Σεβασμός και δέος για την κλασική διαδρομή

Gazzetta team
Σεβασμός και δέος για την κλασική διαδρομή

bet365

Κάποιοι από τους σπουδαιότερους μαραθωνοδρόμους βρίσκονται στην Αθήνα για τον Κλασικό Μαραθώνιο, αλλά και τον τίτλο του κορυφαίου σε άνδρες και γυναίκες, αντιμετωπίζοντας με σεβασμό και δέος την ιστορική διαδρομή.

Παγκόσμιοι πρωταθλητές, Ολυμπιονίκες και δρομείς που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην απόσταση των 42χλμ οι Γουίλσον Κίπσανγκ, Στέφεν Κιπρότιτς, Έντνα Κίπλαγκατ και η Πρίσκα Τζέπτου, έκαναν το ταξίδι στην Ελλάδα για το μεγάλο ραντεβού των Μαραθωνοδρόμων αλλά και το Γκαλά της AIMS που θα λάβει χώρα στο Κολέγιο Αθηνών την Παρασκευή (8/11, 19:30).

Μάλιστα, ο Κίπσανγκ στις δηλώσεις του τόνισε ότι σκέφτεται σοβαρά να επιστρέψει στην Αθήνα, ώστε να λάβει μέρος στον Μαραθώνιο. «Ευχαριστώ την ΑΙMS και τη διοργάνωση, είμαι ευγνώμων που προσκλήθηκα στο Γκαλά. Χαίρομαι για το γεγονός ότι τα βραβεία αυτά υιοθετήθηκαν στην εποχή μου. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στην Αθήνα, δεν έχω τρέξει εδώ, αλλά χαίρομαι που συναγωνίζομαι για το βραβείο σε αυτή την πόλη. Τέτοια βραβεία δίνουν στους αθλητές κίνητρο για να προσπαθήσουν περισσότερο για να είναι στην κορυφή. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που γίνεται τώρα αυτή η διαδικασία, λίγο μετά από το παγκόσμιο ρεκόρ που σημείωσα, οπότε μου δίνεται η ευκαιρία να το κατακτήσω», ήταν τα λόγια του.

Και συμπλήρωσε: «Πολλοί αθλητές τρέχουν και δεν ξέρουν πού ξεκίνησε ο μαραθώνιος. Έχω την ευκαιρία να το διαπιστώσω. Θα ήθελα κάποια στιγμή να τρέξω στην κλασική διαδρομή, είναι πρόκληση να διαπιστώσω τι επίδοση θα έκανα».

Ο Στέφεν Κίπροτιτς από την πλευρά του εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επιστρέψει στην Αθήνα, για περισσότερες υποψηφιότητες για τον τίτλο του κορυφαίου στο μέλλον, αλλά και για το γεγονός ότι πλησιάζει η ιστορική στιγμή που κάποιος δρομέας θα σπάσει το φράγμα των 2 ωρών.

«Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι σε αυτή την ωραία πόλη. Και ελπίζω να είμαι υποψήφιος ξανά και στο μέλλον. Είναι από τους λόγους που ήρθα εδώ, για να δω από πού ξεκίνησε ο μαραθώνιος και κυρίως πού γίνεται ο τερματισμός», είπε ο παγκόσμιος πρωταθλητής και Ολυμπιονίκης του αγωνίσματος.

Η Έντνα Κίπλαγκατ είναι η πρώτη από τους τέσσερις που θα ζήσει την εμπειρία της κλασικής διαδρομής, έστω και εν μέρει. «Δεν έχω ξανάρθει στην Ελλάδα και είναι τιμή μου που βρίσκομαι εδώ. Η Ελλάδα είναι το καλύτερο μέρος για να επισκεφθεί κανείς. Θέλω να δω περισσότερο την Αθήνα και χαίρομαι που είμαι ανάμεσα στους υποψήφιους», είπε η δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, που πρόσθεσε: «Θα ζήσω ένα κομμάτι της κλασικής διαδρομής καθώς θα τρέξω στα 10 χλμ.».

«Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα. Χαίρομαι που είμαι ανάμεσα στους κορυφαίους φέτος και για το γεγονός ότι μας αντιμετωπίζετε σαν ένα», είπε με τη σειρά της και η Πρίσκα Τζέπτου, η δρομέας που κέρδισε την υποψηφιότητά της καθώς έως τα τέλη Σεπτεμβρίου- που λήγει η περίοδος στην οποία λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα- είχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο.

«Το Γκαλά ενδυναμώνει το μαραθώνιο»

Στη σημασία της βράβευσης των κορυφαίων αθλητών του μαραθωνίου στάθηκαν τόσο ο Κώστας Παναγόπουλος, όσο και ο πρόεδρος της AIMS Πάκο Μποράο.

«Ο μαραθώνιος για την Ελλάδα δεν είναι απλό αγώνισμα, είναι ο συνδυασμός του θρύλου με την ιστορία, ο θρίαμβος της ανθρώπινης θέλησης. Είναι συμβολικό και σημαντικό ότι αρχίζει το Γκαλά στην Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

«Πάντα μιλάμε για τους μεγάλους αριθμούς των μαραθωνίων. Λέμε ότι 50.000 άνθρωποι έτρεξαν στη Νέα Υόρκη, 40.000 στο Βερολίνο και αυτό είναι πολύ καλό. Όμως δεν είναι το μόνο σημαντικό των μαραθωνίων. Ήταν καιρός να βραβεύσουμε τους καλύτερους αθλητές μας. Πιστεύουμε ότι ο μαραθώνιος είναι συνδυασμός των κορυφαίων και της μαζικής συμμετοχής. Αυτό είναι που θέλαμε για το μαραθώνιο για να ενδυναμώσουμε το αγώνισμα», επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της AIMS.

Το ρεκόρ της αυθεντικής διαδρομής

Η συζήτηση για το αν θα έπρεπε να αναγνωρίζεται στην αυθεντική διαδρομή του μαραθωνίου ένα μοναδικό «παγκόσμιο ρεκόρ» κρατά χρόνια. Η πρόθεση του Γουίλσον Κίπσανγκ να τρέξει κάποια στιγμή στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας έδωσε την καλύτερη… πάσα στον Κώστα Παναγόπουλο.

«Μήπως είναι ευκαιρία να υιοθετηθεί η καλύτερη επίδοση αυθεντικής διαδρομής;», ρώτησε απευθυνόμενος στον Πάκο Μποράο. «Η επίδοση της αυθεντικής είναι πάντα επίσημη. Είναι πάντα η πιο δύσκολη. Το θέμα δεν είναι να κάνουμε εξαιρέσεις, αλλά ας μιλήσω σαν πολιτικός: θα το σκεφτώ!», του απάντησε με χιούμορ ο πρόεδρος της ΑΙMS.

Ανάβει η φλόγα του Μαραθωνίου

Στο μεταξύ, το μεσημέρι του Σαββάτου (9/11, 12:00) θα ανάψει μπροστά από τον Τύμβο των Μαραθωνομάχων για έβδομη χρονιά η Φλόγα της Μαραθώνιας διαδρομής, σε μια λιτή, αλλά γεμάτη συμβολισμούς τελετή που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και την σκηνοθετική επιμέλεια του Νίκου Γκεσούλη.

Κεντρική ιδέα της εκδήλωσης είναι ότι οι άνθρωποι συσπειρώνονται γύρω από τον Τύμβο και κάνουν επίκληση στους πάτριους βωμούς αναζητώντας την ελπίδα ενόψει μιας έξωθεν απειλής, ενώ ως βασικό κείμενο χρησιμοποιείται ένα χορικό από τους Ηρακλειδείς του Ευριπίδη. Ο ημεροδρόμος (Λεωνίδας Αργυρόπουλος) ανάβει τη φλόγα και η ελπίδα επιστρέφει στα πρόσωπα των ανθρώπων.

Τριάντα άτομα στη διαδρομή που ενώνει την είσοδο με τον Τύμβο και άλλα είκοσι γύρω από τον Τύμβο –μουσικοί και μαθητές του Νίκου Τουλιάτου με τα βαρέλια τους- θα δώσουν τον ρυθμό στους πρώτους λαμπαδηδρόμους και θα αποδώσουν μια σύντομη σύνθεση την κορυφαία στιγμή που ο ημεροδρόμος φτάνει μπροστά στον βωμό για να τον ανάψει.

 

Τελευταία Νέα