Ιστορική χρονιά για γοργόνες και μάγκες!

Αντώνης Πατσούρας
Ιστορική χρονιά για γοργόνες και μάγκες!

bet365

Μέσα στο 2018 η χώρα μας πανηγύρισε την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ (Ολυμπιακός) αλλά και επτά μεταλλίων σε διεθνείς διοργανώσεις με τις εθνικές ομάδες Ανδρών, Γυναικών, Νέων, Εφήβων, Νεανίδων. To gazzetta.gr θυμίζει τις χρυσές στιγμές!

Η Υδατοσφαίριση ή πόλο όπως το έχουμε συνηθίσει είναι ένα από τα αθλήματα που ταιριάζουν στον Έλληνα και φέρνουν κάθε χρόνο επιτυχίες σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο. Το 2018 ήταν ακόμη μια σπουδαία χρονιά για το ελληνικό πόλο και αξίζει να θυμηθούμε τις μεγάλες στιγμές της.

Στην πατρίδα του Χριστόφορου Κολόμβου, τη Γένοβα, γράφτηκε η πιο λαμπρή σελίδα για την ελληνική υδατοσφαίριση το έτος 2018.

Ο Ολυμπιακός έφτασε έως την πόλη της Ιταλίας, ως αουτσάιντερ, και το βράδυ της 9ης Ιουνίου, στην έδρα της Προ Ρέκο, στέφτηκε Πρωταθλητής Ευρώπης, για 2η φορά στην ιστορία του μετά από το 2002.

Η ομάδα του Πειραιά στον τελικό επικράτησε με 9-7 της Προ Ρέκο η οποία από το 2003 έως το 2015 είχε κατακτήσει 6 φορές το Τσάμπιονς Λιγκ! Ήρωες του τελικού ήταν ο Γιάννης Φουντούλης που σκόραρε 4 φορές και ο Γιόζιπ Πάβιτς ο οποίος με τις αποκρούσεις του κράτησε... ζωντανό τον Ολυμπιακό και ψηφίστηκε και MVP του Final-8.

Το ...φύλλο αγώνα του θριάμβου

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΡΟ ΡΕΚΟ 9-7

Τα οχτάλεπτα: 2-1, 2-3, 3-2, 2-1.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Θοδωρής Βλάχος): Πάβιτς, Μυλωνάκης, Δελακάς, Γενηδουνιάς 1, Φουντούλης 4, Νικολαΐδης, Δερβίσης 1, Μπούσλιε 1, Μουρίκης, Γούνας 1, Αργυρόπουλος – Κανακάκης, Ομπράντοβιτς 1, Γαλανόπουλος.

ΠΡΟ ΡΕΚΟ (Βλάντο Βουγιασίνοβιτς): Τεμπέστι, Ντι Φούλβιο 2, Μάντιτς 1, Αλεσιάνι 1, Μολίνα Ρίος 1, Μποντέγκας, Ίβοβιτς 1, Ετσενίκε 1, Φιγκάρι, Φιλίποβιτς, Αϊκάρντι, Τζίτο, Βολάρεβιτς.

Ο συνδετικός κρίκος 2002- 2018

Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις δυο ομάδες του Ολυμπιακού που έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης είναι ο Θόδωρος Βλάχος. Ο Έλληνας τεχνικός που ξεκίνησε στον Ολυμπιακό ως παίκτης το 1989, ήταν βοηθός προπονητή του Ζόλταν Κάσας το 2002, όταν η ομάδα κέρδισε το Τσάμπιονς Λιγκ στη Βουδαπέστη ενώ 16 χρόνια μετά οδήγησε εκείνος την ομάδα του Πειραιά στην κορυφή. Άμεσος συνεργάτης του ήταν ο νυν τεχνικός της Βουλιαγμένης, Χρβόγιε Κόλιανιν, ενώ έφορος της ομάδας είναι ο Νίκος Σκανδαλάκης.

Η πορεία προς την κορυφή

Ο Ολυμπιακός για να φτάσει στο Final-8 της Γένοβα κατέκτησε την 1η θέση στον Α' όμιλο της διοργάνωσης έχοντας σε 14 αγώνες 37 πόντους.

Η πορεία ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου 2017 από τη Βαρκελώνη εκεί όπου η ομάδα του Πειραιά έμεινε στο 7-7 με την Μπαρτσελονέτα. Στον Πειραιά ο Ολυμπιακός κερδίζει με 17-9 την Ντιναμό Μόσχας και στην 3η ημέρα επικρατεί με 7-6 εκτός έδρας της Μπρέσια. Σειρά παίρνει η Παρτιζάν την οποία κερδίζει με 16-8 στον Πειραιά και η OSC την οποία νικά με 10-6 στη Βουδαπέστη.

Ακολουθούν δυο εντός έδρας παιχνίδια στα οποία κερδίζει με 11-7 το Ανόβερο και 8-6 τη Γιουγκ αλλά στις 7 Φεβρουαρίου 2018 χάνει για πρώτη φορά μέσα στο Ντουμπρόβνικ με 10-8 από τη Γιουγκ. Η επίσκεψη στο Ανόβερο είναι επιτυχής αφού ο Ολυμπιακός κερδίζει με 12-7 ενώ επικρατεί με 10-7 και της OSC στον Πειραιά.Στην 11η ημέρα η ελληνική ομάδα κερδίζει με 7-4 την Παρτιζάν στο Βελιγράδι και στην 12η επικρατεί με 13-6 της Μπρέσια στον Πειραιά.Ακολουθεί η νίκη με 13-9 επί της Ντιναμό στη Μόσχα και στην τελευταία αγωνιστική (9/5) κερδίζει με 14-10 την Μπαρτσελονέτα στον Πειραιά και ετοιμάζει βαλίτσες για τη Γένοβα.

Μπαρτσελονέτα... και τελικός

Ο Ολυμπιακός την τριετία 2016-18 έχει τρεις συμμετοχές στην τελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ και είχε φτάσει στον τελικό του 2016. Η ομάδα που ήταν η τελευταία αντίπαλος του στη φάση των ομίλων έμελλε να είναι η πρώτη στο Final-8 της Γένοβα. Ο Ολυμπιακός ως πρώτος στον όμιλο παίζει απευθείας στον ημιτελικό και στις 8 Ιουνίου κερδίζει με 6-4 τη Μπαρτσελόνετα και παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό εκεί όπου "έγραψε" χρυσή ιστορία.

Απόλυτος κυρίαρχος στην Ελλάδα

Εντός των ελληνικών συνόρων ο Ολυμπιακός έφτασε με χαρακτηριστική άνεση στην κατάκτηση του νταμπλ ενώ κατέκτησε και το Σούπερ Καπ Ελλάδος απέναντι στον ΑΝΟΓ. Ως πρωταθλητής Ευρώπης είχε την ευκαιρία να παίξει και στο Σουπερ Καπ Ευρώπης στη Βουδαπέστη κόντρα στην Φερεντσβάρος αλλά ηττήθηκε με 11-9 (7-7) στα πέναλτι και έχασε την ευκαιρία να κατακτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία 5 τίτλους σε μια σεζόν. Έμεινε στους 4 ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Ολυμπιακού της περιόδου 2001-02. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι την περίοδο 2017-18 ο Απόλλων Σμύρνης παίζει για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Α1 και η ΑΕΚ κερδίζει το πρωτάθλημα Γ' Εθνικής. Ιστορική στιγμή και η συμμετοχή του Υδραϊκού στα Κύπελλα Ευρώπης.

Το πρώτο νταμπλ της ιστορίας

Μια νέα διοργάνωση αρχίζει τη σεζόν 2017-18 στην ελληνική υδατοσφαίριση και είναι το Κύπελλο Γυναικών. Το πρώτο Final-4 θα διεξαχθεί στο Καρπενήσι και ο Ολυμπιακός στις 31 Μαρτίου κερδίζοντας με 14-11 τη Βουλιαγμένη κατακτά την κούπα. Ακολουθεί το πρωτάθλημα και ο Ολυμπιακός είναι η πρώτη ομάδα που φτάνει στο νταμπλ στην ελληνική υδατοσφαίριση γυναικών.

Τρίτο μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό

2010, 2012, 2018. Τρεις διοργανώσεις με ισάριθμα ασημένια μετάλλια σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πόλο Γυναικών.

Η ομάδα που έχει χαρίσει στην Ελλάδα το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2011 επέστρεψε στις επιτυχίες στη Βαρκελώνη.

Στον τελικό του 33ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ηττήθηκε με 6-4 από την Ολλανδία έχοντας όμως πολλές ευκαιρίες να κατακτήσει και το χρυσό. Ο τεχνικός των επιτυχιών Γιώργος Μορφέσης οδήγησε την ίδια χρονιά την ομάδα και στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ισπανίας αφού στον μικρό τελικό κέρδισε με 15-5 τη Γαλλία. Ακόμη η εθνική ομάδα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Euro Cup κερδίζοντας με 9-8 τη Ρωσία στην Ισπανία.

Το φύλλο αγώνος του τελικού

ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 6-4

Τα οκτάλεπτα: 2-1, 2-2, 1-0, 1-1

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Άρνο Χαβένγκα): Αάρτς, Μέγκενς 2, Χένε 1, Φαν ντερ Σλουτ 2, Γουλβς, Στόμχορστ 1, Ρόχε, Σέβενιχ, Γιάουστρα, Κούλχαας, Φούρβελτ, Σλέικινγκ, Βίλεμς.

ΕΛΛΑΔΑ (Γιώργος Μορφέσης): Διαμαντοπούλου Χ., Τσουκαλά 2, Διαμαντοπούλου Β., Ελευθεριάδου 2, Πλευρίτου Μ., Αβραμίδου, Ασημάκη, Χυδηριώτη, Πάτρα, Πρωτοπαπά, Πλευρίτου Ελ., Ξενάκη, Σταματοπούλου.

Στο Παγκόσμιο οι Άνδρες

Η εθνική ομάδα Ανδρών της Ελλάδος συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης κερδίζοντας την 5η θέση και την πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019. Η Ελλάδα για να φτάσει στην 5η θέση επικράτησε με 8-6 του Μαυροβουνίου σε αγώνα κατάταξης. Την ίδια χρονιά η εθνική μας ομάδα κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ισπανίας αφού ηττήθηκε με 12-10 στα πέναλτι από την Σερβία στον τελικό.

Πρώτο ... βιολί ο Φουντούλης

Ο Γιάννης Φουντούλης, αρχηγός της Εθνικής ομάδας, με τα 17 συνολικά τέρματα που σημείωσε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ, μαζί με τον Μαυροβούνιο, Αλεξάνταρ Ίβοβιτς.

Για την Ελλάδα ρε γαμώτο...

Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Σομπατέλι της Ουγγαρίας ανέβηκε η εθνική ομάδα Εφήβων της Ελλάδος.

Η ομάδα του Δημήτρη Κραβαρίτη και του Σάκη Πλατανίτη κέρδισε με 9-8 την Ισπανία στον τελικό και έγραψε ιστορία! Ο ομοσπονδιακός τεχνικός που είναι πυροσβέστης στο επάγγελμα αφιέρωσε το απόγευμα της 19ης Αυγούστου το μετάλλιο στους συναδέλφους του που πέρασαν ένα εφιαλτικό καλοκαίρι.

Το φύλλο αγώνος του τελικού

ΙΣΠΑΝΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ 8-9

Τα οχτάλεπτα: 3-3,1-4,3-2, 1-0

ΙΣΠΑΝΙΑ (Χαβιέρ Σάντσεζ): Βίκτορ Γκαρσία, Σαναχούγια 6, Ασένσιο, Πριέτιο, Λινάρες, Κολόμα, Μπερτάν 1, Ετσεβαρία 1, Μόντας, Φριογκόλα, Αλέγκρε, Αλκόν, Αγκίρε.

ΕΛΛΑΔΑ (Δημήτρης Κραβαρίτης): Πιοβάν, Αλαμάνος, Χαλυβόπουλος Αρ. 1, Καλογερόπουλος 3, Κουρούβανης 1, Κεχαλάρης, Μπραΐμης 1, Γραμματικός 1, Χαλυβόπουλος Ιπ., Πάτερος, Παπανικολάου 1, Δήμου 1, Μανθογιάννης.

Χρυσό στη Λευκορωσία

Μετά από το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2017 η εθνική ομάδα Νέων Ανδρών κατέκτησε το καλοκαίρι του 2018 το χρυσό μετάλλιο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Η ομάδα του Τεό Λοράντου κέρδισε με 14-12 στον τελικό του Μαυροβουνίου αν και η αντίπαλος μας είχε προηγηθεί με 4-1 και 5-2. Η σύνθεση της Ελλάδος στον τελικό: Δαλμάρας, Καλογερόπουλος 1, Αλαφραγκής 1, Γκιουβέτσης 5, Νικολαΐδης 2, Παπαναστασίου 3, Κάκαρης 1, Ρομπόπουλος 1, Χαλυβόπουλος Ι., Χαλυβόπουλος Α., Αγιωργούσης, Δήμου, Σπηλιόπουλος.

Οι Νεάνιδες στο βάθρο στο Βελιγράδι

Το ελληνικό πόλο κέρδισε άλλο ένα μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεανίδων του Βελιγραδίου.

Η ομάδα του Κώστα Δήμου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη διοργάνωση κερδίζοντας με 7-3 την Αυστραλία στον μικρό τελικό της διοργάνωσης. Τα κορίτσια που αγωνίστηκαν στον μικρό τελικό: Αρχοντάκη, Φουντωτού, Νίνου Π, Λούδη 1, Κανετίδου, Γιαννοπούλου, Νίνου Ειρ., Μυριοκεφαλιτάκη 5, Κατσίμπρη, Δούλη 1, Κοντονή, Μπιτσάκου, Γιαννακέα.

Η ελληνική υδατοσφαίριση μέσα στο 2018 κατέκτησε 7 μετάλλια σε Άνδρες, Γυναίκες, Νέους Άνδρες, Εφήβους και Νεάνιδες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα