Έλληνες ερευνητές αλλάζουν το τοπίο στις κρίσεις της ρυθμικής

Gazzetta team
Έλληνες ερευνητές αλλάζουν το τοπίο στις κρίσεις της ρυθμικής

bet365

Έλληνες επιστήμονες πρωτοπορούν σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη στις κρίσεις της ρυθμικής γυμναστικής.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον για το παρόν και το μέλλον της Κρίσης στη ρυθμική γυμναστική, αλλά και για την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα, είχε η παρουσίαση της επιστημονικής έρευνας με θέμα «Μελέτη των οφθαλμικών κινήσεων των κριτών της ρυθμικής γυμναστικής (διεθνών, εθνικών και δόκιμων κριτών)», που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (04/03) στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και την οποία τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της FIG, δρ. Μπρούνο Γκράντι, καθώς και δεκάδες μέλη της οικογένειας της ελληνικής Γυμναστικής.

Την πρωτοποριακή επιστημονική μελέτη διεξάγει από το 2009 ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, υπό την καθοδήγηση της επίκουρης καθηγήτριας ρυθμικής γυμναστικής ΣΕΦΑΑ - ΤΕΦΑΑ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρίας Δέσποινας Τσοπάνη.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο., κ. Θανάσης Βασιλειάδης, ο οποίος ανέφερε:
«Καλωσορίζουμε τον δρ. Μπρούνο Γκράντι, που βρίσκεται δίπλα μας σε ό,τι ζητήσουμε. Καλωσορίζουμε επίσης τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν δουλέψει πάνω σ’ ένα πρότζεκτ που σύντομα θα έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Τους ευχαριστώ όλους για το έργο τους και για την παρουσία τους στην σημερινή εκδήλωση.

Αυτή η επιστημονική ομάδα, μαζί με τους συνεργάτες τους και τους ανθρώπους της Γυμναστικής, έχουν κάνει μια δουλειά που θα μας κάνει όλους περήφανους. Έχουμε μιλήσει με τον δρ. Γκράντι για μια σειρά από ενέργειες που θα ακολουθήσουν την σημερινή παρουσίαση, έτσι ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα στο Συνέδριο της FIG που θα γίνει τον Οκτώβριο στο Τόκιο».

Ακολούθως απεύθυνε χαιρετισμό ο Κοσμήτορας ΣΕΦΑΑ - ΤΕΦΑΑ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Γελαδάς, για να ξεκινήσει αμέσως μετά η παρουσίαση της επιστημονικής μελέτης.

Τα έως τώρα ευρήματα της έρευνας, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη μπαίνοντας πλέον σε δεύτερη φάση, ανέλυσαν κατά σειρά η πτυχιούχος Μηχανικός Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κα Γεωργία - Μαρία Παναγιωταροπούλου, ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας - Ψυχιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νίκος Σμυρνής και ο διευθυντής του Τομέα Σημάτων, Ελέγχου και Ρομποτικής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Πέτρος Μαραγκός.

Την επιστημονική ομάδα που εργάστηκε υπό τον συντονισμό της κυρίας Τσοπάνη ο διδάκτωρ Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Δημήτρης Μυλωνάς, καθώς και ο πτυχιούχος ΣΕΦΑΑ - ΤΕΦΑΑ και ταυτόχρονα πτυχιούχος Ιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Φλέσσας, ο οποίος έχει αναλάβει την καταγραφή των δεδομένων της έρευνας σε επίπεδο διδακτορικής διατριβής.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η Επιστημονική Επιτροπή της FIG έχει απευθύνει πρόσκληση στην ελληνική επιστημονική ομάδα, αντιπροσωπεία της οποίας θα βρεθεί το Μάιο στη Λοζάνη, προκειμένου να παρουσιάσει αναλυτικά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και να καταθέσει προτάσεις - λύσεις.

Τελευταίος ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής, δρ. Μπρούνο Γκράντι, ο οποίος έβγαλε έναν λόγο με έντονη συναισθηματική φόρτιση, αλλά και μεγάλη ευθύτητα:
«Έχω παλέψει 20 χρόνια για να πετύχω τη δικαιοσύνη στη γυμναστική. Η ρυθμική είναι ένα υπέροχο άθλημα, αλλά η κρίση υπήρξε πάντοτε καταστροφική, όχι μόνο σε μερικές περιπτώσεις, αλλά πάντοτε. Η δικαιοσύνη είναι η πρώτη πράξη πολιτισμού, στην ανθρώπινη κοινωνία συνολικά. Είναι όμως και το θεμέλιο του αθλητισμού, γιατί χωρίς αυτήν σβήνει ο ίδιος ο αθλητισμός και μετατρέπεται σε ένα απλό θέαμα, χωρίς ορθή αξιολόγηση», είπε και συμπλήρωσε:
«Με αρρωσταίνει η κακή κρίση! Υπάρχουν αθλητές που αφιερώνουν όλη τη ζωή τους, δεκαετίες ολόκληρες, με όνειρο τη διάκριση σε μία διοργάνωση και δικαιούνται να αντιμετωπίζονται με ισονομία. Το αποτέλεσμα ενός αγώνα, κάθε αγώνα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό γι’ αυτούς. Οι αθλητές περνούν τη ζωή τους στα γυμναστήρια επειδή θέλουν να κρίνονται, αλλά να κρίνονται σωστά».

Ο επικεφαλής της FIG κατέληξε λέγοντας: «Αγαπητοί φίλοι, χαίρομαι που είχατε την ευαισθησία να αγγίξετε αυτό το σημαντικό πρόβλημα και ελπίζω να μπορέσουμε να το λύσουμε μαζί. Χρειαζόμαστε έρευνες όπως αυτή, καθώς και άλλες:

Πριν από δύο μήνες παρακολούθησα μια αντίστοιχη έρευνα ενός ιαπωνικού πανεπιστημίου, στόχος της οποίας είναι να αναλύονται όλες οι ασκήσεις σε βίντεο 3D, έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρος από πριν ο βαθμός δυσκολίας κάθε άσκησης. Εάν υπάρξει ένα σύστημα που θα αξιολογεί αυτόματα τον συντελεστή δυσκολίας κάθε άσκησης, θα καταφέρουμε να μειώσουμε το φόρτο εργασίας των κριτών και παράλληλα θα εκλείψει το δυσάρεστο φαινόμενο της υποκειμενικής ερμηνείας του βαθμού δυσκολίας από κάθε κριτή».

Στον επίλογο της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. πρόσφερε στον δρ. Γκράντι ένα χρυσό στεφάνι, τιμώντας τον για την τεράστια προσφορά του στο άθλημα έπειτα από 20 συναπτά έτη στον προεδρικό θώκο της FIG, αλλά και για την αταλάντευτη στάση του στο πλευρό της ελληνικής Γυμναστικής.

 

Τελευταία Νέα