Παίρνει η «μπάλα» και τη ΔΟΕ

Παίρνει η «μπάλα» και τη ΔΟΕ

bet365

Στο «μικροσκόπιο» των γαλλικών εισαγγελικών αρχών μπαίνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, προκειμένου να ερευνήσει τις συνθήκες ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο και του 2020 στο Τόκιο.

Το ντόμινο που ξεκίνησε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) και στην συνέχεια έπληξε την Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου (IAAF), φαίνεται να μην αφήνει στο απυρόβλητο και την ΔΟΕ.

Οι έρευνες των γαλλικών αρχών είχαν ως αποτέλεσμα την καθαίρεση και τη σύλληψη του τέως προέδρου της ΙΑΑF, Λαμίν Ντιάκ, με την κατηγορία ότι προστάτευε Ρώσους αθλητές των οποίων τα δείγματα ήταν θετικά σε ελέγχους ντόπινγκ.

Όσον αφορά τώρα την υπόθεση της ΔΟΕ, τόσο από την πλευρά των γαλλικών αρχών, όσο και της ΔΟΕ κρατείται άκρα μυστικότητα, με την έρευνα να έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο.

Πάντως η ΔΟΕ μετά το σκάνδαλο που δημιουργήθηκε με τους Χειμερινούς Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι το 2002, όταν πολλά μέλη κατηγορήθηκαν ότι είχαν χρηματιστεί για να ψηφίσουν την συγκεκριμένη πόλη των ΗΠΑ, υιοθέτησαν μία σειρά κανόνων.

Η διοργάνωση του Ρίο ανατέθηκε το 2009, αφήνοντας εκτός τη Μαδρίτη, ενώ το Τόκιο ανέλαβε επίσημα τη διοργάνωση των Αγώνων του 2020, στην ψηφοφορία του 2013, όταν έμειναν εκτός οι Μαδρίτη και Κωνσταντινούπολη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ιάπωνες διοργανωτές, διά στόματος του υπευθύνου Τύπου Χικαρίκο Ονο, επεσήμαναν: «Το Τόκιο 2020 θεωρεί τις κατηγορίες ακατανόητες. Η υποψηφιότητα του Τόκιο αφορούσε τη δέσμευση της Ιαπωνίας να αντιμετωπίσει θέματα που αφορούν την ακεραιότητα του αθλητισμού. Σήμερα το Τόκιο 2020 δεσμεύεται ακόμη περισσότερο να συνεισφέρει στην διαφύλαξη του αθλητισμού στην κοινωνία, σε περιόδους που όλα αλλάζουν γρήγορα, καιρούς απαιτητικούς για τον αθλητισμό».

Θέση για το θέμα πήρε και ο υπεύθυνος Τύπου το Ρίο 2016, Μάριο Ανδράδα, ο οποίος τόνισε ότι: «Το Ρίο κέρδισε το δικαίωμα να διοργανώσει τους αγώνες γιατί είχε τον καλύτερο φάκελο. Η διαφορά ψήφων 66 έναντι 22 της Μαδρίτης, αποκλείουν κάθε πιθανότητα οι εκλογική διαδικασία να ήταν στημένη».

Tέλος, θέση για το θέμα πήρε και ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπάχ ο οποίος υπογράμμισε: «Η Δ.Ο.Ε. έχει κάνει τα περισσότερα από κάθε οργανισμό για να αντιμετωπίσει το θέμα της διαφθοράς. Έχουμε όλους τους κανόνες και τα όργανα για να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά με μηδενική ανοχή.

Δεν περιμένουμε πληροφόρηση από εξωτερικούς παράγοντες. Προσπαθούμε να έχουμε εσωτερική πληροφόρηση για όλες τις πιθανές υποθέσεις το συντομότερο δυνατό δείχνοντας μηδενική ανοχή. Σε αυτή την περίπτωση όταν έφτασαν στα αφτιά μας οι πρώτες φήμες ζητήσαμε από τις γαλλικές Αρχές να μας δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες και μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία απολύτως ένδειξη».

»

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα