Ξέρω τι έκανες το 2013!

Κατερίνα Παλαιάκη
Ξέρω τι έκανες το 2013!

bet365

Το… ραβασάκι που εστάλη προς όλους τους ενδιαφερόμενους έγραφε ακριβώς την ίδια πρόταση. «Ξέρω τι έκανες το 2013»…

Κάποιοι, ανοίγοντας τον φάκελο, χαμογέλασαν με νόημα, απολαμβάνοντας την επιτυχία, άλλοι αδιαφόρησαν, με ύφος αλαζονικό, ενώ κάποιοι άλλοι ήξεραν ότι πλέον είναι πολύ κοντά στο να αποκαλυφθούν. Και η ιστορία «έγραψε»…

Αθλητές, μεγάλες προσωπικότητες του παγκόσμιου αθλητισμού μέσα και έξω από τα σύνορά μας, άφησαν το σημάδι τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη χρονιά που μας αποχαιρετά και το gazzetta.gr θυμάται τους πρωταγωνιστές που κατάφεραν –εντός κι εκτός εισαγωγικών- να κερδίσουν πανάξια το χειροκρότημα ή να είναι δακτυλοδεικτούμενοι…

Έγκλημα καρδιάς

Η απόσταση από την επιτυχία ως την απόλυτη απαξίωση είναι στα αλήθεια πολύ μικρή. Όπως η λογική από την τρέλα… Μια πολύ λεπτή γραμμή χωρίζει τις δύο πλευρές και ο δρόμος, ούτε ένα τσιγάρο για να τον περάσεις απέναντι. Τα πάντα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μπορούν να αλλάξουν δραματικά, όπως ακριβώς συνέβη εκείνη τη μοιραία νύχτα, ξημερώματα της 14ης Φεβρουαρίου στην Νότιο Αφρική. Ένας αθλητής υπόδειγμα και παράδειγμα προς μίμηση βρέθηκε στη θέση του κατηγορουμένου. Ο Όσκαρ Πιστόριους, που από βρεφική ηλικία είχε μάθει να δίνει μάχη με τη ζωή και να την κερδίζει -ακρωτηριάστηκε 11 μηνών και στα δύο πόδια κάτω από τα γόνατα, αφού δεν είχε περόνη- ετούτη τη φορά είδε την τύχη του να του γυρίζει την πλάτη. Ο «Blade Runner», ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο χωρίς πόδια, βρέθηκε εν μια νυκτί με χειροπέδες και πίσω από τα σίδερα μιας φυλακής για το φόνο της συντρόφου του, Ρίβα Στίνκαμπ, χάνοντας τα πάντα. Αν ήταν φόνος εκ προμελέτης ή ατύχημα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, θα αποδειχθεί σύντομα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν ξεφεύγει από τα –ανθρώπινα- πάθη του. Ακόμη κι αυτοί που -υποτίθεται ότι- τα έχουν όλα. Γιατί πάντα τελικά κάτι θα λείπει…

 

Το δίδυμο φωτιά της Τζαμάικα

Η πορεία τους μέσα στα κουλουάρ είναι σχεδόν κοινή, έστω κι αν ο καθένας διατηρεί ένα διαφορετικό προφίλ. Ο Γιουσέιν Μπολτ και η Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις αποτελούν το δίδυμο-φωτιά της Τζαμάικα και ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει αυτή τη στιγμή ο κλασικός αθλητισμός στα αγωνίσματα των σπριντ, παρότι στα μέσα της σεζόν το νησί της Καραϊβικής δέχθηκε σοβαρό πλήγμα, με το σκάνδαλο ντόπινγκ. Οι δυο τους, όμως, φρόντισαν να καλύψουν για λίγο το μαύρο που σκέπαζε την πατρίδα τους. Ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο προσέθεσε τρία ακόμη χρυσά μετάλλια στην πλούσια συλλογή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας (100μ, 200μ, 4Χ100μ) και έφτασε αισίως τα 16 σε μεγάλες διοργανώσεις (Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα), εκ των οποίων τα 14 χρυσά. Πώς, λοιπόν, να μην πέσουν κεραυνοί κατά τη διάρκεια της κούρσας του στο Ολυμπιακό Στάδιο της ρωσικής πρωτεύουσας… Ήταν σημάδι! Και φυσικά λίγη από τη δόξα του Τζαμαϊκανού αξίζει και η… μινιόν έκδοσή του. Η μικροκαμωμένη -αλλά θαυματουργή- Σέλι Αν Φρέιζερ, εξ ου και το προσωνύμιο «pocket rocket» μιμήθηκε τον συμπατριώτη της το καλοκαίρι στη Ρωσία, κάνοντας με τη σειρά της ένα εκπληκτικό τρεμπλ, στα ίδια αγωνίσματα. Με δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στα 100μ σε Πεκίνο και Λονδίνο και πέντε (επίσης χρυσά – έχει και δύο ασημένια) στα τελευταία Παγκόσμια Πρωταθλήματα από το Βερολίνο ως τη Μόσχα, η 27χρονη κατέχει ήδη μια θέση στο πάνθεον των κορυφαίων γυναικών όλων των εποχών.

Το βλέμμα της τίγρης!

Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει την περίπτωσή του. Αν θα έπρεπε -λόγω σωματοδομής- να παίζει τένις κι αφού παίζει, πώς παίζει, από τη στιγμή που η γνώμη των ειδικών ιατρών τα τελευταία χρόνια είναι αντίθετη. Ο Ραφαέλ Ναδάλ έχει καταφέρει να διαψεύσει τους πάντες και ο πρωταθλητής με τα πήλινα γόνατα, παρά τις πολύμηνες απουσίες του, λόγω τραυματισμών, όχι μόνο δεν λέει να εγκαταλείψει, αλλά επιστρέφει κάθε φορά και πιο δυνατός. Η επανεμφάνισή του τον περασμένο Φεβρουάριο, ύστερα από την άρον-άρον αποχώρηση-αποκλεισμό από το Γουίμπλεντον –κι ενώ ήταν στο Νο2- δεν προμήνυε το τι θα έκανε μέσα σε λίγους μήνες. Διαστημικές εμφανίσεις από τον αριστερόχειρα Ισπανό, ο οποίος έγραψε ιστορία με το 8ο Ρολάν Γκαρός, ενώ με 10 συνολικά τίτλους μέσα στη σεζόν, βρέθηκε στο φινάλε της στο Νο1 και απολαμβάνει πλέον, σαν άλλοτε, τη μοναξιά της κορυφής. Κάποιοι τον λατρεύουν, άλλοι λατρεύουν να τον μισούν, αλλά επειδή έτσι θα είναι πάντα ο αθλητισμός, σίγουρα το τένις δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς αυτόν.

Ο δικός μας, παγκόσμιος Σπύρος!

Είναι κάποιες φορές που η «δίψα» να κυνηγήσεις τα όνειρα σου, σε κάνει να παραβλέπεις και να ξεπερνάς κάθε εμπόδιο, να πηγαίνεις μακρύτερα από τα όρια που νομίζεις ότι έχεις και τελικά να φτάνεις στον προορισμό, αποκαμωμένος μεν, αλλά… τι πιο ωραίο από την ικανοποίηση για την επίτευξη του στόχου. Από το 2007 στη Μελβούρνη και το χάλκινο στα 5χλμ, η μέχρι τώρα πορεία του Σπύρου Γιαννιώτη στην ανοιχτή θάλασσα μόνο συγκινήσεις του προσέφερε. Και σε όλους εμάς την υπερηφάνεια και το μάθημα, πως όταν θέλεις πραγματικά κάτι, όλα γίνονται. Ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες, τις οποίες βιώνει τα τελευταία χρόνια ο 32χρονος πρωταθλητής του Ολυμπιακού, όπως και οι περισσότεροι αθλητές μας. Δήλωνε όμως πάντα παρών σε όλα τα μεγάλα ραντεβού και δεν ήταν μια απλή συμμετοχή. Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα 10χλμ το 2011 στη Σανγκάη, στο πρώτο σκαλί του βάθρου και δύο χρόνια μετά στη Βαρκελώνη στην αντίστοιχη διοργάνωση κι αν η θάλασσα του το… χάλασε ένα χρόνο πριν στους Αγώνες του Λονδίνου, υπάρχει και το Ρίο το 2016. Τα επτά μετάλλια άλλωστε που κοσμούν το στήθος του στις μεγάλες αποστάσεις, δείχνουν πολλά. Όπως και το γεγονός ότι για 3η διαδοχική χρονιά ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής.

Μεγάλη Αικατερίνη

Για να φτάσεις στην κορυφή απαιτούνται θυσίες. Η μοίρα όμως φρόντισε να ανταμείψει τους κόπους της Κατερίνας Νικολαΐδου σε σύντομο χρονικό διάστημα και να ρίξει παντού τη… χρυσόσκονή της, μετατρέποντας τα όνειρα σε πραγματικότητα. Σε ηλικία 21 ετών η νεαρή κωπηλάτρια συγκαταλέγεται στις κορυφαίες, έστω κι αν ο δρόμος της δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Μέσα σε ένα χρόνο χρειάστηκε να χάσει 17 κιλά προκειμένου να αγωνιστεί στην κατηγορία των ελαφρών βαρών, αναγκάστηκε σε πολλές περιπτώσεις να δανείζεται σκάφος για προπονήσεις και αγώνες, αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Η επιμονή της όμως και η αφοσίωσή της, της έδωσαν όσα μπορεί να επιθυμεί ένας αθλητής από το άθλημά του. Παγκόσμια Πρωταθλήτρια κάτω των 23 ετών, Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ίδια ηλικιακή κατηγορία, Μεσογειονίκης και ασημένια Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στις γυναίκες. Όλα αυτά το 2013… Και σαν επιστέγασμα όλων αυτών ήρθε η βράβευσή της ως κορυφαίας αθλήτριας από τον ΠΣΑΤ. Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει ένα κορίτσι στην ηλικία της;

Πάνος από χαλκό κι ασήμι!

Τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα από τα καλύτερα «προϊόντα» της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Αγωνιζόμενος στη Γαλλία με τα χρώματα της Ανζέ, ο Παναγιώτης Γκιώνης έχει καταφέρει να σηκώσει ψηλά τα γαλανόλευκα χρώματα – οι «τρικολόρ» άλλωστε τον λατρεύουν- και μαζί με τον Καλλίνικο Κρεάνγκα είναι η ζωντανή διαφήμιση του αθλήματος στο εξωτερικό, σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Το 2013 ήταν γενναιόδωρο και ο 34χρονος εξαργύρωσε όλες τις… μπαλιές που έχει ανταλλάξει πάνω στο τραπέζι του πινγκ-πονγκ με τη μικροσκοπική ρακέτα του. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Αυστρία αποτέλεσε τον μεγάλο σταθμό στην καριέρα του και τα δύο μετάλλια, το ασημένιο με την Εθνική των ανδρών και το χάλκινο στο απλό, ήταν τα «δώρα» για την προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια. Και δεν έμεινε μόνο εκεί… Λίγες εβδομάδες αργότερα κρέμασε ένα ακόμη χάλκινο στο στήθος, για πρώτη φορά σε τουρνουά της σειράς World Tour στη Στοκχόλμη. Ιδανικό φινάλε για τον Γκιώνη και σίγουρα το ξεκίνημα θα είναι ακόμη καλύτερο τη νέα περίοδο, μετά την πρόσκληση να αγωνιστεί με τους κορυφαίους Ευρωπαίους στην ετήσια συνάντησή τους στο Top12, ως Νο11 της κατάταξης!

Mr Ippon non stop

Από το 2004 και την τεράστια επιτυχία του στους Αγώνες της Αθήνας μέχρι και σήμερα, μας απασχολεί σχεδόν κάθε χρόνο. Ο Ηλίας Ηλιάδης είναι από τους ελάχιστους Έλληνες που έχει στην κατοχή του περισσότερα από ένα ολυμπιακά μετάλλια, εκπροσωπώντας επάξια τα γαλανόλευκα χρώματα, όπως ακριβώς ορίζει το άθλημά του, με ευγένεια… Ο Mr Ippon του παγκόσμιου τζούντο είναι από τους αθλητές που έχει συνηθίσει να «μιλάει» πάντα στο τατάμι. Απόδειξη, τα 12 μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και Μεσογειακούς Αγώνες. Χωρίς φυσικά να υπολογίζονται τα μεγάλα τουρνουά κατά τη διάρκεια της σεζόν. Έχει τον τρόπο να αφήνει το σημάδι του, έστω κι αν φέτος η… συγκομιδή δεν ήταν μεγάλη. Ήταν όμως ουσιαστική. Πρωταθλητής Ευρώπης σε επίπεδο συλλόγων με την ομάδα του, την γερμανική ΤSV Άμπενσμπεργκ, «χρυσός» στο Masters της Ρωσίας, στην τρίτη σημαντικότερη διοργάνωση του αθλήματος και «χάλκινος» παγκόσμιος πρωταθλητής στο Ρίο, σε μια πρόβα για το τι πρόκειται να συναντήσει σε 2.5 χρόνια στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη. Και μπορεί και αυτή την φορά η πόλη να τον… πλήγωσε (δεύτερος το 2007 στην ίδια διοργάνωση), στερώντας του τη δυνατότητα να ντυθεί με χρυσάφι, αλλά θα έχουν την ευκαιρία οι δυο τους να κλείσουν οριστικά τους λογαριασμούς τους το 2016.

Το «πειρατικό» των Tornado!

Η θάλασσα έχει γίνει το δεύτερο σπίτι τους… Και η κορυφή του κόσμου καθρεφτίζεται κάθε φορά στην επιφάνεια, δείχνοντάς τους τον δρόμο προς τα εκεί. Ένας δρόμος που γνωρίζουν όσο κανείς άλλος, αλλά είναι πάντα απολαυστικός όταν τον διανύουν. Σαν να τον «περπατούν» για πρώτη φορά. Γιατί η επιτυχία ποτέ δεν κουράζει και ποτέ δεν είναι αρκετή, ειδικά όταν φανερώνει την προσπάθεια που έχει γίνει. Και το δίδυμο των Tornado, με τον Κώστα Τριγκώνη και τον Ιορδάνη Πασχαλίδη έχουν κατορθώσει όχι μόνο να απολαμβάνουν το ταξίδι, αλλά και να τυγχάνουν του σεβασμού και της αναγνώρισης που τους αξίζει… «Ψημένοι» όσο λίγοι στα κύματα, οι δύο πρωταθλητές της ιστιοπλοΐας αναδείχθηκαν για τρίτη διαδοχική χρονιά Παγκόσμιοι Πρωταθλητές στην κατηγορία τους, στο Παγκόσμιο της Ίμπιζα, παίρνοντας ένα ακόμη πολύτιμο λάφυρο στην κατοχή τους, χωρίς καν να χρειαστεί να δώσουν μάχη. Λίγους μήνες νωρίτερα είχαν κρεμάσει το ασημένιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, έπειτα από τέσσερις διαδοχικές πρωτιές. Γιατί όταν είσαι κυρίαρχος των θαλασσών δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά. Απλά περιμένεις την κατάλληλη στιγμή για να «χτυπήσεις», γνωρίζοντας πού είναι ο… θησαυρός!

Η ντροπή των σπριντ

Οι αθλητές των σπριντ, είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει ο κλασικός αθλητισμός σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχει, όμως, και τα περισσότερα κρούσματα ντόπινγκ. Ήδη τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε περάσει σε μια… διαστημική εποχή, με τρελούς χρόνους και ρεκόρ, όμως κανείς δεν θέλει –από τους εμπλεκόμενους τουλάχιστον- να παραδεχθεί το αυτονόητο. Ότι το ντόπινγκ είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του αθλητισμού και δεν γίνεται πρωταθλητισμός χωρίς ουσίες, δεν γίνονται διοργανώσεις χωρίς θεατές, χωρίς χορηγούς, χωρίς χρήμα… Οι υποτιθέμενες «βόμβες» που έπεσαν στα μέσα καλοκαιριού με πρωταγωνιστές τον Αμερικανό Τάισον Γκέι, τον Τζαμαϊκανό Ασάφα Πάουελ και τις συμπατριώτισσές του Σερόν Σίμπσον και Βερόνικα Κάμπελ Μπράουν σίγουρα δεν προκάλεσαν την καταστροφή του στίβου, ούτε καν μείωσαν την αίγλη του Παγκοσμίου της Μόσχας που θα ακολουθούσε. Γιατί υπήρχε ο Γιουσέιν Μπολτ, η Σάλι Αν Φρέιζερ, η Γελένα Ισινμπάγεβα, ο Μο Φάρα και πολλοί άλλοι για να κρατήσουν τη… σημαία ψηλά. Απλώς είχε έρθει η ώρα τους να αποκαλυφθούν. Όπως ακριβώς έγινε με την Μάριον, Τζόουνς, τον Τιμ Μοντγκόμερι και τον Τζάστιν Γκάτλιν, μερικά χρόνια πριν. Υποθέσεις που πέρασαν και ξεχάστηκαν, όπως θα ξεχαστούν και οι πρόσφατες περιπτώσεις, χωρίς ουσιαστικά να ξεπεραστεί ποτέ το πρόβλημα. Εν αναμονή, λοιπόν, μέχρι να σκάσει το επόμενο «κανόνι»…

Ρόδα είναι και γυρίζει…

Στα 20 χρόνια καριέρας διένυσε πολλά χιλιόμετρα στηριζόμενος στις δύο ρόδες του ποδηλάτου του. Τα μισά από αυτά είχε κατορθώσει να βρίσκεται πάντα στην κορυφή, ενώ παράλληλα με την περιπέτεια υγείας που πέρασε και κατάφερε να βγει νικητής στη μάχη με τον καρκίνο έγινε ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους αθλητές στον κόσμο. Από τότε και έπειτα δεν ήταν απλά ένας πρωταθλητής της ποδηλασίας. Ο Λανς Άρμστρονγκ πέρασε μια πολυτάραχη ζωή, γεμάτη επιτυχίες, αγώνες και αμφισβητήσεις. Όταν από το 2004 και μετά βρέθηκε να κατηγορείται για ντόπινγκ κι ενώ είχε κερδίσει ήδη τους έξι από τους επτά συνολικά Ποδηλατικούς Γύρους Γαλλίας, κανείς δεν περίμενε ότι οκτώ χρόνια αργότερα θα αποκαλυπτόταν το πιο καλοστημένο κύκλωμα ντόπινγκ στην ιστορία του αθλητισμού, με πρωταγωνιστή τον Τεξανό. Στα τέλη του 2012 ο 42χρονος τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό, αφού οι αρμόδιες αρχές είχαν στα χέρια τους αδιάσειστα στοιχεία για την ενοχή του, παρότι ο ίδιος το αρνούνταν πεισματικά, πριν «λυγίσει» στην αυλαία του 2013. Τότε σε συνέντευξή του παραδέχθηκε για πρώτη φορά τη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλες αποκαλύψεις που δεν είχαν να κάνουν μόνο με συναθλητές, γιατρούς και μέλη του τεχνικού τιμ της εκάστοτε ομάδας που αγωνιζόταν, αλλά και παράγοντες του αθλήματος που υπηρετούσε. Μεγάλα «κεφάλια» που κάλυπταν κάθε κίνησή του. Η ρόδα, όμως, πάντα γυρίζει… Και στην περίπτωση του Άρμστρονγκ, η κατάβαση από την κορυφή του βουνού ήταν επίπονη και τραυματική, ακόμη και στο τελικό σπριντ, στην ευθεία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα