Οι πλέον εκλεκτοί στη γιορτή της ΕΟΕ!

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Οι πλέον εκλεκτοί στη γιορτή της ΕΟΕ!

bet365

H πιο λαμπρή γιορτή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε απόψε (27/01) στο κτήριο της ΕΟΕ, με τον πρόεδρο, Σπύρο Καπράλο να κάνει παράλληλα, «κίνηση ματ» στους επίδοξους διαδόχους του Λάμπη Νικολάου στη θέση του «αθανάτου» στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ο τέως πρόεδρος της ΔΟΕ -εμφανώς γερασμένος-, Ζακ Ρογκ και ο πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, Πάτρικ Χίκι. Είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος της ΔΟΕ αποδέχεται πρόσκληση της ΕΟΕ για την παρουσία του στην ετήσια γιορτή και το γεγονός αποτέλεσε ξεκάθαρο μήνυμα στους Ισίδωρο Κούβελο (Προέδρου Δ.Ο.Α. και ΕΘΝ.Ο.Α.), Στέλιο Αγγελούδη (μέλους Ολομέλειας Ε.Ο.Ε.) και Πέτρο Συναδινό (μέλους Ολομέλειας Ε.Ο.Ε.) οι οποίοι προαλείφονται για την θέση του «αθανάτου» στη ΔΟΕ, την οποία άφησε «ορφανή» ο Λάμπης Νικολάου, έχοντας συμπληρώσει το όριο ηλικίας.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ τιμήθηκε από τον Σπύρο Καπράλο, ενώ και ο πρώτος με τη σειρά του απένειμε τιμητική πλακέτα ως δώρο και αναγνώριση στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για τα 120 χρόνια λειτουργίας της. Ο τίτλος του βραβείου είναι «Sky is the limit» (ο ουρανός είναι το όριο), όπως σημείωσε ο Τόμας Μπαχ, ο οποίος διευκρίνισε ότι είναι η πρώτη φορά που απονέμεται αυτό το νέο βραβείο και σημειολογικά πήγε στην χώρα που γέννησε και αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Θέλω να συγχαρώ τους αθλητές και τις αθλήτριες που έχουν κερδίσει την πρόκριση τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους όσοι βρίσκονται στην προσπάθεια πρόκρισης. Εσείς που έχετε ήδη προκριθεί θα πρέπει να ανυπομονείτε γιατί θα έχουμε πολύ ενδιαφέροντες Αγώνες. Εσείς θα είστε οι πρώτοι που θα μπείτε στο Ολυμπιακό στάδιο στην τελετή έναρξης, μεταξύ των 206 χωρών. Αυτός είναι ο τρόπος μας να σας λέμε ευχαριστώ για το πολύτιμο δώρο που δώσατε στην ανθρωπότητα, ένα παγκόσμιο γεγονός, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Περιμένω να δω μια πολύ δυαντή ομάδα στους Ολυμπιακούς που θα μας κάνει όλους περήφανους και κυρίως τους Έλληνες» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, προσφωνόντας τον Σπύρο Καπράλο, αγαπητέ πρόεδρε και φίλε.


Το λόγο πρώτος στην εκδήλωση πήρε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, αφού μετέφερε το μήνυμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την ευαισθησία που έχει δείξει η ΔΟΕ, στο θέμα των μεταναστών και των προσφύγων υπογράμμισε ότι: «Η κυβέρνηση είναι ταγμένη στον πόλεμο που γίνεται κατά του ντόπινγκ. Το επόμενο διάστημα θα ψηφιστεί απο τη Βουλή ο νέος νόμος, ο οποίος είναι πλήρως εναρμονισμένος με τον κώδικα της WADA. Για το σκοπό αυτό 2016 ο προϋπολογισμός του ΕΣΚΑΝ τετραπλασιάστηκε, προκειμένου να έχουμε καθαρούς αγώνες. Θα υπάρξουν επιπλέον πόροι για τους αθλητές στο έργο της Ολυμπιακής προετοιμασίας τους. Θέλουμε να συνεργασία με τη ΔΟΕ στον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει κατά του ντόπινγκ και της διαφθοράς. Ο δρόμος θα είναι μακρύς, αλλά θα τον φέρουμε εις πέρας, γιατί είναι χρέος μας να το κάνουμε απέναντι στην ελληνική κοινωνία, την αθλητική και πολιτιστική κληρονομιά».

Στην ομιλία του ο Σπύρος Καπράλος έδραξε την ευκαιρία να επισημάνει τα προβλήματα που ταλανίζουν τον ελληνικό αθλητισμό: «Το 1-2% του προϋπολογισμού μίας χώρας πάει στον αθλητισμό, τη στιγμή που στη χώρα μας η επιχορήγηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής δεν αρκεί για να καλύψουμε τους μισθούς και τα λειτουργικά έξοδα. Έτσι, οι γονείς αναλαμβάνουν το ρόλο χορηγού στους αθλητές.

Οι Έλληνες αθλητές μας έκαναν και πάλι υπερήφανους το 2015 κατακτώντας 82 μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αυτούς τους αθλητές, λοιπόν, τιμάμε σήμερα γιατί το αξίζουν! Από την πλευρά μας, εμείς, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, να είμαστε στο πλευρό των αθλητών μας και να τους βοηθάμε όπως μπορούμε. Κινητοποιήσαμε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, που κατάλαβε τα πραγματικά προβλήματα των αθλητών και στάθηκε στο πλευρό τους, προτού αυτοί φτάσουν στο σημείο να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν. Ετσι καταφέραμε να συνεχίσουν τον αθλητισμό πολλοί από τους πρωταθλητές μας, που βρίσκονταν ένα βήμα πριν τον εγκαταλείψουν. Γνωρίζουμε όλοι πόσο χρόνο χρειάζεται για να φτιάξεις καινούργιους πρωταθλητές. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή στο δρόμο για το Ρίο 2016», παρουσιάστηκε πριν από 15 μήνες σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα και είχε εκπληκτικά αποτελέσματα, καθώς 30 εταιρείες, φορείς και ιδιώτες ανέλαβαν την υποστήριξη 57 αθλητών μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο.
Στο δύσκολο αυτό αγώνα για τη στήριξη των αθλητών μας, δεν ήμασταν μόνοι.
Η ΔΟΕ, λοιπόν, πέρα από την οικονομική στήριξη της ΔΟΑ, που με μεγάλη επιτυχία συνέχισε και το 2015 το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο της, συνέβαλε και συμβάλλει με κονδύλια στην προετοιμασία των αθλητών μας, καταβάλλοντας ταυτόχρονα και σημαντικά ποσά σε υποτροφίες.
Όλες αυτές οι προσπάθειες, λοιπόν, απέδωσαν καρπούς και έχουμε φτάσει σήμερα στις 52 προκρίσεις για το Ρίο, ενώ είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν και άλλοι αθλητές, μέσα στη χρονιά, που θα εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εισιτήριο της συμμετοχής στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Η χώρα μας έχει λάβει μέρος σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896 και μετά. Πιστεύω ότι στο Ρίο οι αθλητές μας θα μας χαρίσουν επιτυχίες και ότι μπορούν να διπλασιάσουν τη συγκομιδή των δύο μεταλλίων που η Ελλάδα κατέκτησε στο Λονδίνο. Θα επιμείνουμε όμως σε καθαρά μετάλλια και αθλητισμό μακριά από τη διαφθορά και ντόπινγκ.

Η ΕΟΕ για πρώτη φορά υπέγραψε συμφωνία με την οποία καλύπτονται ιατρικά από τώρα έως και το πέρας των Αγώνων οι αθλητές που έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση τους στο Ρίο. Η ιατρική κάλυψη των αθλητών ήταν ένα κόστος που στο παρελθόν βάραινε την πολιτεία».

Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές

Σκοπός της ετήσιας γιορτής της ΕΟΕ είναι η βράβευση των αθλητών που διακρίθηκαν τη χρονιά που πέρασε και πρώτος και καλύτερος ήταν φυσικά ο παγκόσμιος πρωταθλητής των κρίκων, Λευτέρης Πετρούνιας ο οποίος παρέλαβε μάλιστα το βραβείο του δια χειρός Τόμας Μπαχ. «Το σημαντικότεροο στο δρόμο για το Ρίο είναι να είμαστε υγιείς. Αν την έχουμε θα δουλέψουμε σκληρά για να πετύχουμε το στόχο που δεν είναι άλλος από ένα μετάλλιο», δήλωσε ο αθλητής του Δημήτρη Ράφτη.

Σειρά αμέσως μετά πήραν οι «ασημένιες» παγκόσμιες πρωταθλήτριες της κωπηλασίας, Σοφία Ασουμανάκη και Κατερίνα Νικολαΐδου, με την τελευταία να σημειώνει ότι η συναθλήτρια της είναι «ο αρχηγός του πληρώματος και εκείνη δίνει το σύνθημα για το πότε θα κάνουμε επίθεση». Από την πλευρά της η υψηλόσωμη Ασουμανάκη, την οποία η δισκοβόλος Κρίστι Αναγνωστοπούλου, προέτρεψε μετά την βράβευση να αφήσει την κωπηλασία και να ασχοληθεί με το δίσκο είπε για τις δυσκολίες του να αγωνίζεσαι σε θαλάσσιο στίβο, ενόψει Ρίο: «Στην θάλασσα υπάρχει κυματισμός και αυτό δυσκολεύει τον αγώνα, αφού επηρεάζεσαι από τις καιρικές συνθήκες. Όσο πιο ήρεμα είναι τα νερά τόσο πιο καλές οι συνθήκες για τον αγώνα».

Η «ασημένια» παγκόσμια πρωταθλήτρια στην μαραθώνια κολύμβηση, Κέλλυ Αραούζου, μετά την προετοιμασία της στο Φον Ρομέ της Γαλλίας, είχε ένα νέο ξέσπασμα στα μαλλιά της. Το κοντό ξανθό πέρασε στην ιστορία και έτσι την απολαύσαμε με σκούρο καστανό κοντό καρέ! Ναι, υπήρχαν άνθρωποι που ρώτησαν παραδίπλα αν ήταν η ίδια κοπέλα με την φωτογραφία από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καζάν το καλοκαίρι...

Ο Σπύρος Γιαννιώτης, είπε αμέσως μετά τη βράβευση του: «Θα ήταν χαρά στην τελευταία μου παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες να πάψω να έχω απωθημένο το μετάλλιο, όμως ούτως ή άλλως θα είμαι πολύ χαρούμενος που θα κλείσω την καριέρα μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ακολούθησε η βράβευση της εθνικής ομάδας πόλο των ανδρών, η οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν, με τον «δημοσιογραφικό» Χρήστο Αφρουδάκη να αναλαμβάνει να μιλήσει εκ μέρους όλης της ομάδας: «Είναι η 4η φορά για μένα που θα αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες και νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα για μετάλλιο. Είναι η πρώτη φορά που αυτή η ομάδα εξασφαλίζει απευθείας την πρόκριση μέσω του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και δεν κρύβω ότι προσωπικά η 4η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας μου έχει κοστίσει. Προσφάτως καταλάβαμε την 4η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νομίζω ότι αν αυτή η ομάδα συνεχίσει να έχει το ίδιο πάθος και δουλέψει σκληρά μπορούμε να περιμένουμε μόνο τα καλύτερα».

Η «χάλκινη» παγκόσμια πρωταθλήτρια στο άλμα επί κοντώ, Νικόλ Κυριακοπούλου ήταν λακωνική απαντώντας στην ερώτηση αν είναι εφικτό ένα μετάλλιο με πανελλήνιο ρεκόρ στο Ρίο: «Μπορούμε! Για ένα θα ήταν ιδανικό, παρακαλάω να κριθεί το μετάλλιο σε ένα άλμα γύρω στα 4,83μ., το οποίο είναι πανελλήνιο ρεκόρ».

Η Ανδριάνα Ασπρογέρακα, η οποία κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ταεκβοντό, αλλά δεν κατάφερε πρόσφατα να εξασφαλίσει τη πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, τόνισε ότι περιμένει να δει αν η λευκή κάρτα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ταεκβοντό, της οποίας ηγείται ο Σάκης Πραγαλός θα καταλήξει στην Ελλάδα, προκειμένου να έχουμε εκπροσώπηση στο άθλημα.

Συντομότερη ήταν η διαδικασία βραβεύσεων για τους αθλητές που διακρίθηκαν σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα αρχής γενομένης από την τετράκωπο της κωπηλασίας με τους Τσίλη, Αγγελόπουλο, Τζιάλλα και Χρήστου, ακολούθησαν οι: Ευθύμης Μίττας (σκοποβολή), Αντώνης Μάστορας (στίβος), Κατερίνα Στεφανίδη (στίβος), Βλάσης Μάρας (γυμναστική), Παναγιώτης Μάντης με τον Παύλος Καγιαλής (ιστιοπλοΐα) και Ανδρέας Βαζαίος (κολύμβηση).

Επόμενες βραβεύσεις ήταν εκείνες των αθλητών που διακρίθηκαν στους 1ους ευρωπαϊκούς αγώνες του Μπακού: Δημήτρης Δημητρίου (κολύμβηση), Μιχαήλ – Γιώργος Τζάνος (καράτε), Αννα Κορακάκη (σκοποβολή), Κώστας Μαλγαρινός (σκοποβολή), Ηλίας Ηλιάδης (τζούντο), Ηλέκτρα – Βαρβάρα Λεμπλ (κολύμβηση) και οι Εθνικές ομάδες εφήβων και νεανίδων στο πόλο.
Τέλος βραβείο παρέλαβαν για τα μετάλλια στο Ολυμπιακό φεστιβάλ ευρωπαϊκής νεότητας που φιλοξενήθηκε στη Τιφλίδα, ο Αντώνης Μέρλος (στίβος) και ο Βασίλης Μπαλαμπανασβίλι (τζούντο).


Ακολούθησε η βράβευση των αθλητών που έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο: Στίβος: Κώστας Φιλιππίδης, Κατερίνα Στεφανίδη, Νικόλ Κυριακοπούλου, Λυκούργος Τσάκωνας, Μαρία Μπελιμπασάκη, Αντώνης Μάστορας, Κώστας Μπανιώτης, Κώστας Δουβαλίδης, Αλέξανδρος Παπαμιχάηλ, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Δέσποινα Ζαπουνίδου, Χρυσούλα Αναγωνστοπούλου, Σοφία Ρήγα, Ράνια Ρεμπούλη, Χριστόφορος Μερούσης.

Κολύμβηση: Κριστιάν Γκολομέεβ, Στέφανος Δημητριάδης, Οδυσσέας Μελαδίνης, Ανδρέας Βαζαίος, Παναγιώτης Σαμιλίδης, Νόρα Δράκου, Σπύρος Γιαννιώτης, Κέλυ Αραούζου, η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών.

Ιστιοπλοΐα: Βύρωνας Κοκκαλάνης, Τζέλη Σκαρλάτου, Παύλος Καγιαλής, Παναγιώτης Μάντης και Γιάννης Μιτάκης.
Σκοποβολή: Άννα Κορακάκη και Ευθύμης Μίττας

Κωπηλασία: Κατερίνα Νικολαΐδου, Σοφία Ασουμανάκη, Γιάννης Χρήστου, Γιώργος Τζιάλας, Διονύσης Αγγελόπουλος, Γιάννης Τσίλης.

Γυμναστική: Λευτέρης Πετρούνιας και Βαρβάρα Φίλιου.

Ποδηλασία δρόμου: Γιάννης Ταμουρίδης.

Τέλος, βραβεύτηκαν οι χορηγοί: Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, Ίδρυμα Λεβέντη Εταιρεία 361. Υποστηρικτές: Ευρωκλινική Αθηνών ΑΕ, Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ και Επιστημονικό Τμήμα Αθλητικής Φυσικοθεραπείας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και η εταιρεία Νικ. Ι. Θεοχαράκης ΑΕ για την υποστήριξη της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα