τον πρώτο στίχο του «Με αεροπλάνα και βαπόρια…» το Ζεϊμπέκικο είχε την πρωτοτυπία να τραγουδιέται από την Σωτηρία Μπέλλου. Κάτι επαναστατικό αφού μέχρι τότε δεν είχε υπάρξει τόσο ετερόκλητη συνεργασία. Και ο Σαββόπουλος ήταν περήφανος. Τόσο που αντί για τίτλο είχε δώσει δώσει στο τραγούδι το ονομα της μουσικής φόρμας. Το Ζεϊμπέκικο. Και ήταν συγκλονισμένος που το τραγουδούσε με μία θρυλική ρεμπέτισσα. Τόσο που με το που τελείωσε η ηχογράφηση αναφώνησε «Εγραψα ρεμπέτικο» την ίδια ώρα που η Σωτηρία Μπέλλου κουνούσε το κεφάλι και έλεγε «Στα γεράματα και να τραγουδάω γιεγιέ…».

Κάτι που πρέπει να συμβαίνει και με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Σάκη Ρουβά και την συναυλία με το Αξιον Εστί στην Νέα Σμύρνη. Ο Θεοδωράκης να πιστεύει ότι όταν ο Ρουβάς το τραγουδήσει μια νέα καριέρα ανοίγεται μπροστά του. Και του χρόνου θα πάνε μαζί με τον Ρουβά στηνEurovision για να πούνε την διασκευή του «Είμαστε δύο, είμαστε τρεις». Στα αγγλικά «We are two, we are three» με ανεβασμένο beat και μπαλέτο . Ο Ρουβάς ότι μια νέα καριέρα αρχίζει και του χρόνου στο Θέατρο Βράχων θα τραγουδάει το This is our night με την Μαρία Φαραντούρη.

Και δεν πειράζει. Είναι στην φύση του καλλιτέχνη να πιστεύει ότι είναι όλα για όλους. Αν ο Θανάσης Βέγγος έπαιξε στο «Το βλέμμα του Οδυσσέα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου ο Λυκούργος Καλλέργης έπαιξε στο «Σεξ 13 μποφόρ» του Κώστα Γκουσγκούνη. Αν ο Σαββόπουλος έβαλε την Σωτηρία Μπέλλου «στα γεράματα να τραγουδάει γιεγιέ» ο Νότης Σφακιανάκης έβαλε στα γεράματα τον Σαββόπουλο να τον ακούει να τραγουδάει το Δημοσθένους Λέξη. Και αν στο επόμενο βήμα ο Θεοδωράκης και ο Ρουβάς αποφασίσουν να κάνουν ντουέτο και να τραγουδάνε διασκευές από Τζαβαράκια οι άνθρωποι ας μάθουν να συγχωρούν όσους για την τέχνη εξέπεσαν.